Sora premierului, Alexandra Herțanu, este audiată la DNA Ploiești, în calitate de martor în dosarul în care soțul ei, Iulian Herțanu, este arestat preventiv.

Alexandra Herţanu a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 09.00 şi a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii.

Potrivit Mediafax, tot joi, la DNA Ploieşti a venit şi fostul prefect al judeţului Prahova Radu Oprea, în prezent senator PSD, acesta declarând că a fost citat ca martor şi că nu ştie în ce dosar a fost chemat de către procurori.

 

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al carei administrator este.

In acest dosar a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorba, in timp ce fostul consilier judetean de Prahova Mihai Coman, retinut si el, este cercetat sub control judiciar.

Decizia a fost luata de magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie si poate fi contestata la aceeasi instanta. Hertanu ramane deocamdata in arestul IPJ Prahova, potrivit stirileprotv.ro

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti de procurorii DNA, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din orasul Comarnic.

Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscand faptele de care este acuzat, astfel ca procurorii nu au mai cerut arestarea sa.

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.

Iulian Cristian Hertanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L, este urmarit penal sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat, schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala. Pentru aceleasi infractiuni sunt urmariti penal si Mihail Marian Coman, administrator si asociat la S.C. Indserv SRL Ploiesti si S.C. Indserv Proiect SRL Ploiesti si consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, precum si omul de afaceri Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti (Ilfov), S.C. CVR Activites Group SRL Bucuresti si S.C. Gefam Pro SRL Dobroesti.

Conform anchetatorilor, in perioada 2011- 2015, Iulian Cristian Hertanu, administrator de drept si, incepand cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, Vladimir Ciorba si Mihai Marian Coman au constituit un grup infractional pentru a-si adjudeca fraudulos un contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzati ca si-au insusit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor obtinute prin proiectul cu finantare europeana si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

Procurorii spun ca la grupul infractional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, incepand cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul sau fiind acela de a semna documente in cadrul proiectului cu finantare europeana si de a asigura efectuarea unor plati catre societatile controlate de membrii grupului.

Anchetatorii sustin ca pentru a obtine contractul cu firma la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar, cei patru au fost sprijiniti de deputatii Sebastian Ghita, Vlad Cosma si de presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, urmariti penal in acest dosar pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si aflati sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, in perioada 2011 – 2015, presedinte Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale – activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai S.C. Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL – S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghita si fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzati ca ar fi intervenit pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale la nivelul unor functionari ai S.C. Hidro Prahova SA si ar fi exercitat interventii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala a contractului de la Comarnic catre asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL – S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputati sunt acuzati ca au facut interventii si pe parcursul derularii contractului, pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala a platilor.

„Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)”, arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

 

Comentariile sunt închise.