oprea-arafat-incendiu-colectiv-465x390Informația apare din transcrierea apelului făcut de un medic de pe ambulanță la serviciul 112. Apelul e la 22.57. Planul Roșu de intervenție fusese declanșat la 22.50. Medicul care era deja la faţa locului era plimbat între operatorii 112 pentru că nimeni nu l-a crezut iniţial că situaţia e extrem de gravă. Ce strigă medicul operatorilor de la serviciul de urgență este înfiorător.

Fiecare transcriere a apelurilor către 112 trebuie privită sub rezerva că o persoană care sună la un serviciu de urgență este într-o stare aparte psihică. E speriat sau are nevoie de ajutor. Multe informații care sunt furnizate în cadrul unei asemenea convorbiri sunt privite sub semnul incertitudinii nu pentru că ar conține minciuni, ci pentru că sunt lucruri spuse sub imperiul unei tensiuni extreme.

Am vrut să fac acest preambul deoarece urmează o transcriere specială.

La ora 22:57, pe 30 octombrie 2015, o persoană sună la 112. Se recomandă medicul Radu Coltoș. Sunt sigur că este chiar el, dar păstrez terminologia anchetatorilor. Medicul făcea parte din primele echipaje ajunse la fața locului. Ce spune, de fapt strigă, operatorilor de la serviciul de urgență este tulburător. Morți întinși pe asfalt, răniți, forțe mult prea puține dislocate în primă fază.

Dar ce înseamnă a – ceastă „primă fază”. Incendiul izbucnește la 22:32:16. Imediat încep apelurile la 112. Potrivit comunicatelor oficiale, primele echipaje, ale pompierilor, au ajuns în strada Tăbăcarilor la 22:43. Potrivit unei alte comunicări oficiale, la 22:50 a început trierea răniților și trimiterea lor spre spitalele din București. Conform Raportului Corpului de Control al premierului, la 22:50 a fost declanșat și Planul Roșu de intervenție…

Cum? La 22:50? Doctorul sună la 112 la ora 22:57. SMURD nu era încă la locul faptei.

„Am fost primul om care a ajuns acolo cu Salvarea!“

În acea noapte tragică de 30 spre 31 octombrie 2015, primul medic care a ajuns la faţa locului a fost Radu Cotloş, angajat al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI). Acesta a declarat, anul trecut, că a fost anunţat să meargă în club, în acel moment se afla la Spitalul „Sf. Ioan“, şi că a ajuns acolo în şapte minute. Contactat telefonic pentru a ne spune cu exactitate ce a văzut el acolo şi cum a reacţionat în faţa unei astfel de situaţii, doctorul erou a fost destul de rezervat:

„Eu sunt lucrător al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Iar eu am fost primul om care a ajuns acolo cu Salvarea. Am stat 12 ore în acea noapte la serviciu. Atât vă pot spune. O zi bună!”.

Citiți articolul integral pe evz.ro