Televizoarele inteligente pot inregistra toate conversatiile care au loc in jurul lor, insa nu sunt singurele obiecte din casa care se pot transforma in spioni.
In aceasta saptamana, presa a relatat ca producatorul sud-coreean Samsung si-a avertizat clientii asupra unui aspect foarte important, arata Daily Mail.
Televizoarele sale sunt dotate cu o functie de recunoastere vocala. In principal, ar trebui sa „inteleaga” comenzi precum „Turn on”, insa pot si sa inregistreze absolut tot ce se vorbeste in jurul lor.
„Trebuie sa fiti constienti ca daca discutati despre chestiuni personale sau despre informatii sensibile, acestea se vor numara printre datele stocate si transmise unei alte firme”, precizeaza cei de la Samsung.
In consecinta, conversatiile care ar trebui sa ramana private pot fi inmanate oricui de catre producatorul sud-coreean. In apararea sa, Samsung a precizat ca inmaneaza datele doar companiei care produce software-ul de recunoastare vocala, insa acest lucru nu e garantat.
Televizoarele inteligente nu sunt singurele care se pot transforma in spioni. Sursa citata mentioneaza ca milioane de britanici sunt inregistrati de consolele Xbox de la Microsoft, care beneficiaza si ele de functia de control vocal.
In politica sa de confidentialitate, gigantul IT mentioneaza ca este interesat „doar de comenzile vocale, insa sunt surprinse toate zgomotele de fundal”. Microsoft stocheaza aceste date si le poate da mai departe, catre „parteneri si companii interesate de reclame”.
Spioni peste tot
Dar multe televizoare inteligente nu au doar „urechi”, ci si „ochi”. Ele sunt dotate cu camere folosite pentru recunoastere faciala, care fac poze privitorilor. „De exemplu, Samsung precizeaza ca fotografiile respective nu ajung pe Internet, insa putem avea incredere in ce zic ei? Similar, chiar daca oprim functia de recunoastere vocala, putem fi 100% siguri ca televizorul nu va mai inregistra conversatiile?”, se intreaba retoric jurnalistul Daily Mail.
Samsung si Microsoft nu sunt singurele companii incluse in acest scandal. De exemplu, cei de la LG au recunoscut ca televizoarele lor urmaresc comportamentul proprietarului, pentru a intelege mai bine cum este folosit TV-ul, mai ales ca acestea se pot conecta la Internet.
Consumatorii au permis companiilor multinationale sa le invadeze casele prin intermediul unor dispozitive care pot inregistra fiecare cuvant pe care il rostesc si fiecare miscare pe care o facem. Intr-adevar, scopul declarat este ca aceste lucruri sunt esentiale pentru a intelege mai bine comportamentul utilizatorului. Insa asta nu ii impiedica sa faca bani din datele colectate.
„Nu cred ca oamenii sunt constienti de ce le-au permis companiilor sa faca cu viata lor” a spus Bernard Marr, cel care a scos la iveala foarte multe practici de acest gen. „Nu are rost sa spunem ca nu avem nimic de ascuns, pentru ca e foarte periculos ce se poate face cu aceste informatii”, a avertizat acesta.
Daily Mail reaminteste ca Google scaneaza fiecare mail pe care il trimiti sau il primesti pe Gmail si iti ofera reclame pe subiectele despre care discuti cu oamenii.
Insa acesti „spioni” se extind din ce in ce mai mult, avand in vedere ca noile generatii de obiecte, precum termostatul sau frigiderul, se conecteaza la Internet.
„Ar trebui sa nu mai numim aceste dispozitive ‘inteligente’ si sa ne raportam la ele dupa ceea ce sunt cu adevarat: niste spioni”, incheie Daily Mail.
sursa ziare.com