Reținerea Irinei Socol, una dintre cele mai elogiate persoane din businessul românesc, a căzut ca un fulger silențios și intraductibil. Justiția își va urma cursul, presa și-a făcut treaba, inclusiv redacții care aveau contracte de parteneriat cu Siveco, precum Hotnews, au relatat rapid despre caz, respectîndu-și publicul și meseria. Dar mai e ceva.
Lovitura vine în inima industriei de IT. Calificarea programatorilor români și abilitățile tehnice sînt unul dintre puținele domenii unde ne probăm competitivitatea la nivel mondial. Iar Siveco, firma condusă de Irina Socol, este liderul industriei de software din România. Cu atît mai mare este șocul. Și întrebările care se ridică.
Cu o cifră de afaceri consolidată de 65 de milioane de euro în 2013, Siveco a avut sau are contracte în aproximativ 20 de țări ale lumii! Siveco a lucrat pentru Comisia Europeană, semnînd cel mai important contract încheiat de o firmă românească cu CE! Siveco a lucrat pentru guvernele Turciei, Marocului, Omanului, Maltei, Kazahstanului sau pentru mari companii ale lumii. A fost multiplu premiată de partnerii săi strategici, pe lista cărora se regăsesc Microsoft, Intel sau IBM.
Siveco a fost dată ca exemplu de succes al businessului românesc. Și aici intervine discuția. Dacă Victor Ponta ar fi cu adevărat interesat de mecanismele economice, de destinul companiilor și al angajaților, și nu de denazificarea țării, Maică Precistă!, poate că ar trebui să se scarpine pînă la durere în creștetul capului privind ce se întîmplă la Siveco.
Să invite 10 sau 20 de șefi ai marilor companii din România. Să-i întrebe, ”pentru Dumnezeu, ce se întîmplă?”. Care sînt problemele voastre reale? Chestia asta cu bani negri se întîmplă curent? Cum de ajunge managerul general al companiei lider de IT din România să intre, potrivit procurorilor, în combinații cu firmele romilor din Sintești? Ca să facă ce? Să scoată bani la sacoșe?
Acești bani i-a scos pentru ea sau sumele au mers mai departe în ministerele unde se atribuie marile contracte? Așa cum spun mai mulți oameni din industrie că se întîmplă de fapt! Și ce poate face statul ca asemenea lucruri să nu se mai petreacă? E foarte bine că justiția își face treaba, dar o țară nu se conduce prin instituțiile de forță. Ele au rolul lor, delegat de cetățeni. Viața de zi cu zi e în altă parte.
Discuția nu e despre apărarea Irinei Socol. Faptele sînt fapte și vinovăția Irinei Socol se va judeca în instanță. Dar Guvernul nu e îngrijorat? E simplu să crezi că e la mijloc nebunia sau lăcomia unui om. Și dacă e un mod de operare?
Psihanaliza oamenilor se numește terapie, cea a firmelor și a națiunii poartă numele de guvernare.
Dacă aceste firme, ca și cele ale asfaltatorilor sau ale altor prestatori de servicii pentru stat, sînt practic condiționate să dea mită? Nu că asta le-ar scuza. Dar dacă modelul de bussines al afacerilor cu statul din România depinde de asta? Afacerile cu statul trebuie totuși făcute și cîtă vreme vor fi o dezonoare e rău, e foarte rău.
Cine apără munca celor 800 de oameni de la Siveco și cum se asigură Guvernul că piața stabilește cine ia contractele, cine face treaba mai bună, piața așadar și nu pungile de bani ale zidarilor de la Sintești?! Victor Ponta a anunțat că bugetul va pune la bătaie 3 miliarde de euro pentru lucrări publice în următoarele luni. Cum? Așa?!
Firmele prospere sînt o mîndrie pentru orice Guvern. O companie de elită coruptă la vîrf, fără nici un motiv solid aparent, e un semn de exclamare căzut ca o lumină dură între niște orbeți care se caftesc seară se seară la televizor, cu acuzații tot mai aiuristice. Viața de zi cu zi e în altă parte. Pentru Irina Socol, în arest.