retete compensate ilegaleUn medic de familie și o farmacistă din județul Ialomița sînt acuzați de faptul că ar fi fraudat sistemul medical, folosind rețete compensate eliberate ilegal. Ancheta este în plină desfășurare la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița. Surse judiciare apreciază faptul că, pînă în prezent, peste 100 de persoane au fost audiate în acest caz, informează independentonline.ro

Filmul unei anchete
Scandalul penal de la Țăndărei a ieșit la iveală în urma unui control pe care Camera de Conturi Ialomița l-a efectuat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița. Reprezentanții instituției au descoperit cheltuirea nelegală a unor fonduri pentru medicamentele compensate și gratuite, trasînd oficialilor din cadrul CJAS Ialomița sarcina de a recupera debitul creat. În paralel cu acțiunea de control a Camerei de Conturi Ialomița, oficialii din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița au demarat la rîndul lor o verificare pentru a descoperi care este situația debitelor reclamate de auditorii Camerei de Conturi. Așa au ajuns la ușa cabinetului medicului de familie C.L., din Țăndărei. Potrivit unor surse neoficiale, respectivul medic de familie a prescris rețete compensate cu pînă la 90% mai multor pensionari care nu trebuiau să beneficieze de acest drept. În baza de date a doctorului, aceștia figurau cu venituri lunare sub 700 de lei, deși în realitate aceștia aveau și alte surse de câștig. Mai mult, s-ar părea că același specialist le-ar fi recomandat persoanelor să ridice medicamentele de la farmacia administrată de M.P., din comuna ialomițeană Mihail Kogălniceanu.

Cercetările sînt în curs
Toate rețetele compensate prescrise în mod ilegal au fost eliberate în perioada 2012-2013. Mai mult, s-ar părea că prejudiciul creat ar fi fost imputat direct bolnavilor care au primit documentele medicale. Trezindu-se acasă cu somații, oamenii au început să reclame faptul că, deși le-au fost promise tratamentele, ei nu au beneficiat de medicamente în mod direct. Așa se face că unii dintre ei și-au făcut curaj și au depus plîngeri la Poliție. Cazul a intrat în atenția Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. Fără să ofere foarte multe detalii despre această întîmplare, oamenii legii au confirmat faptul că au în lucru un dosar penal în care bănuiți sînt medicul de familie C.L. și farmacista M.P. Pentru a demonstra activitatea infracțională a celor doi, polițiștii au audiat pînă în prezent peste 100 de persoane din orașul Țăndărei. Mai mult, oamenii legii au mers și la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru a cere explicații cu privire la acest caz. De la sediul instituției, organele judiciare ar fi ridicat peste 1000 de rețete medicale eliberate de medicul C.L. și introduse în sistemul informatic al farmacistei M.P. În cauză ar fi fost întocmit un dosar penal ce ar privi mai multe infracțiuni printre care înșelăciune, abuz în serviciu si fals intelectual.