Unii ziariști de investigație ar reprezenta o amenințare la fel de mare pentru Marea Britanie ca hackerii sau teroriștii, se arată într-un document al serviciilor secrete londoneze.

„Ziariștii și reporterii din toate categoriile de presă reprezintă o potențială amenințare pentru securitate.” Această apreciere se găsește într-un document al serviciului secret Government Communication Headquarters (GCHQ), dat publicității de Edward Snowden și citat de The Guardian.

Potrivit publicației britanice, anumiți ziariști, „mai ales jurnaliștii de investigații specializați în domeniul apărării”, sunt repertoriați într-o listă de indivizi considerați periculoși, alături de hackeri și teroriști.

Un ghid explică modul în care trebuie catalogați ziariștii, în funcție de potențialul lor de acțiune („capability”) și de gradul de prioritate cu care trebuie tratați, arată The Guardian. Un ziarist notat cu 2 (din maximum 5) la potențialul de acțiune și 3 din 5 la prioritate reprezintă un „risc mic”.

Teroriștii, clasați pe listă imediat deasupra ziariștilor de investigații, și care prezintă un potențial de acțiune de 4 din 5, cu o prioritate de 2 din 5, reprezintă în schimb „risc moderat”.

Documentul precizează că „toți jurnaliștii care încearcă, într-o manieră formală sau informală, să obțină informații oficiale protejate trebuie semnalați imediat” ca„surse de amenințare”.

În noiembrie 2008, GCHQ, serviciu secret de comunicații dintr-o țară UE și NATO, ar fi intercceptat 70.000 de mailuri primite sau trimise de jurnaliști din redacții anglofone sau francofone. The Guardian, care face parte din lista redacțiilor supravegheate, mai menționează că printre acestea s-au mai aflat: BBC, Reuters, New York Times,  Le Monde, The Sun, NBC, Washington Post.

O parte dintre aceste mesaje, interceptate la numai zece minute după expediere, au fost trimise de GCHQ și celorlalte servicii de informații britanice.

sursa: evz.ro