De acum incolo politicienii vor trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de vorbeasca despre decizii ale magistratilor. In cadrul sedintei de azi a CSM prezidata de presedintele Romaniei s-au cerut sanctiuni efective pentru cei care ataca actul de justitie. Se cer pedepse care merg pana la suspendarea din functiile detinute si interzicerea unor drepturi.
SOLICITARE fără precedent din CSM | Se cer sancțiuni dure
„Domnule preedinte va rog sa interveniti pentru ca aveti instrumentele necesare. Va rog sa va tineti de promisiunile facute si va promit ca aveti sprijinul CSM pentru ceea ce doriti sa faceti in Justitie. Atacurile la adresa independentei Justitiei au crescut in 2014 cu 30% fata de anul anterior si asta spune foarte mult. Simplele comunicate de presa ale CSM nu ajuta. Este nevoie de un sistem efectiv de santionare. Sa se mearga de la amenzi contraventionale pana la suspendarea din functie daca decizia CSM ramane una definitiva”, a spus Horatius Dumbrava, membru al CSM.
El a mai denuntat intelegerile politice pentru numirile din Justitie:
„Dommnule presedinte denuntati praticile oculte care s-au facut. Ma bucur pentru apelul facut catre Parlament sa nu mai blocheze solicitarile justitiei, dar insist ca trebuie schimbat modul in care s-au facut prin diferite intelegeri unele numiri”, a mai spus el.
DECLARATII COMPLETE:
Judecătorul Horaţius Dumbravă – sperăm să vă ţineţi de cuvânt cu cele promise în campania electorală şi cele promise şi astăzi…. Veţi avea sprijinul CSM în tot ce intenţionaţi să faceţi în legătură cu justiţia pentru că toate ideile pe care le-aţi exprimat sunt constructive .
România lucrului bine făcut trebuie să aibă ecou şi în justiţie.
câteva probleme presante cu care se confruntă sistemul şi au nevoie de o rezolvare concretă
prima problemă : atacurile la adresa independenţei justiţiei. ele au crescut în 2014, potrivit cifrelor oficiale, cu 30 % cererile de apărarea independenţei justiţiei ca şi sesizările din oficiu faţă de 2013, ceea ce spune foarte multe de presiunile asupra cărora au fost supuşi procurorii şi jud în anumite contexte în 2014. este necesar şi vă solicit ferm sprijinul ca justiţia să aibă acele instrumente necesare să stopeze sau măcar să diminueze astfel de atacuri. simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. ele sigur pot fi sancţiuni morale (…) dar, şi am ai spus acest lucru de mai multe ori , este nevoie să avem un sistem de sancţionare concret, de la sancţiuni contravenţionale chiar interzicerea acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei, iar hotărârile CSM rămân definitive, să fie suspendaţi din funcţii sau chiar să fie obligaţi să-şi dea demisia sau să fie demiţi din funcţie. De asemenea, ar fi util să ne gândim, împreună, la reintroducerea art. 276 în Codul Penal, care din pumctul meu de vedere a fost nejustificat abrogat de Parlamentul României.
O altă problemă. sunt mai multe procese penale, respectiv anchete, care nu au putut debuta şi nu şi-au putut continua cursul firesc blocate în Parlament. Opoziţia dvs foarte clară pentru ca Parlamentul să revină asupra acestor hotărâri mă refer la debutul urmăririi penale şi la continuarea urmăririi penale ar fi mai mult decât util mai ales în contextul actual al MCV
una dintre cele mai importante provocări cu care ne vom confrunta mai ales în special la debutul anului 2016 şi pe întreg parcusrul acestui an este legat de numirile la cele mai înalte poziţii la nivelul sistemului de justiţie. vă cer să denunţaţi domnule preşedinte practici oculte . au fost acuze în mass.media că au existat astfel de practici, sper să nu fie adevărate, dar în orice caz pentru a evita astfel de situaţii este nevoie de o modificare legislativă acum, în cursul anului 2015, pentru a transparentiza acest proces de selceţie de numire până la capăt, a procurorului şef al DNA; DIICOT ,PG , şi la îCCJ
în acelaşi context, toţi, într-un efort .interinstituţional.., trebuie să decuplăm justiţia de la jocurile politice, de la influenţele politice dar şi de la influenţele posibile ale serviciilor de informaţii . aveţi un instrument instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (…) pe care văr go să -l puneţi în parctică , respectiv art 7 din 303/ 2004 care spune f clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare proc şi jud dacă este sau nu este ofnro / colab al servicilor de inform – tpate decla dunt la CSM vi le putem înainta.
sursa stiripesurse.ro