In cel putin 4 state din SUA au fost primite plangeri din partea cetatenilor cu privire la contaminarea surselor de apa cu petrol sau gaz.
Locuitorii oraselor Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest si Texas au depus pana in acest moment sute de plangeri, iar Associated Press a cerut autoritatilor date privind plangerile legate de exploatarile gazelor de sist.
Associated Press a aflat ca in decursul anului 2013 in Pennsylvania au fost depuse 398 de reclamatii privind poluare cu petrol si gaze a surselor locale, private, de apa potabila.
Printre motivele plangerilor se afla reducerea debitului de apa si poluarea cu gaz sau alte substante. In ultimii 5 ani au fost confirmate mai mult de 100 de astfel de cazuri.
Una dintre familiile afectate a primit din partea firmei de exploatare despagubiri in valoare de 1,6 milioane de dolari.
„Extragerea combustibililor din depozitele de sist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apa, sare si substante chimice in pamant pentru a sparge roca si a elibera gazul. O parte din acea apa, impreuna cu apa subterana, urca apoi spre suprafata. Pe acest parcurs ascensional, lichidul ajunge in apa freatica, contaminand-o.” se mai anunta intr-un articol publicat de www.ziare.com.
http://www.logos.tm.ro/carte.php?id=103
Richard Heinberg
Ulei de şarpe. Cum ne pune viitorul în pericol fracturarea hidraulică prin promisiunile ei deşarte de câştig şi bunăstare
Anul apariţiei: 2013
Număr de pagini: 162
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
ISBN: 978-973-8131-82-8
Preţ: 15 lei (TVA inclus)
Uleiul de şarpe, medicamentul mincinos care promitea să vindece orice boală şi orice neputinţă, era echivalentul gogoaşei actuale a exploatării prin fracturare a petrolului şi gazelor de şist, care ne minte că va aduce independenţa energetică şi bunăstarea generală.
„Fără îndoială, fracturarea hidraulică este versiunea din secolul XXI a înşelătoriei numite ulei de şarpe. Scopul nostru ar trebui să fie eficienţa energetică şi trecerea la energia solară şi eoliană. A venit timpul unei discuţii realiste şi cinstite despre viitorul nostru energetic. Iată de ce cartea Ulei de şarpe este o lectură esenţială.“
David W. Orr, Paul Sears Distinguished Professor de studii asupra mediului înconjurător şi politică la Oberlin College, autorul cărţii Down to the Wire
„Exploatarea carburanţilor neconvenţionali a fost ridicată în slăvi în mod neruşinat de industria de petrol şi gaze. Richard Heinberg reuşeşte în mod remarcabil să înlăture miturile şi să readucă bunul simţ într-o discuţie care, din păcate, a fost dominată de mentalitatea producătorilor de energie, care imită îndeaproape mentalitatea Wall Street-ului.“
Deborah Rogers, fondatoarea Energy Policy Forum, fost analist financiar pe Wall Street
„Ulei de şarpe demască economia nesustenabilă din spatele aşa-numitului boom al fracturării hidraulice, dezminţind afirmaţiile industriei de petrol şi gaze că Statele Unite ar obţine mari beneficii şi securitate energetică de pe urma gazului de şist. Într-un limbaj clar, percutant, Heinberg arată că, acolo unde a avut loc exploatare prin fracturare, comunităţile au avut de suferit din punct de vedere economic. Pentru cei care vor să ştie adevărul, de ce gazul de şist nu este o punte sau un pod spre viitor, Ulei de şarpe este o lectură obligatorie.“
Michael Brune, director executiv al Sierra Club şi autor al cărţii Coming Clean
Cartea Ulei de şarpe nu este destinată comercializării. Comanda, în cazul acestei cărţi, nu reprezintă iniţierea unui act comercial de vânzare-cumpărare, ci o modalitate de sponsorizare, conform Legii 32/1994 cu modificările ulterioare, o cale de susţinere a publicării şi difuzării cărţii. Suma de 15 lei nu reprezintă preţul cărţii ci cuantumul minim al contribuţiei la sponsorizarea ei.
După completarea formularului de comandă (care în cazul acestei cărţi exprimă disponibilitatea de a contribui cu suma minimă la sponsorizarea lucrării) se va primi pe mail, din partea editurii, un contract de sponsorizare în care sunt menţionate drepturile şi obligaţiile părţilor precum şi modalităţile de plată şi condiţiile de livrare.
http://www.countercurrents.org/heinberg250913.htm
Americanii s-au distrus agricultura, si-au otravit aerul, apa potabila si solul, si-au omorat chiar si albinele. Iar in Romania…se merge exact dupa ei… inclusiv cu legile opresive, anticonstitutionale si dictatoriale.
Pai, la B1 spneau ca e bun! Eu zic sa obisnuim vitele, de pe-acum, sa bea din Tabelul lui Mendeleev, mai tarziu s-ar putea sa le prinda bine!
Comentariile sunt închise.