Senatul a respins, marti, solicitarea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a senatorului PSD Titus Corlatean, informeaza ziare.com.
Fostul ministru de Externe este acuzat de DNA de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale in dosarul votului dat in diaspora la alegerile prezidentiale din 2014.
Dintre cei 162 de senatori, au fost prezenti 118. Doar 26 de senatori au fost de acord cu solicitarea DNA, in timp ce 92 au votat impotriva urmaririi penale a lui Titus Corlatean.
Votul a fost secret, cu bile, potrivit regulamentului. Senatorii au votat proiectul de hotarare redactat de Comisia Juridica, prin care Senatul NU cerea urmarirea penala a lui Titus Corlatean. Pentru ca hotararea sa fie adoptata era nevoie de votul majoritatii senatorilor prezenti.
Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), in timp ce presedintele Calin Popescu Tariceanu a preferat sa stea in banca.
Inainte de vot, Titus Corlatean a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului si a respins acuzatiile ce i se aduc, spunand ca a facut tot posibilul pentru ca romanii din diaspora sa poata vota. Fostul ministru de Externe s-a bucurat de sustinerea directa, de la tribuna, a reprezentantilor UNPR si ALDE, care au anuntat ca ei si colegii lor vor vota impotriva cererii DNA.
Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti un mesaj Parlamentului, cerandu-i sa nu obstructioneze justitia si sa permita inceperea urmaririi penale a lui Titus Corlatean si a celorlalti senatori sau deputati pentru care DNA solicita aviz.
Cazul Corlatean a ajuns la votul plenului dupa ce a fost tergiversat timp de 5 saptamani, din cauza campaniei pentru alegerile locale.
Dupa scrutin, Comisia Juridicaa avizat negativ solicitarea DNA.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat public ca senatorii social-democrati, colegii lui Titus Corlatean, vor vota potrivit propriilor lor convingeri, in timp ce senatorii PNL vor vota in favoarea cererii DNA, au anuntat liderii liberali.
Titus Corlatean este acuzat ca, in calitate de ministru de Externe, a organizat defectuos in diaspora alegerile prezidentiale din 2014, incercand sa il avantajeze pe candidatul PSD, Victor Ponta. Fostul ministru a demisionat intre cele doua tururi de scrutin, dupa ce mii de romani din strainatate nu au putut sa isi exercite dreptul constitutional de a alege din cauza numarului mic de sectii deschise de MAE.
Indignati de felul in care au fost tratati, romanii de peste hotare au iesit in numar foarte mare la vot in turul roi si au stat ore in sir la cozi pentru a-si exprima acest drept fundamental. Asa se face ca actualul presedinte, Klaus Iohannis, a castigat detasat alegerile in fata contracandidatului sau.