Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat marti ca „acumularea intensiva de coruptie” a fost una dintre cauzele instabilitatii din Ucraina si ca aceasta este o problema nationala si in Romania.
„Aceasta (coruptia – n.r.) este o problema de securitate nationala. Din pacate, dincolo de motivatii geopolitice, politice, militare, in ceea ce priveste dezvoltarile din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilitati care a generat si, pana la urma, a dus la caderea unui Guvern a fost legata de acumularea intensiva de coruptie in sistemul politic si sistemul economic ucrainean, pana la punctul in care frustrarile din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iata exemplul elocvent pe care il vedem cu totii de modul in care coruptia poate afecta o societate, un stat, interesele strategice nationale ale unei natiuni”, a spus Maior la conferinta „Regula de aur a bunei guvernante si a luptei impotriva coruptiei: impletirea armonioasa a politicilor si a actiunilor de implementare”, organizata de Institutul Aspen Romania.
Potrivit sefului SRI, drumul Romaniei este unul bun in abordarea coruptiei, in special in ceea ce priveste dezvoltarea institutiilor capabile sa se confrunte cu acest fenomen, transmite Agerpres.
„Din acest punct de vedere, ma bucur ca drumul Romaniei a fost unul bun in abordarea acestui fenomen, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea institutiilor capabile sa se confrunte cu acest fenomen. Ma refer in special la DNA, ma refer la legislatia care a fost elaborata in timp, cu toate dificultatile politice legate de elaborarea acestei legislatii, ma refer, in sfarsit, la profesionalismul oamenilor care lucreaza la aceste institutii si care au reusit prin munca lor sa creeze, pe de o parte, autonomia lor in raport de influente externe, iar, pe de alta parte, o abordare profesionala intr-un domeniu extrem de complex si de complicat din diverse ratiuni”, a subliniat George Maior.
El a adaugat ca opinia SRI, care are o cunoastere buna a evolutiilor din societate si din institutii pe aceasta dimensiune, este ca, intr-adevar, anii care au trecut au marcat progrese substantiale, care se pot vedea atat in statistici, cat si din perceptia populatiei.
„Niciodata statisticile nu spun totul despre un asemenea fenomen. Se poate vedea in faptul ca, chiar in conditii de criza economica, bugetul statului a inceput sa fie mai bine consolidat si chiar in aceasta crestere economica mai bine asigurata, inclusiv prin actiunile de combatere a coruptiei, de combatere a evaziunii fiscale. Deci, se vede acest aspect si in economie si, in general, in perceptia populatiei despre acest fenomen. Faptul ca institutii precum DNA, SRI au peste 50% incredere la nivelul populatiei arata nu o actiune sau alta de branding sau imagologica pur si simplu, ci efectiv rezultate care sunt percepute ca atare de societate, semn ca acest lucru intereseaza la modul cel mai vital societatea romaneasca”, a spus seful SRI.
Maior a adaugat ca aceste progrese nu trebuie nicidecum idealizate, pentru ca mai sunt extrem de multe lucruri de facut, inclusiv din perspectiva prezervarii independentei si autonomiei acestor institutii, inclusiv din dezvoltarea in continuare a legislatiei, care trebuie sa se adapteze la metode tot mai sofisticate de operare din partea celor care sunt pe ‘taramul coruptiei’, fie ca este vorba despre diverse grupari, fie de indivizi.
La randul sau, intrebata cum comenteaza declaratia lui Maior, sefa DNA Laura Codruta Kovesi a intarit cele spuse de seful SRI.
„Coruptia este un fenomen extrem de grav care cu siguranta pune in pericol siguranta, securitatea statului”, a declarat Kovesi jurnalistilor.
Ca sa-i sperie pe guvernantii nostri acest lucru, ar insemna sa cunoasca notiuni ca: tradare, evaziune, sabotaj… Dar necunoscandu-le, ei stiu doar ca
– facand jocurile stapanilor lor isi pastrweaza fotoliile si privilegiile
– sustragandu-se de la plata impozitelor, isi maresc averea si implicit puterea
– aplica principiul „sa moara capra vecinului” de cate ori pot, cu cei „neascultatori”, aratand astfel tuturor CINE-I SEFU’
Comentariile sunt închise.