arafat-oprea2-465x390La 22.59 – incendiul din 30 octombrie fusese provocat la 22.32 – de la camera de gardă a Spitalului s-a sunat la 112. O doamnă spune: „Deja au venit arși grav! 60? Nu am unde! Nu am capacitate!” La ora 23.16 – la 42 de minute de la primul apel – un bărbat sună la 112. Domn: Avem nevoie de încă o ambulanță în față la Colectiv, pentru că sunt încă 8-9 persoane întinse pe jos!

Stenograma apelului făcut la 112 de la telefonul gărzii Spitalului Bagdasar Arseni. O femeie, doctoriță, sună și spune că deja nu mai are unde și cum să trateze răniții. Era ora 22.59, la 27 de minute după ce izbucnise incendiul din clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015. Am ezitat înainte de a publica acest transcript, mai ales pentru că în ultimul timp se manifestă un apetit public de a devora medicina de stat. Aici nu e cazul de așa ceva, ci de simț practic, manifestat la rece, în condițiile unui stres la care Bucureștiul nu mai fusese supus niciodată.

„Bună seara! Bagdasarul sunt!”

La ora 22.59, la 27 de minute de la declanșarea incendiului, se sună la serviciul de urgență 112 de pe telefonul fix al camerei de gardă a Spitalului Bagdasar Arseni. La acea oră, 112 era efectiv invadat de mesaje care cereau insistent tot mai multe salvări, pentru că răniții, muribunzii și morții erau încă pe asfalt. Acest apel era total diferit.

Operator 1: 112, ce urgență aveți?

Doamnă: Bună seara! Bagdasarul sunt! Vreau și eu la SMURD, la coordonare, urgent!

Operator 1: Rămâneți la telefon, vă rog! Se transferă apelul.

Operator 2: Bună seara! Spuneți!

Doamnă: Bună seara! Bagdasarul sunt! Am o mare rugăminte! Am înțeles că undeva (întreabă pe o altă persoană, de lângă ea: Unde e clubul ăsta? n.n.)

Operator 2: Da, spunețimi, am incendiu mare, spuneți, vă rog!

Doamnă: E, asta e! Incendiul ăla mare…

Nu am capacitate!

De aici discuția devine halucinantă. Greu de digerat, dacă o parcurgi pur și simplu, fără să ții cont de situația de atunci, de secundele care contau, de faptul că o persoană arsă nu trebuie doar „găzduită”, e nevoie de îngrijiri, paturi, medici, asistente.

Citiți articolul integral pe evz.ro