Statele Unite au început procesul de transfer al armelor nucleare din Turcia în România, pe fondul relațiilor tot mai tensionate între Washington și Ankara, scrie EurActiv.com.
Potrivit surselor citate de EurActiv.com, transferul este un subiect foarte sensibil atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere tehnic.
„Nu este atât de simplu să muți peste 20 de focoase”, a spus una dintre surse, sub protecția anonimatului.
Potrivit unui raport recent al Simson Center, aproximativ 50 de arme tactice nucleare sunt „cazate” de americani în baza aeriană Incirlik încă din perioada Războiului Rece. Baza militară Incirlik, aflată la circa 100 de kilometri de granița cu Siria, și a jucat un rol important în puciul militar de luna trecută din Turcia, când guvernul a interzis zborul aeronavelor americane și l-a arestat pe comandantul bazei sub pretextul implicării în tentativa de lovitură de stat.
Nu se știe dacă americanii ar fi putut păstra controlul asupra armelor nucleare în cazul unui război civil în Turcia. Mai mult, după tentativa de puci, relațiile diplomatice dintre Ankara și SUA s-au deteriorat foarte mult, astfel încât Washingtonul nu mai are încredere să găzduiască aceste arme în Turcia, a spus o altă sursă.
Potrivit acesteia, armele americane sunt mutate la baza de la Deveselu, care găzduiește părți ale scutului anti-rachetă instalat de amercani în estul Europei.
Autoritățile americane și cele turce nu au comentat articolul EurActiv.com, în timp ce ministerul român de externe a negat vehement informațiile.De fapt, conform uzanțelor care datează încă din perioada Războiului Rece, informațiile privind prezența focoaselor nucleare pe teritoriul european nu au fost niciodată confirmate oficial. Este însă știut că arme nucleare americane sunt prezente în Belgia, Olanda, Germania și Italia.
România nu a găzduit niciodată arme nucleare pe teritoriul său, iar acest transfer va înfuria foarte probabil autoritățile de la Moscova, dat fiind că Rusia a protestat vehement împotriva scutului anti-rachetă.