liviu alexaIntr-un articol postat pe Reportervirtual.ro, jurnalistul Laurentiu Ciocazanu atrage atentia asupra textului unui jurnalist clujean, Liviu Alexa, care raspunde apelului lui Mihnea Maruta, colegul sau de breasla. Luni, Maruta a facut apel la colegii sai pentru organizarea unei “conferinte nationale a presei” . In raspunsul lui Liviu Alexa, postat pe ziardecluj.ro , „acesta saluta bunele intentii ale lui Maruta legate de insanatosirea presei romanesti, dar polemizeaza cu el cand vine vorba de eficacitatea practica a demersului menit “a salva ce se mai poate salva” din presa romaneasca”.

Reportervirtual.ro prezinta cele mai interesante idei formulate de catre jurnalistul clujean in postarea sa de marti:

* “Crede Mihnea Maruta ca, intr-o conferinta nationala a presei romanesti, daca ar avea chef sa participe, Dan Voiculescu ar putea intelege vreodata ca e gresit sa alterezi mesajul unui presedinte? Ca e gresit sa distrugi reputatia unui judecator? Putem noi spera ca, dintr-o data, Sebastian Ghita sa renunte la securistii din spatele si din fata sa, pentru a da frau liber jurnalistilor sai sa trateze obiectiv, si nu tabloid, un subiect? Credem noi ca o sa il convingem vreodata pe Adrian Sarbu ca puterea Pro TV trebuie folosita si pentru informarea profunda a populatiei, cu subiecte reale, nu numai cu stiri despre sicrie si copii, despre ursi panda crescuti in gradini zoologice sau despre Gigi Becali?

* Ziarele nu trebuie sa reziste decat daca se comporta cat mai corect posibil din punct de vedere economic: fa continut relevant pentru cititori, intelegandu-le nevoile si apoi vinde-l, daca te pricepi.Atata timp cat traieste Gazeta Sporturilor, chiar si cu tiraj mult diminuat, atata timp cat traieste Ziarul Financiar, inseamna ca ceea ce trebuie sa ne dorim de la print este adaptare si management. Pe Tolontan l-or fi presat de-a lungul vremii multi patroni, dar n-a distrus nici ziarul, nici exercitiul financiar.

* Pe cine sa mai aducem la masa sa discute despre principii in presa? Pe patronul de ziar cu viluta si bloc P+12 in constructie care linge costumul primarului din Braila? Sa vina membrii consiliului editorial de la Graiul Salajului, care saruta pulpana sefilor judetului fara nicio greata? Sau pe cei mai multi dintre ziaristii din presa locala, cei care, pe langa ca promoveaza “cooperativa” stirilor date in comun la Bucuresti, sunt la pertu cu politicienii, ba mai iau si ei un plic cu 700 de lei pana cand, ajungand la o anumita varsta, se transfera “piari” la regiile autonome din oras?

* Ce conteaza ca in online nu castiga sume importante decat site-urile din top 10? Asa si trebuie! In online, principiile economiei functioneaza macar pe rezultate, chiar daca ele sunt enorm influentate de SEO-spam, agregari cretine si cifre umflate.

* Adaptarea in online este iarasi, din punctul meu de vedere, solutia cea mai buna pentru eliminarea gogomanilor care, in 2013, inca mai cred ca online-ul nu mai conteaza, ca nu trebuie sa i se adapteze.

* S-au dus vremurile alea cu “stii, eu am un blog/ziar foarte tare, ma mir ca Vodafone nu vede cat sunt eu de tare si nu imi da reclama”. O sa primesti reclama daca ai un produs relevant, daca stii sa colaborezi cu clientul sau agentia, daca faci diferenta intre tine si celelalte bloguri sau ziare. Nu ai chef? Mori, inseamna ca nu ti-e foame! Nu vrei? Mori, inseamna ca nu ti-e foame! Nu stii? Invata si o sa scapi de foame!

* Iar Mihnea Maruta nu a fost in agentiile de media ale Romaniei, cum am fost eu. Nu a fost sa simta dispretul pe care il au mediabuy-erii si “strategistii” pentru presa. Pentru presa, nu pentru presa tiparita. Agentiile de media urasc presa, le este inutila, caci ei vad totul numai in puncte de rating, noua moneda a eficientei in comunicare. Urasc presa si pentru ca au fost invatati asa de catre agentiile de PR din grupul lor, care sugereaza ca presa face rau clientilor si ca mediabuy-erii trebuie sa vada tot peisajul, in care contul clientului poate fi inghitit integral: branding, strategie, pr, marketing, comunicare.

* Mihnea vorbea despre etica in relatia dintre companiile cliente si destinatarul final al banilor. Este un vis frumos si un vis va ramane. Agentiile de media nu au etica deloc, de aceea au si inceput sa moara pe mana lor, caci, presati de criza, inclusiv clientii lor de publicitate vor renunta la intermediere, deoarece au aflat deja cat de mult se prostitueaza destinatarul final al banilor si cate “free”-uri poate primi pentru o miuta de euro.

* Si ce face mass-media sa ii recucereasca investitorului in publicitate increderea? Chiar asa, ce sa faca presa? Presa sau cine se simte parte din ea sa lupte in continuare, prin micile sale exemple, locale sau nationale.

* Mihnea Maruta nu crede in autoreglementare. Nici eu.

* Cred in exemplul personal al fiecaruia. Atata vreme cat, dupa dezastrul santajelor Gazeta de Cluj, care a demolat bruma de respect pentru breasla, un tanar ca mine a reusit sa construiasca la Cluj de la zero un grup local de presa si sa il vanda, inseamna ca acest exercitiu poate fi replicat peste tot in Romania, ba chiar imbunatatit, caci am facut si eu multe greseli. E de tinut minte insa ca, pe parcursul constructiei acestui grup, fara sa ma plang prea des de criza si fara sa santajez, mi-am platit mereu ziaristii, am vandut multa publicitate, am dezvoltat produse auditate, pe care le-am crescut constant si am motivat concurenta sa se adapteze la reusitele noului grup.

* Cred in exemplul personal al fiecaruia. Atata timp cat in Romania mai exista jurnalisti ca Mihnea Maruta care nu se lasa umiliti si care pleaca atunci cand nu isi pot face meseria, inseamna ca toti ziaristii care fac asta manati de lumina din inima trebuie sa ii urmeze calea. Si sa plece daca sunt umiliti sau cenzurati.”

7 COMENTARII

  1. Mare lucru nu se poate rezolva! CREDETI CA CIUTACU PARTICIPA? Mai este de supt, inatai ne mai trebuie un justitiar ! Nasul este unul!

    • Frumos ar fi RESPECT, cred ca este o veriga importanta a acestei bresle care le lipseste in ansamblu.
      Trist !

Comentariile sunt închise.