Stenogramele discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, obţinute de Realitatea TV, par a dezvălui tentativele acestora de adoptare a unei legi a amnistiei. Potrivit DNA, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, i-a promis unui „coleg” sustinere pentru functia de presedinte PSD, dacă acesta urma să inițieze un proiect de lege pentru amnistie si gratiere. Promisiunea era facută in noul dosar deschis pe numelelui Hrebenciuc, in care acesta este acuzat de trafic de influenta. Potrivit unor surse din ancheta DNA, colegul este Dan Șova. Atât Hrebenciuc, cât şi Şova au ajuns luni dimineaţă la DNA la audieri.
Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au discutat despre posibilitatea adoptării unei legi a amnistiei, în contextul dosarelor care ameninţă libertatea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi a mai multor grei din PSD. Stenogramele discuţiilor, obţinute de Realitatea TV, sunt incredibile:
VIOREL HREBENCIUC: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…
DAN ŞOVA: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
VIOREL HREBENCIUC: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
DAN ŞOVA: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnule preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…
Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc si colegul sau de partid (Dan Şova, n.red.) s-au intalnit pe 17 octombrie, pentru a discuta despre acuzatiile care i se aduc lui Hrebeneciuc in dosarul retrocedarilor ilegale, luand in calcul, inclusiv posibilitatea de a fi condamnat. Mai mult Hrebenciuc i-a promis acestuia ca il va sustine in functia de presedinte PSD, daca acesta urma sa depuna un proiect de lege pentru amnistie si gratiere.
”La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).
Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, se arata in comunicatul DNA.
Potrivit acealuiasi document, colegul acceptase propunerea lui Hrebenciuc:
”În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.
Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei”, se mai precizează în comunicat.
Dan Şova a admis că s-a întâlnit vineri cu Viorel Hrebenciuc, dar a negat că a discutat cu acesta despre posibilitatea iniţierii unei legi a amnistiei.