burnei

Simultan cu mediatizarea excesivă a cazului Burnei, la Spitalul Marie Curie din Capitală, unde cunoscutul ortoped profesa, s-a instaurat teroarea. Descinderea ofițerilor DGA pare că a lasat urme adânci.

La indicația procurorului, aceștia au sigilat ÎNTREAGA arhivă a spitalului, astfel că la momentul de față medicii nu au acces la fișele pacienților. Și nu este vorba doar de pacienții medicului Gheorghe Burnei, ci de toți pacienții ai tuturor medicilor.

Spitalul Marie Curie este una din unitățile sanitare de elită, unde sunt tratați anual peste 50.000 de copii. Un medic chirurg din cadrul spitalului a confirmat pentru bugetul.ro că în dimineața aceasta a dorit să acceseze o fișă a unui pacient, dar că i s-a spus că arhiva este indisponibilă momentan din cauza cazului Burnei.

Contactat de bugetul.ro, directorul medical al Spitalului Marie Curie, Radu Spătaru, a spus că în momentul de față are loc o anchetă în curs, că ofițerii DGA își fac datoria și că nu poate oferi el detalii despre caz. Când a fost, însă întrebat cum pot avea doctorii acces la fișele pacienților având în vedere că întreaga arhivă este sigilată, acesta a spus că dacă cineva are nevoie, atunci trebuie contactat un ofițer DGA, care le va pune la dispoziția fișa solicitată.

Care este însă motivul legal pentru care ofițerii DGA au sigilat întreaga arhivă a spitalului rămâne o enigmă. De asemenea este de neînțeles de ce medicii nu pot avea acces direct la fișele propriilor pacienți, mai ales că aceștia nu sunt obiectul niciunei anchete. Acest lucru nu face altceva decât să îngreuneze activitatea medicală și poate chiar să pună în pericol viața anumitor pacienți din cauza întârzierii accesului la informații importante. Pe de altă parte, blocarea medicilor la arhiva propriilor pacienți ar putea crea condiții de stres, aceștia considerând că poate sunt și ei în vizorul procurorilor. Să nu uităm că la Marie Curie vin cele mai grave cazuri din întreaga țară, iar doctorii nu au nevoie de un factor suplimentar de stres.

Un lucru extrem de grav este faptul că mai mulți medici ai Spitalului Marie Curie au dezvăluit pentru bugetul.ro că lucrează sub o presiune foarte mare, chiar dacă încearcă să păstreze aparențele că totul se desfășoară normal.

Medici de la mai multe spitale din București au dezvăluit că nu sunt dispuși să-și mai asume cazuri grave și că preferă să le trimită mai departe decât să ajungă ulterior vedete tv.

Sentimentul de frică și teroare care s-a instaurat în lumea medicală nu face altceva decât să zdruncine și mai tare un sistem care funcționa datorită profesionalismului doctorilor, în lipsa unor condiții similare cu cele de care beneficiază medicii din alte țări.

 

Citiți mai mult pe: bugetul.ro