Un control scandalos
În perioada mai-iunie 2015, un grup de auditori din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ialomița a întreprins un control în cadrul Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Reprezentanții DSP au fost interesați de situația financiară a unității, în cursul anului 2014, verificînd «aspecte legate de modul de utilizare a fondurilor alocate UPU-SMURD». Rezultatele acțiunii demarate de către oficialii din cadrul DSP sînt de-a dreptul uluitoare și demonstrează maniera în care angajații UPU-SMURD Slobozia au risipit fondurile alocate pentru buna funcționare a unității de către Ministerul Sănătății. Potrivit Raportului întocmit ca urmare a auditului, una dintre neregulile constatate vizează situația personalului care își desfășoară activitatea în cadrul UPU Slobozia. În februarie 2015, Consiliul Județean Ialomița a aprobat ștatul de funcții al unității ca număr de posturi, fără a fi prezentată situația exactă a angajaților și a salariilor de încadrare. Astfel de date există doar în cadrul Compartimentului RUNOS din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În urma acțiunii de verificare, auditorii DSP au încrucișat numărul de posturi cu ștatele de plată, iar rezultatele au fost uluitoare. Așa se face că UPU Slobozia plătește 45 de posturi de asistenți, în condițiile în care, potrivit ștatului de funcții, aici își desfășoară activitatea doar 42 de persoane! De asemenea, la UPU Slobozia a fost plătit în plus și unul dintre îngrijitori. Mai mult, aceiași auditori au constatat și faptul că administratorul UPU Slobozia a beneficiat de salariu, deși acesta fusese angajat fără să susțină concurs și fără să îndeplinească minimul de condiții legale pentru a deține acest post.
Sporuri salariale necuvenite
Auditul Direcției de Sănătate Publică Ialomița a scos la iveală o situație destul de obișnuită la Spitalul Județean de Urgență Slobozia: acordarea nejustificată de sporuri salariale. Se pare că și la UPU Slobozia acordarea acestor venituri salariale suplimentare este o practică obișnuită. Astfel, chiar dacă aveau dreptul să-l primească sau nu, toți angajații au beneficiat în 2014 de sporul de 15%, pentru «încordare psihică». Un calcul matematic a scos la iveală că, prin această plată nejustificată, s-ar fi creat un prejudiciu de peste 126000 de lei.
Protecție socială la Spitalul Județean
O altă constatare a auditorilor DSP se referă la modalitatea prin care activitatea Spitalului Județean de Urgență a fost susținută și subvenționată cu banii Unității Primiri Urgențe. Potrivit Raportului, auditorii DSP au constatat că «achiziția medicamentelor și materialelor sanitare se face cumulat pe spital, deși la UPU există buget separat față de cel al spitalului, aprovizionarea în cadrul structurii se face prin referate de necesitate». Totodată, Unitatea Primiri Urgențe a plătit cazurile investigate și trimise către secțiile de specialitate, în condițiile în care cheltuielile trebuiau suportate de către respectivele secții. În această situație ar fi aproape 5100 de pacienți, a căror cheltuielă privind tratamentele a fost suportată din fondurile UPU Slobozia. Cu privire la aceste persoane, auditorii DSP nu au putut primi informații deoarece le-a fost explicat faptul că sistemul informatic al UPU Slobozia nu permite generarea de date suplimentare.
Misterul de la UPU Stomatologie Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slobozia asigură urgențele și pentru cazurile stomatologice. Ce-au descoperit auditorii DSP în cadrul acestui cabinet citiți în rîndurile de mai jos. «La nivelul Cabinetului de Stomatologie din cadrul UPU se desfășoară activități în regim de gardă. (…) Auditul face observația că nu există o decizie de nominalizare a acestor persoane, nu există dovada prin care s-au nominalizat acești medici să desfășoare activități de gardă în acest cabinet» se arată în Raportul DSP Ialomița.