O delegatie a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) condusa de presedintele institutiei, Horia Georgescu, s-a aflat in vizita oficiala la Washington, in perioada 17 – 21 noiembrie, pentru intalniri cu omologi din cadrul institutiilor cu rol in prevenirea sau combaterea coruptiei si a celor insarcinate cu asigurarea climatului de integritate publica in SUA, dar si cu alti inalti reprezentanti din administratia americana, scrie Romania Libera.
Cu aceasta ocazie, Horia Gerogescu a fost primit la Casa Alba de Directorul Afacerilor pentru Europa Centrala si de Est din cadrul National Security Staff – Executive Office of the President (fostul Consiliu National de Securitate al Statelor Unite).
Presedintele ANI a fost primit si la Departamentul de Stat al Statelor Unite de catre Directorul Biroului de Afaceri pentru Sudul si Centrul Europei (Office of South Central European Affairs), adjunct ad-interim al asistentului Secretarului de stat pentru Europa Centrala si de Est.
Un accent special in cadrul discutiilor a fost pus pe stabilitatea legislativa si mentinerea cadrului institutional.
Pe parcursul vizitei, presedintele ANI s-a intalnit si cu reprezentanti ai diviziei financiare din cadrul Serviciului Secret al Statelor Unite (U.S. Secret Service), ai fiscului american (Internal Revenue Service – IRS), ai Departamentului de Justitie al Statelor Unite (Department of Justice) – Unitatea de Integritate Publica (Public Integrity Section) si Biroul de Politica a Informatiei (Office of Information Policy), precum si cu Presedintele Centrului de Analiza pentru Politica Europeana – CEPA (Center for European Policy Analysis), think-thank cu sediul la Washington, ce are ca misiune studiul politicilor adoptate de tarile din centrul si estul Europei.
Cu ocazia vizitei la Washington, Georgescu a avut o intalnire de lucru cu Directorul Biroului de Etica din cadrul Guvernului Statelor Unite (Office of Government Ethics), una din institutiile omoloage Agentiei Nationale de Integritate.
Reamintim ca 13 parlamentari de la toate partidele, PSD, PNL, PDL, PPDD si UDMR au depus la inceputul lunii decembrie un proiect de lege care ii scapa pe senatori si deputati de Agentia Nationala de Integritate.