humans

O tehnică de ”editare” a genomului uman care permite modificarea ADN-ului uman a fost onorată, joi, de revista ”Science”, ca invenție a anului 2015, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Această tehnică promițătoare numită „CRISPR-cas9” a fost proiectată de Jennifer Doudna (SUA), care mai primise premii pentru activitatea sa, și de Emmanuelle Charpentier (Franța).

Dezvoltată din 2012, tehnica „CRISPR-cas9” este un instrument care permite corectarea defectelor ADN-ului, „un pic asemănător cu un procesor de text care poate permite editarea sau corectarea tipăririi unui document”, a explicat biologul Emmanuelle Charpentier, pentru AFP.

Această invenție creează speranțe uriașe, dar, de asemenea, și neliniște pentru o parte a comunității științifice, care face apel la prudență în ceea ce privește aplicarea sa asupra celulelor reproducătoare și a embrionilor umani.

Chiar Jennifer Doudna a tras un semnal de alarmă la sfârșitul lunii noiembrie subliniind „urgența discuțiilor etice” cu privire la acest subiect.

Controversa a fost alimentată în special de anunțul din luna aprilie potrivit căruia cercetătorii chinezi au reușit să modifice defectul unei gene la mai mulți embrioni umani, ceea ce s-ar părea că este o premieră mondială.

Însă mulți oameni de știință au salutat „capacitatea superioară a CRISPR de a elibera o genă la locul potrivit, în raport cu concurenții săi care lucrează la editarea genomului, precum și costurile reduse ale invenției și ușurința utilizării, scrie revista Science.