Într-o viaţă de om, cei mai mulţi dintre noi, alegătorii baronilor locali, nu reuşim nici măcar să visăm că vom locui în vilele luxoase pe care ei şi le permit. Primari, şefi de consilii judeţene, parlamentari, unii au reuşit să ajungă de la „talpa ţării“ până la prima linie a Guvernului.
Indiferent de locul lor în administraţia publică sau în politică, baronii sunt oamenii care au cel puţin un lucru în comun: ştiu să se descurce şi în privinţa caselor în care locuiesc.
Ziarul „Adevărul“ vă prezintă, astăzi, al III-lea şi ultimul episod din serialul despre vilele aleşilor noştri. Trecute sau nu pe numele lor, ferite sau nu de privirile curioşilor, justificate sau nu de banii pe care baronii îi câştigă, casele lor sunt, de multe ori, cele mai „mândre” dintre casele românilor.
ARGEŞ Primarul Pendiuc, relaxare în 700 de metri pătraţi
Familia primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, în acelaşi timp şi şeful filialei PSD Argeş, deţine trei terenuri moştenite în Teleorman şi unul în Piteşti. În afară de pământ, familia mai are şi două apartamente şi o vilă, de peste 700 de metri pătraţi, în Piteşti, precum şi o casă moştenită în Teleorman. Conform ultimei declaraţii de avere, Pendiuc, angajat numai la stat din 1978, iar în administraţia publică locală din 1990, a câştigat, într-un an, 52.433 lei de la primăria. În plus, a mai încasat alţi 22.300 de lei, din salariul de cadru didactic universitar şi 9.418 lei, din indemnizaţia primită de la Comisia Naţională de Avizare a Împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finanţe. Soţia sa, Gabriela, a adus în casă, tot într-un an, peste 36.000 de lei, din salariul de director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti.
BRAŞOV Aristotel Căncescu, domeniu în pădure
Liberalul Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, este printre cei mai înstăriţi şefi de judeţ din ţară, având în conturi, conform ultmei declaraţii de avere, circa 4 milioane de euro, obţinuţi după ce a vândut, în 2006, o reţea de posturi radio. Pe Valea Glăjeriei din Râşnov, departe de ochii lumii, la marginea pădurii, şeful liberalilor braşoveni se retrage, în special la final de săptămână, într-o casă de vacanţă. Imobilul nu apare, însă, în declaraţia sa de avere, singura sa casă oficială fiind ridicată în Centrul Istoric al Braşovului. Dincolo de gardul imobilului ridicat în sălbăticie, este, însă, un domeniu vast, care pe lângă vila din lemn construită în stil rustic, include şi o adevărată grădină zoologică. Mai multe specii de păsări, dar şi cai, căprioare sau cerbi se plimbă pe terenul de aici. Pe lângă banii încasaţi din afacerea cu posturile de radio, Căncescu mai are în conturi peste 600.000 de euro, obţinuţi tot 2006, şi 508.000 de dolari, din 2013. Anual, liberalul ridică de la CJ un salariu de 50.564 de lei.
SATU MARE Govor, sărac-lipit în acte
Mircea Govor, vipreşedintele CJ Satu Mare şi şeful pe judeţ al PSD, locuieşte într-o vilă destul de ferită de ochii curioşilor, evaluată de specialiştii în imobiliare la circa 150.000 de euro. Casa, care are un perete din sticlă la mansardă şi garaj la subsol, nu este, însă, pe numele lui Govor, motiv pentru care nu apare în declaraţia sa de avere. Familia social-democratului, mai exact fiul său, Răzvan, deţine un trust de presă în Satu Mare, care are atât ziar, cât şi o televiziune regională. Negru pe alb, Mircea Govor declară venituri anuale de 56.000 de lei, bani obţinuţi din salariul primit de la CJ. De altfel, conform ultimei declaraţii de avere, în afară de banii de la Consiliu, Govor nu deţine case sau maşini pe numele său.
Antcheta publicata de Adevarul.ro. Cititi intregul material AICI