Didier şi Sebastian, doi poliţişti din Capitala Franţei, se intersectează atât de des cu romii din ţară prinşi la furat sau la cerşit, încât amândoi au început să vorbească limba română.
Sunt doi tipi simpatici, îmbrăcaţi casual, cu nişte adidaşi mari în picioare, pantaloni largi şi lanţuri la gât. Stilul lor vestimentar aminteşte de poliţiştii pe care îi vedem în filmele americane. Şi, la fel ca personajele din Hollywood, sunt carismatici şi vorbăreţi. Chiar ei intră în vorbă cu ziariştii veniţi din ţară, care aşteaptă intrarea în ambasada României, situată aproape de Turnul Eiffel. Nu sunt însă interesaţi de fotbal sau de Euro 2016. “Eu sunt cu voleiul, deşi nu e aşa de popular în Franţa. Mă uit la toate meciurile. Îţi spun sincer, am avut lacrimi în ochi, când naţionala Iranului s-a calificat la Jocurile Olimpice. Am văzut toate meciurile lor”, îmi spune Didier, remarcând un mic steag al Iranului, lipit de rucsacul pe care îl port în spate.
Sebastian, în schimb, e cu rugby-ul. “Îmi place naţionala României. Am văzut meciurile lor la Cupa Mondială. Nişte jucători puternici”, spune el, în timp ce îşi încordează muşchii pentru a-i imita pe “stejari”.
Inevitabil, discuţia alunecă spre subiectul romilor veniţi din ţară. “Problema pleacă de la legislaţia franceză. Aici, dacă nu eşti un cerşetor agresiv, dacă stai, pur şi simplu, cu mâna întinsă, eu, ca poliţist, n-am ce să-ţi fac. Trebuie să te las în pace. De aceea, numărul cerşetorilor creşte în permanenţă”, explică Sebastian. Apoi, tot el detaliază care sunt cei mai răi hoţi cu care a intrat în contact, în ultimii ani: “Sârbii şi ţiganii din România! Ultimii sunt daţi naibii. Au făcut o artă din a fura şi din a cerşi. Inovează mereu! Găsesc mereu noi modalităţi pentru a-ţi scoate banii din buzunar, fie prin milă, fie prin a te păcăli”, spune poliţistul francez. Brusc începe să vorbească într-o română aproape impecabilă. “Bine, foarte bine! Ai furat sau n-ai furat? N-am furat şefu’, n-am furat! Mincinoasa, mincinoasa!”, redă Sebastian un dialog imaginar cu o ţigancă din România. Iar colegul său completează răzând: “La revedere!”.
citiți articolul integral pe adevarul.ro