150313125050_03_1810481_super_169_39381600Americanii vor să înarmeze ţările din Estul Europei. New York Times relatează că Statele Unite vor creşte de patru ori bugetul pentru cheltuielile militare în Europa până la nivelul de 3,4 miliarde de dolari, în 2017, scrie realitatea.net.

Armele şi echipamentele vor fi folosite de forţele NATO din Estul Europei – statele baltice, Ungaria şi România. Analiştii spun că măsura va pune Rusia în gardă.

Potrivit New York Times, președintele Barack Obama intenționează să crească substanțial cheltuielile NATO pentru armament greu, vehicule blindate și echipamente în țările din Europa Centrală și de Est. Oficialii administrației americanii au spus că aceasta este o mișcare care are ca scop descurajarea Rusiei în acțiunile de agresiune în regiune.

Casa Albă va cheltui mai mult de 3,4 miliarde de dolari pentru armament și echipament militar în Europa în 2017, au declarat luni mai mulți oficiali americani, de patru ori mai mult decât bugetul actual de 789 de milioane de dolari.

Acest echipament militar va fi folosit de forțele americane și NATO, asigurându-se că alianța poate menține o luptă în regiune, în orice moment.

Deși activitatea militară a Rusiei s-a mai liniștit în estul Ucrainei, în ultimele luni, Moscova continuă să mențină o prezență militară în zonă, fiind ajutată de forțele pro-ruse.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a comentat la Realitatea TV decizia SUA privind suplimentarea bugetului pentru cheltuieli militare în Europa.

”Este vorba despre un dublu semnal pe care SUA în mod corect îl transmit către Rusia. Este clar că gradul de amenințare al NATO dinspre Est, datorat lipsei de predictibilitate al Rusiei, a determinat această înarmare din direcția SUA. Este un semnal și din partea NATO. Dupa cum stim in cateva luni va avea loc Summitul NATO de la Varsovia, statele si-au exprimat temele de securitate cat se poate de serios. Din acest punct SUA da un semnal de alarma catre parteneri pentru a vedea cat de serioase sunt aceste probleme de securitate. Este un momnent de clarificare, este un moment de pozitionare in ceea ce priveste problemele de securitate. Situatia etse complicata, cu un conflict inghetat in Ucraina, care nu avanseaza spre Vest dar care nu da semne de relaxare. Dupa parerea mea, ambele semnale creeaza o stare de incertitudine care pentru cei care analizeaza sistemele de securitate este inacceptabila”, a mărturisit Diaconescu.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota este de părere că decizia SUA de a spori cheltuielile militare în Europa este o consecință a atitudinii de a-și apăra și mai puternic aliații.

”Americanii au tratat mereu problema securității aliaților. Obama a subliniat în ultimul său discurs că America este puternic convinsă să-și apere aliații. Iar decizia SUA este o consecință a acestei atitudini (…) Apărarea aliaților este un interes vital pentru americani. Toți generalii americani de 4 stele care au trecut în Congres anul trecut au prezentat Rusia ca pe o amenințare. Este nevoie de o înarmare consistentă în special în zona Mării Negre. Pentru că acolo avem un dezechilibru strategic. NATO nu supralicitează, doar răspund rușilor. În ultimii doi ani, Moscova a surprins Occidentul: a anexat abuziv CRimeea, a intervenit în Orientul Mijlociu. Valoarea simbolică a acestui efort este importantă”, a mărturisit Iulian Fota, la Realitatea TV.