O fotografie distribuită în reţelele de socializare surprinde zeci de soldaţi turci luaţi ostatici de forţele guvernamentale după respingerea loviturii de stat, din noaptea de vineri spre sâmbătă. Prizonierii sunt dezbrăcaţi până la brâu şi ţinuţi claie peste gramadă într-o sală de sport din Sirnak, estul Turciei. Pe fondul încarcerării a peste 6000 de persoane vinovate sau nu, presa occidentală titrează aproape la unison: Ceea ce este mai rău din partea lui Erdogan de-abia urmează!
Până luni dimineaţă, forţele loiale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan reţinuseră cel puţin 6000 de rebeli implicaţi în lovitura de stat eşuată.
Liderul turc a lăcrimat la una din funeraliile la care a participat şi a promis, încă o dată, că va curăţa Turcia de virusul reprezentat de susţinătorii clericului Fethullah Gulen, aflat în prezent în Statele Unite.
Erdogan a mai lăsat să se înţeleagă că introducerea pedepsei cu moartea – abolită abia în 2004 – este doar o chestiune de timp.
“În democraţie, deciziile sunt bazate pe dorinţele cetăţenilor. Guvernul va vorbi cu opoziţia şi cred că vor lua o decizie în acest sens”, a declarat Erdogan duminică (reintroducerea pedepsei cu moartea a fost adusă în discuţie de mai multe ori în ultimele două zile).
“Nu putem întârzia asta prea mult pentru că cei care au lansat lovitura trebuie să plătească aspru pentru gestul lor”, a mai spus Erdogan la Istanbul.
Ultimele bilanţuri arată că cel puţin 250 de persoane au murit iar alte 2500 au fost rănite în timpul violenţelor din noapte de vineri spre sâmbătă.
Lovitura de stat care nu a avut loc – scrie ziarul New York Times comentând urmările evenimentelor din Turcia. Concluzia: puciștii au fost învinși, dar nu democrația este câștigătoare.
”Erdogan va fi, fără îndoială, beneficiarul principal al acestor turbulențe, pe care le va folosi pentru a împinge în continuare spre un regim autocrat și islamist Turcia”, scrie New York Times.
Citiți articolul integral pe evz.ro