dosar DNA

Din capul locului, vreau să înţeleagă toţi cei care citesc acest articol că acesta nu este un atac murdar la adresa DNA. În urmă cu patru ani publicam un text cu titlul „Hai să ne distrăm cu DNA”  în care aminteam dosarele importante de corupţie în care erau implicaţi politicieni, dar nerezolvate până în acel moment. Articolul îl veţi găsi mai jos, la finalul acestui text.

Fără niciun fel de gând ascuns, în lumina scandalului iscat în ultima vreme de „prieteniile”, încă neprobate – o anchetă este deschisă la Parchetul General după acuzaţiile lui Ghiţă -, ale procurorului şef al DNA, am câteva nelămuriri legate de dosarele nerezolvate cu celeritate. Adrian Năstase – Mătuşa Tamara, Mazăre, Brădişteanu, Oprişan – „Căprioara” – caz închis definitiv, Revoluţia, Mineriadele etc.

Ca o paranteză, Dosarele Revoluţiei au fost redeschise de interimarul, la acea vreme, de la Parchetul General, suspect şi el de plagiat, Bogdan Licu, după ce a cerut să i se retragă titlul de doctor. Ce ciudat!

Ne confruntăm cu acuzaţii grave la adresa DNA că face jocuri politice. Nu pot să nu observ că Ludovic Orban, un exemplu aleatoriu, a fost scos din cursa electorală, în plină campanie pentru locale, dar Gâdea nu a fost chemat la audieri. Este parte din dosar. Am fi aflat. Capitala a câştigat-o Firea.

Codruţa Kovesi a fost numită, pentru scurt timp, de Ponta, după mandatele deţinute în calitate de Procuror General, Ministru-consilier, Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. Nu este o acuzaţie, este un fapt. Apoi a ajuns şefa DNA, graţie lui Ponta şi Băsescu, înlocuindu-l pe Daniel Morar.

În ultimii doi-trei ani, dosarele rezolvate cu celeritate s-au axat pe Elena Udrea, Traian Băsescu şi familia şi Oprea, al cărui partid a trădat şi a fuzionat cu PMP.  ne lămurim: nu-i iau apărarea lui Oprea. Omul avea mai multă putere în stat decât Ponta. Avea toate dosarele compromiţătoare de la seviciul secret al Ministerului Apararii, dar şi de la cel al Internelor, cunoscut sub numele de „Doi ş’un sfert„, care se ocupă în principal cu filaje deocheate. Dacă erai într-o funcţie super-înaltă şi voiai ştiicine cu cine, ce şi cum” apelai la domnul Vicepremier. Nici „Colectivul” nu l-a pus pe „butuci”. A fost nevoie de moartea poliţistului Bogdan Gigină pentru a se descoperi abuzurile flagrante, conform procurorilor, făcute de Oprea de-a lungul timpului. Chiar şi atunci, Parlamentul a spus NUP.

Singurii condamnaţi cu subiect şi predicat şi cu pedepse lungi au fost, în ordine cronologică, Voiculescu şi Nicuşor Constantinescu. „Giganţii” momentului, Hrebenciuc tatăl şi fiul, Prinţul Paul, Tal Silberstein, Remus Truică, băieţii veseli din energie – în frunte cu Buzăianu -, unde sunt? De Codruţ Marta, consilierul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, aţi mai auzit ceva? Dar despre reţeaua de prostituţie gestionată de soţia lui Marta pentru celebrul „grup de la Monaco” care învârte afacerile în România? Arafat, Dosarul „Ambulanţe pentru SMURD”, ori e prea bine înfipt în sistem?  „Colectiv”, cea mai mare tragedie de după Revoluţie? Dan Condrea – HexiPharma?

Dragnea a primit cu suspendare pentru fraudă electorală gravă, Năstase o ultimă condamnare minoră, Oprişan – albit în instanţă şi exemplele pot continua: Mazăre, mai ştie cineva de el după sejurul la Beciul Domnesc? Năstase – „Mătuşa Tamara”? Ponta – KazmunaiGaz? De Vosganian, miruit anticorupţie în plenul Senatului, ca şi Şova, avem vreo ştire? Dar de ministrul Vâlcov, cel care ascundea bunătăţi prin cimitir. Ioan Oltean? Oprescu? Doar exerciţii de imagine?

Ce a făcut Parlamentul: a ignorat sutienul Elenei Udrea, „expus” cu tupeu în plen după prima reţinere, şi e trimisă consecutiv la raport la DNA. A fost prea puternică pentru binele ei şi şi-a făcut prea mulţi duşmani. N-am nicio simpatie pentru Elena Udrea. A valsat cu o graţie incredibilă între PSD, PNL, PDL şi PMP, cocheta cu serviciile secrete. Culmea, a şi candidat la preşedinţie. O adevărată traseistă.

Întreb, cu onestitatea unui cetăţean îngrădit de legi meschine, eficiente pentru plebe, dar niciodată pentru baştani: Doamna Kovesi, tot cu celeritate rezolvăm şi EADS, MICROSOFT, ROMPETROL, KAZMUNAIGAZ, că sunt în curtea dumneavoastră şi au fost tunuri grele date României. Şi mai sunt şi altele la fel de roşii: ard. Sau aşteptăm să se prescrie? Când vom apăra cu adevărat interesele României?

Ce vrea: -i ia pe toţi. CU „CELERITATE”.

Vom fi întradevăr o ţară liberă şi democratică atunci când cei care au profitat de capitalismul de cumetrie, instalat de Ion Iliescu, vor fi judecaţi şi condamnaţi cu celeritate cu aceeaşi balanţă imparţială, fără jocuri stategice în Justiţie.

Sincer, îmi doresc greşesc, dar istoria o va demonstra, dacă nu curând, odată şi odată.

 

Articolul publicat pe 6 aprilie, în 2012. Concluziile  aparţin. 

HAI SA NE DISTRAM CU DNA!

Chiar daca nu se obisnuieste si, de obicei, se aseaza la final, astazi voi incepe cu “Legenda”:

DNA – Directia Nationala Anticoruptie

ANI – Agentia Nationala de Integritate

MCV – Mecanismul de Cooperare si Verificare, organism pentru tarile monitorizate, in principal pentru gradul ridicat de coruptie,  din Uniunea Europeana

Procuror – avocatul statului, cel care trebuie sa-i apere interesele in instanta

Avocat – profesionist care apara in instanta un inculpat

Ani intregi au tacut malc, uneori au mai dat cate un comunicat ca s-a mai miscat ceva, iar bilanturile anuale de activitate au fost mai mult sau mai putin criticate pe plan national, chiar daca la nivel de MCV  atat DNA, cat si ANI au fost laudate pentru progrese.

De la plecarea lui Boldea in tarile calde si repatrierea de buna voie a deputatului, mass media este inundata zilnic de puneri sub acuzare, uneori  cu ajutorul ANI, comunicate de presa cu cetateni mai mult sau mai putin importanti aflati sub lupa procurorilor anticoruptie. Este o adevarata inflatie de informatie care dovedeste ca institutiile statului, cele monitorizate prin MCV, lucreaza zi si noapte in transeele anticoruptiei  ca sa dovedeasca “dusmanul”  si tara sa intre fluierand in Schengen.

Pentru exemplificare, cateva cazuri promovate in ultima vreme si despre care s-a scris chiar pe acest site:

Deputatul Mihail Boldea, amator de senzatii tari in Africa, saltat direct de la aeroport.

Deputatul Virgil Pop, condamnat definitiv.

Primaria Arad, perchezitionata de procurorii DNA.

DNA neaga ca Ioan Oltean este invinuit sau martor in vreun dosar.

Fostul Secretar de Stat Ioan Andreica, implicat in cazul spagii de 1,8 milioane de euro de la Bistrita.

Presedintele CJ Brasov, cercetat pentru abuz in functie si delapidare.

Senatorul PC, Mircea Banias, trimis in judecata pentru fapte de coruptie .

Mandat de arestare preventiva pentru Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu.

Bogdan Hossu cercetat de DNA pentru fapte de coruptie.

Fostul Ministru al Mediului, Laszlo Borbely, acuzat de fapte de coruptie.

Unul dintre cei mai prestigiosi chirurgi din Romania cercetat de DNA.

Sechestru pus pe bunurile LPF si pe cele ale lui Mitica Dragomir si Mircea Sandu.

ANI: Presedintele Federatiei Romane de Volei in incompatibilitate.

Dupa cum se poate observa, in afara catorva nume rezonante, a unei condamnari definitive in cazul deputatului Virgil Pop si a spectaculosului Boldea caruia nu-i plac colegii de celula, nu se intampla nimic iesit din comun. Cativa sunt in faza de cercetari pentru fapte de coruptie, altii sunt trimisi in judecata, altii scapa de arestul preventiv pe greselile procurorilor obositi. Si Presedintele Federatiei Romane de Volei este in incompatibilitate (sic!). Colac peste pupaza, am aflat ca nimeni n-a luat comisioane la Camera  de Comert si Industrie Bucuresti, oamenii au cotizat ca sa scoata institutia din criza, inclusiv presedintele! As rade, dar n-ar fi rasul meu.

Dragi domni procurori anticoruptie, obositi si tracasati, am senzatia ca faceti haz de natiune, in functie de MCV. Imi permit sa va reamintesc cazurile cu adevarat arzatoare, nesolutionate in instanta de ani intregi si de multe, foarte multe ori chiar din vina dumneavoastra, nu pentru ca magistratii au judecat stramb. Daca aceste cazuri, care au tinut primele pagini ale ziarelor ani intregi, nu s-au lasat cu condamnari cu executare, au suferit amanari fara precedent in instante sau au fost respinse din lipsa de probe este numai vina dumneavoastra.

Dosarul “Retrocedari ilegale” – Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, peste 1000 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Voluntari” – Miron Mitrea, peste 1000 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Mita la LPF” – Dumitru Dragomir, peste 1400 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Aparatura medicala pentru penitenciare”  – Serban Bradisteanu, peste 1800 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Stramutati de lux” – Ionel Mantog, peste 2000 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Matusa Tamara” – Adrian Nastase, peste 1700 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Armele de vanatoare” – Serban Mihailescu, peste 2100 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Trofeul Calitatii” – Adrian Nastase, peste 1200 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Bunuri din China” – Adrian  Nastase, peste 2000 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “I.C.A.” – Dan Voiculescu , peste 1200 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Rompetrol” – Dinu Patriciu, 2000 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Privatizari strategice” – Codrut Seres, Zsolt Nagy, peste 1100 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Retrocedari Ilegale” – Cristian Poteras, peste 400 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Posta Romana” – Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, peste 400 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Valiza” – Gigi Becali, peste 1200 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “2 mai” – Monica Iacob Ridzi, peste 300 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Fabrica de zahar” – Gheorghe Falca, peste 1600 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Mitei” – Nicolae Mischie, peste 2500 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Achizitii de lux 1” – Mihai Necolaiciuc, peste 1500 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Santaj” – Dan Pasat, peste 300 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Mita de la PIC” – Antonie Solomon, peste 750 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Voicu” – Catalin Voicu, peste 700 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Caprioara” – Marian Oprisan, peste 2100 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Loteria 1” – George Copos, peste 2100 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Trafic de influenta” Marinica Cazacu, peste 1400 de zile de la trimiterea in judecata

Si ma opresc aici cu exemplele. Sunt numai cateva dintre cazurile amanate la infinit ori fara sentinte definitive si irevocabile. Daca ar fi sa dam ca pilda si cazurile inchise cu sentinte definitive sau pe cele blocate in fata cercetarii sau a urmaririi penale (si vorbim aici  de cazuri “celebre”) ne-ar lua o saptamana numai sa le enumaram. Nu mai punem la socoteala dosarele incheiate cu sentinte favorabile pentru inculpati si pierdute de procurori.

Toate dosarele amintite mai sus au implinit cel putin un an in instanta. Tinand cont de faptul ca verdictele in favoarea DNA nu se tin lant, luand in calcul si “mica reforma din justitie” – adica termene mai scurte si mai dese la tribunal, este greu de imaginat ca dosare atat de importante pentru MCV pot sta in instanta peste 2500 de zile.  La un calcul scurt, empiric, inseamna 6 ani si 85 de zile, timp in care Mischie zburda liber pe plaiurile mioritice.

Dragi procurori anticoruptie, lasati campania electorala pentru MCV si ocupati-va de “mortii” din instante. Cu doua condamnari rasunatoare intram si-n Schengen, scapam si de monitorizare, iar Olanda ne va face temenele. Dar pentru asta, trebuie sa instrumentati cazurile ireprosabil. Ori v-ati obisnuit cu ideea ca avocatii diavolului sunt mai buni, ori sunteti prea “obositi” ca sa mai incercati. Oricum, parada din prezent este pura comedie.

N.B.: ANI are totusi una bucata realizare – Sergiu Andon a fost declarat, definitiv,  in instanta incompatibil. Dar nu e pestele cel mare”.

P.S.: Unde este Horia Georgescu, fost şef la ANI,  acum? Şi de ce?

Câţi din cei de mai sus, judecaţi pentru fapte de corupţie, au fost condamnaţi pentru dosarele instrumentate în mandatul lui Daniel Morar sau în cel al actualei şefe a DNA. Întreb.