In plina campanie pentru alegerile prezidentiale a izbucnit scandalul cu privire la controversata Hotarare 233/2013. Insa, cum acuzele au fost aduse in special de catre fostul presedinte Traian Basescu iar tinta era inca actualul premier Victor Ponta, cam toata lumea a pus aceste dezvaluiri pe seama deja traditionalei “coabitari cu nabadai” dintre cele doua Palate.

Iata insa ca lucrurile par totusi cu mult mai serioase decat pareau la prima vedere. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, Serviciul de Informatii Externe ar fi reusit sa dea o lovitura abila prin adoptarea respectivei hotarari de catre Guvern si evitarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Iar miscarea a avut loc sub pretextul deconspirarii, in ultimii zece ani, a nu mai putin de 70 de ofiteri acoperiti ai SIE, ceea ce, intr-adevar, reprezinta o grea pierdere pentru orice serviciu de informatii care se respecta. Mai ales pentru unul care actioneaza in strainatate, unde oamenii sunt mult mai greu de format.

Insa se pare ca, desi au insistat apoi ca prin Hotararea 233/2013 au retras din nomenclatorul celor care se bucura de protectia legala a “acoperitilor” mai multe categorii de personal, cei de la SIE au reusit in schimb sa strecoare astfel pe “lista izbavirii” mai multi asa-numiti agenti “ilegali”, neasumati oficial de catre serviciile de spionaj.

Informatii secrete de stat

Dupa ce s-a pus pe tapet strania poveste a Hotararii 233/2013, care stabileste noile categorii de informatii secret de stat cu care va lucra de acum inainte personalul SIE, dar si ce categorii din personalul Serviciului le va putea accesa, s-a gasit imediat o explicatie justificativa. Astfel, SIE a sustinut nevoia de actualizare a listei de informatii si a aratat ca ar fi fost nevoie de precizari explicite in noua hotarare deoarece, din cauza deficientelor existente in normele legislative din trecut, ar fi pierdut nu mai putin de 70 de ofiteri acoperiti. Asa ca s-ar fi recurs la o noua clasificare a informatiilor secret de stat si, in plus, s-ar fi redus semnificativ si categoriile de personal care au acces la acestea. Drept urmare, SIE ar fi eliminat din proprie initiativa, dintre privilegiati, pe cei care lucreaza in domeniul tehnico-administrativ. Si, banalizand in cele din urma importanta acestei hotarari, care a fost intocmita cap-coada chiar de catre SIE si doar aprobata rapid de Guvern, oamenii generalului Silviu Predoiu au concluzionat ca, drept urmare, nu mai era nevoie sa fie instiintat si CSAT-ul de aceste modificari. Si uite asa ne-am ales practic cu o noua reorganizare a spionilor, fara ca sa se obtina avizul celui mai important for tutelar in domeniul sigurantei nationale, CSAT-ul.

Pana la sfarsitul vietii

Deci, pana aici cel putin, toate bune si frumoase. Nu insa si pentru cunoscatorii sistemului, care au privit cu maxima surprindere strecurarea in textul hotararii buclucase a unei gaselnite prin care, dupa cum sustin sursele noastre, unii agenti ai SIE ar beneficia de protectie totala pe viata, chiar si dupa ce au incetat orice fel de raport contractual sau relatie de serviciu cu institutia. Acum, este normal ca fiecare serviciu de informatii sa incerce sa-si protejeze cat mai mult posibil proprii oameni si pentru asta cei de la SIE chiar sunt de admirat. Insa marea suspiciune este cu totul alta si se refera la posibilitatea ca, odata cu reorganizarea categoriilor celor care lucreaza cu informatii secret de stat, dar si a reclasificarii acestora, sa se fi trecut pe “lista protejatilor” si agenti de influenta care au lucrat pentru SIE in asa numita zona gri.

Modelul rusesc

Cu putin timp in urma, seful serviciilor de contraspionaj din Cehia recunostea public ca structurile de securitate ale statului membru al Uniunii Europene ar fi fost penetrate extrem de puternic de catre temutul FSB rusesc. Si tot demnitarul ceh recunostea si cum a fost posibila o operatiune de asemenea amploare: prin folosirea aproape exclusiva de catre serviciul de spionaj extern al Federatiei Ruse nu a unor agenti proprii, fie ei si unii “acoperiti”, ci a unor spioni “ilegali”. Este vorba de cei care lucreaza pentru un serviciu de spionaj fara a fi membri directi ai acestuia, nici macar sub acoperire, devenind astfel cu atat mai greu de depistat. Sau chiar daca sunt deconspirati, nu se poate reprosa nimic, cel putin oficial, serviciului de spionaj care i-a folosit. Si care, dupa o veche cutuma, face tot posibilul sa le asigure o retragere in deplina siguranta si protectie totala, pana la sfarsitul vietii. Asa ca ramane intrebarea daca nu cumva si-a schimbat si SIE liniile de agenti “ilegali” la adapostul respectivei hotarari. Care, netrecuta prin CSAT, ar fi putut permite ca pe lista protejatilor pe vecie, intocmita exclusiv de catre conducerea SIE, sa fi fost strecurati si niscaiva norocosi care nu au adus totusi cine stie ce servicii nepretuite statului roman…

 

Sursa text / foto: enational.ro