concediu-medical-740x360

Statistică halucinantă la o firmă din Gorj, la care statul este acţionar majoritar. Angajaţii şi-au luat 19 ani de concediu medical, potrivit Digi.TV. Angajatele de la resurse umane au numărat 7.580 de zile de absenţe motivate cu scrisori de la doctori.

Firma Minprest de la Rovinari are 1.300 de angajaţi şi oferă servicii de salubritate şi mentenanţă pentru mai multe societăţi, inclusiv Complexul Energetic Oltenia, care este de altfel şi acţionar majoritar. Problemele au apărut la începutul anului, când directorul i-a anunţat pe muncitori că vor trebui să muncească mai mult. Practic, o dată la câteva luni, vor face schimb de posturi între ei. Angajaţii au fost revoltaţi şi ca să scape de serviciul care îi întrebuinţa serios din punct de vedere fizic, au recurs la metoda concediului medical.

Concediile medicale au început să curgă încă din ianuarie. Adeverinţele arată că cei mai mulţi angajaţi suferă de dureri acute de spate. Oamenii spun că îi răpune hernia de disc din cauza muncii grele. Ei trebuie să asigure curăţenia la Complexul Energetic Oltenia, să ajute la repararea centralelor termice şi să asigure întreţinerea căilor ferate şi vagoanelelor care transportă cărbune. Directorul general spune că angajaţii nu s-au ferit să îi spună deschis că refuză să muncească atât de mult.

„Au început să amenințe, dacă ne faci asta ne ducem în concediu medical și probleme din astea, deci metehne vechi”, spune Gabriel Giorgi, directorul general al Minprest.

Deşi avea bănuieli, directorul nu a putut să facă nimic. O lege dată anul acesta elimină verificările care se făceau acasă la cei care aveau concediu medical. Aşa că a avut mâinile legate când un angajat a adunat 129 de zile de repaus recomandat de doctor. Pe locul doi a fost un muncitor scutit să vină la serviciu 54 de zile. Cel în cauză explică simplu:

„Nu muncesc atât de mult, dar eu mă duc şi verific trei echipe de lucru, deci 12 kilometri dus-întors! Asta intră tot la efort fizic, tot la muncă intră”, spune Cristian Trucu, angajat al Minprest.

Pentru cele 7.580 de zile de concediu medical, compania a plătit salariaţilor, în total, 100.000 de lei, iar statul, prin Casa Judeţeană de Sănătate, 200.000 de lei.

„Normal că influenţează bugetele şi în acelaşi timp ne face pe noi să întârziem plăţile către toate societăţile comerciale”, spune Daniel Bondoc, director CJAS Gorj.

Salariul mediu al angajaţilor care au adunat 19 ani de concediu medical este 1.300 de lei pe lună.

În afară de salariu, angajaţii Minprest mai primesc şi prime de Paşte şi de Crăciun în valoare de 300 de lei fiecare. De asemenea, primesc o primă de vacanţă de 75 la sută din salariu, prime de ziua femeii sau de ziua copilului, dar şi tichete de masă în valoare de 200 de lei pe lună.

Deocamdată nu a fost deschisă nicio anchetă. Directorul firmei spune că singura măsură pe care ar putea să o ia ar fi concedierea angajaţilor pe care îi suspectează că au intrat în concediu medical fără motiv.