Acest fenomen ar putea să fie doar “vârful aisbergului”, a avertizat el.
“Nu văd o diminuare. Nu văd o oprire” a afluxului, a declarat Amin Aouad. “Atât timp cât nu există o soluţie pentru Siria, atât timp cât nu va fi stabilizată situaţia refugiaţilor în ţările vecine (Siriei), vor fi necesare eforturi”, a adăugat el.
Coordonatorul a îndemnat comunitatea internaţională să se unească şi să adopte o abordare globală, sugerând că oprirea războiului civil din Siria le revine celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.
“Guvernele care pot face diferenţa sut guvernele care dispun de o influenţă asupra situaţiei politice şi securităţii în lumea în care trăim azi”, a subliniat el.
Oficialul de rang înalt a salutat decizia Uniunii Europene (UE) de a acorda un ajutor umanitar în valoare de peste un miliard de euro refugiaţilor, dar a subliniat că, în opinia sa, acest efort este insuficient.
ONU se pregăteşte, de asemenea, pentru o degradare a condiţiilor de trai a populaţiilor civile în Irak.
Potrivit lui Dominik Bartsch, adjunctul coordonatorului ONU pentru Probleme Umanitare în Irak, aproximativ zece milioane de persoane vor avea nevoie de o asistenţă umanitară până la sfârşitul acestui an, în această ţară în care 3,2 milioane de persoane au fost strămutate din calea războiului.
Aproximativ 500.000 de civili ar putea să fie strămutaţi din oraşul Mosul, dacă forţele guvernamentale irakiene încearcă să recucerească această aglomeraţie urbană de la gruparea extremistă Statul Islamic (SI), a apreciat Bartsch.
sursa: stiripesurse.ro