O coroana dentara veche de 2.400 de ani a fost gasita in Rezervatia Nationala Sboryanovo din Bulgaria… In interviul de mai jos, arheologul Prof. Diana Gergova explica cine au fost dentistii antici care au facut coroana dentara.
– Sunteti unul dintre cei mai importanti arheologi bulgari specializati in studiul patrimoniului poporului trac. De ce ati decis sa studiati tracii si de ce va intereseaza cultura si istoria lor?
– Tracii au fost unul dintre cele mai vechi popoare europene, au fost mentionati de Homer in Iliada si Odiseea , in multe alte mituri si legende, povesti uimitoare ce dau farmec acestei regiuni. In urma cu aproximativ 40 ani, cand eram inca studenta, am gasit povesti fascinante despre acestia, dar povestile autorilor antici nu au fost suficiente pentru a-mi satisface interesul. Intr-adevar, cercetarile arheologice intensive din ultimii 40 ani din Bulgaria, precum si din celelalte tari locuite de traci, au confirmat ca avem in istoria noastra o civilizatie care a lasat o amprenta profunda in dezvoltarea culturala a Europei.
– Herodot a descris getii ca “cel mai viteaz si cel mai dintre traci”. Ce si cat de mult stim si nu stiu despre ei?
– Printre triburile tracice mentionate de Herodot, getii au fost cu adevarat descrisi ca un trib din care au aparut figuri exceptionale ale lumii antice. Potrivit lui Herodot, regele lor legendar, preotul si zeul Zalmoxis, a fost fie un student, fie un un precursor al lui Pitagora. Descoperirile noastre din capitala spirituala si politica a getilor din Rezervatia Nationala Sboryanovo – probabil “Orasul Lupilor”, confirma cunostintele lor extraordinare de matematica, astronomie si arhitectura. Acestia credeau in nemurirea sufletului si ca viata de aici este adevaratul iad, de unde sufletul, eliberat din inchisoarea materiei si a corpului, fuzioneaza cu universul. Pentru ei, moartea era inceputul nemuririi .
Intrarea in Orasul Lupilor
Printre stomatologii din intreaga lume sunt cunoscute mai multe cazuri de poduri dentare si implanturi dentare din timpul Egiptului antic.Pana acum nu stiam, insa, ca arta dentara a fost dezvoltata si in tara noastra. Podurile dentare si implanturile par a fi cunoscute din mileniul 1 i.en . Acestea fiind gasite in Europa, in special in tara etruscilor, dar si in pamanturile celtilor. Se pare ca aceasta este o cunoastere care are radacini adanci.
– Ce este aparte la descoperirea dvs atunci ?
– Este pentru prima data cand se face o astfel de descoperire in tinuturile tracilor, nu numai in Bulgaria, iar asta, desigur, ma face mandra. Coronita dentara a fost descoperita impreuna cu resturi de incineratie umana si mai multe elemente din aur, de exemplu rozete, granule, pandantive, coliere, intr-o groapa plina cu bucati de stejar ars. Groapa a fost descoiperita in movila unde am gasit primul car din tinuturile tracilor, adica o Biga cu doi cai. Tinerii nostri antropologi N. Timeva si B. Galabova au analizat oasele arse si au sugerat ca au apartinut unui adult tanar. As dori sa atrag atentia asupra bijuteriei din aur nearse, sugerand o inmormantare a unei tinere.
– Cine credeti ca facea aceasta meserie de dentist in acele vremuri?Medicul, preotul sau un profesionist in acest domeniu?
– Cunoasterea a fost in mainile preotilor, si asa cum spune Platon, medicul trac Charmides intalnit in armata a fost un discipol al preotului, regelui si zeului getilor, Zalmoxis. Aparent, in mijlocul primului mileniu i.Hr. atat tracul cat si societatile grecesti au avut deja o comunitate separata de medici.
– Va multumesc si va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra!
Sursa articol: http://dental-polishers.com/703/2400-year-old-dental-crown-found-in-bulgaria
Nota mea: Iată citatul din Platon care vorbește despre medicul trac (Carmide):
„(…) Acest descântec, eu (Socrate) l-am învățat acolo în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zamolxis, despre care se zice că îi face pe oameni nemuritori. Spunea tracul acesta (…) că Zamolxis, regele lor, care este un zeu, ne spune că după cum nu trebuie să încercăm a îngriji ochii fără a ține seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit neținându-se seama de corp; tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul și iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe dintre boli: pentru că ei nu cunosc întregul pe care îl au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, toate lucrurile bune și rele – pentru corp și pentru om în întregul său – vin de la suflet și de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci, mai ales și în primul rând, să tămăduim izvorul răului ca să se poată bucura de sănătate capul și tot restul trupului. Prietene, zicea el, sufletul se vindecă cu descântece. Aceste descântece sunt vorbele frumoase care fac să se nască în suflete înțelepciunea.”
Viziunea holistică a medicului trac este extrem de grăitoare. Traco-geto-dacii aveau o cunoaștere științifică și spirituală avansată, incontestabilă!
Daniel Roxin