Nu cred ca au existat alegeri prezidentiale in Romania pana acum cu un grad mai mare de incertitudine in ceea ce priveste numele candidatilor care vor ajunge in turul doi.
Poate ca nu s-a stiut cine va fi al doilea prezidentiabil pe langa favoritul din sondaje, dar intotdeauna s-a putut aprecia cu o marja destul de mica a probabilitatilor cine va face jocurile in runda finala a alegerilor.
Nu si de aceasta data. Desigur, aparent Victor Ponta si Klaus Iohannis au cele mai mari sanse sa fie finalistii prezidentialelor, insa in dreptul fiecaruia penduleaza o sabie ce ameninta sa-i doboare dintr-o singura lovitura – justitia.
De imaginea neamtului se leaga dosarul de incompatibilitate de la ANI, in timp ce numele premierului apare in cel mai mare dosar de coruptie care a zguduit clasa politica la cel mai inalt nivel – afacerea Microsoft.
Daca e sa-i ascultam pe cei doi, nu exista niciun pericol ca actiunile din justitie sa-i scoata din cursa. Daca citim atacurile propagandei din spatele fiecaruia, amandoi ar trebui sa fie scosi din cursa.
Singura intrebare la care nu avem inca raspunsul este daca sabia justitiei va pendula doar asupra celor doi sau va si pica peste unul sau altul. Adica va fi folosita pe post de sperietoare sau va imparti dreptatea fara sa tina cont deloc de calculele si jocurile politice pe care le va influenta inevitabil prin actiunile pe care si le va asuma?
In cazul lui Iohannis, o decizie definitiva a justitiei in cazul dosarului de la ANI ar fi aproape o necesitate, mai ales dupa ce a fost redeschis exact la inceputul campaniei electorale.
In cazul lui Victor Ponta, lamurirea statutului sau in dosarul Microsoft devine, de asemenea, o necesitate in conditiile in care si asa de numele premierului se leaga si alte cateva dosare, in care este implicat mai mult sau mai putin, precum plagiatul din propria teza de doctorat sau dosarul baronului PSD Duicu.
Coborand in topul clasamentelor rezultate din sondaje, nici prezidentiabilii cu a doua sansa nu par sa fie imuni la supraincalzirea si accelerarea mecanismului integrat al justitiei. Elena Udrea a fost chemata la DNA, ce-i drept in calitate de martor deocamdata, intr-un dosar pe numele lui Gheorghe Stefan, unul dintre cei mai de seama si influenti colaboratori ai afacerilor derulate la varful PDL.
Si ca si cum nu ar fi fost suficienta actiunea justitiei asupra prezidentialelor, avem si candidatura lui Teodor Melescanu, direct din varful SIE, iar in fruntea celuilalt serviciu de informatii – SRI – il avem pe George Maior strafulgerat de o iluminare morala fara precedent, care il forteaza sa isi depuna mandatul noului presedinte al Romaniei. Un gest cu o incarcatura morala extrem de bizara, in conditiile in care nu a fost folosit si dupa alegerile din 2009.
E si o mutare care confirma toate speculatiile in legatura cu posibila numire a sefului SRI in fruntea Guvernului, mai ales in cazul in care Victor Ponta va castiga alegerile. Iar din moment ce o astfel de teza aruncata in piata il va ajuta pe candidatul PSD in alegeri, avand la baza pasul in fata facut de George Maior, cum sa nu interpretezi desantul sefilor serviciilor in politica drept parte a unui plan mai larg, chiar daca orchestrat doar pentru acordul fin la nivel subliminal?
Cu atat de multe tinte, mai mult sau mai putin virtuale, nici nu mai e nevoie si de aducerea scandalului ofiterului acoperit in prim plan. E suficient circ cat sa nu mai fie nevoie de discutarea niciunei teme reale de politica interna. Programele candidatilor pot sa ramana la faza bruta – „jos Basescu si ai lui si hai la marea Unire!” versus „Romania lucrului bine facut” versus glontul si amenintarile Monicai Macovei.
Cu astfel de ingrediente introduse in campania electorala inca de la inceput, nici nu e de mirare ca vom avea de-a face mai degraba cu un concurs de tip Miss Univers, decat o confruntare politica pornind de la adevaratele griji si probleme ale cetatenilor chemati la vot.
Sursa: ziare.com
Comentariile sunt închise.