Participantii la summitul G8 au ajuns marti la un acord minimal cu privire la Siria, dupa doua zile de negocieri dure, indemnand la organizarea „imediat ce este posibil” a unei conferinte de pace, dar lasand in suspans toate problemele-cheie in solutionarea conflictului.

La summitul de la Lough Erne, in Irlanda deNord, occidentalii, de o parte, si presedintele rus Vladimir Putin, de cealalta, s-au atacat extrem de dur, multiplicand critici si intepaturi reciproce.

„Ajungerea la un acord nu a fost usoara”, a recunoscut premierul britanic David Cameron, gazda summitului, evocand discutii „sincere” intre lideri.

Imediat dupa incheierea summitului, Putin a evocat din nou posibilitatea ca tara sa livreze noi arme regimului sirian, dand prima lovitura uluitoare consensului de fatada obtinut in cursul reuniunii G8.

Summit G8 - Irlanda de nordVezi mai jos principalele puncte discutate la Summitul G8 de la Lough Erne, in Irlanda de Nord

 

ECONOMIE MONDIALA

Promovarea cresterii economice si crearea de locuri de munca este principala noastra prioritate (…).

Am convenit sa incurajam reluarea cresterii economice la nivel mondial sustinand cererea, consolidandu-ne finantele publice si recurgand la toate resursele de crestere.

 

COMERT

Comertul si investitiile sunt motoarele-cheie ale cresterii economice mondiale, crearii de locuri de munca si dezvoltarii durabile (…). Vom darama barierele comerciale la nivel national si in strainatate, rezistand protectionismului si incheind o serie de acorduri comerciale ambitioase. In particular, salutam deschiderea unor negocieri in vederea unui Acord comercial UE-Statele Unite (…).

 

FISCALIATE

Administratiile fiscale din lume este necesar sa schimbe in mod automat informatii cu scopul combaterii flagelului evaziunii fiscale (…). Indemnam toate jurisdictiile sa adopte si sa aplice aceasta noua norma mondiala imediat ce este posibil (…). Ne angajam sa dezvoltam un adevarat model mondial unic pentru schimbul automat multilateral si bilateral de informatii fiscale, pe baza sistemelor existente.

Este necesar ca societatile sa stie cine le detine in mod real, iar administratiile fiscale si autoritatile insarcinate cu impunerea respectarii legii este necesar sa fie in masura sa obtina cu usurinta aceste informatii.

O proasta cunoastere a celui care controleaza, detine si beneficiaza in ultima instanta societati si alte entitati juridice, inclusiv trusturi, nu ii favorizeaza doar pe cei care incearca sa scape de fisc, ci si pe cei care incearca sa spele rezultatele crimelor lor (…). Am convenit sa publicam planuri de actiune nationale pentru ca informatia despre detinatorii si beneficiarii reali ai societatilor si trusturilor sa fie accesibila administratiilor fiscale si autoritatilor insarcinate sa impuna respectarea legii, prin intermediul unor registre centrale (…).

Statele este necesar sa modifice reglementarile ce permit intreprinderilor sa isi transfere castigurile dintr-o tara in alta pentru a scapa de impozite, iar multinmationalele este necesar sa informeze autoritatile fiscale ce impozite platesc si unde. „Regulile fiscale internationale si nationale nu trebuie nici sa autorizeze si nici sa incurajeze multinationalele sa isi reduca impozitele la nivel mondial, si sa isi transfere in mod artificial castigurile in jurisdictii cu o slaba presiune fiscala”.