erm-councilLiderii Uniunii Europene vor lua în considerare, sâmbătă, noi sancţiuni asupra Rusiei, pentru a face presiuni asupra preşedintelui Vladimir Putin. Preşedintele Ucrainean, Petro Poroşenko, a fost invitat să ia cuvântul. România este reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene se reunesc, sâmbătă, la Bruxelles, în contextul în care Rusia este acuzată că a angajat direct trupe în conflictul din Ucraina, provocând riscul unui război deschis între cele două ţări, comentează France Presse.

Statele membre UE au înăsprit sancţiunile împotriva Moscovei la finalul lunii iulie, însă atitudinea Moscovei i-a obligat să ia în considerare noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra preşedintelui Vladimir Putin.

Ucraina le cere europenilor să-i furnizeze ajutor militar. Solicitarea va fi transmisă în cadrul Consiliului European de ţări precum Lituania sau România.

România este prezentă la reuniune prin preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat sâmbătă, la plecarea spre Bruxelles, că va propune ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară, „ca armata ucraineană să nu devină carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării situaţiei militare din estul Ucrainei”. Traian Băsescu a menţionat că România va susţine înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei în domeniul financiar- bancar, energiei şi transferului de tehnologie militară.

„România consideră că Federaţia Rusă este responsabilă pentru instabilitatea care a fost introdusă în Ucraina prin susţinerea de către Federaţia Rusă a separatiştilor şi aş observa următorul lucru: Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional, pur şi simplu afirmă interesul său naţional, şi nu dreptul internaţional, ori pacea în Europa a fost garantată atâta timp cât a fost respectat cu stricteţe dreptul internaţional. Nu putem introduce în Europa conceptul interesului naţional atunci când acesta se referă la servirea interesului naţional prin susţinerea unei intervenţii militare împotriva altor state europene sau prin utilizarea forţei şi destabilizarea unor state ale UE. Interesul naţional trebuie susţinut şi el în limitele dreptului internaţional ca o garanţie pentru pace”, a mai spus preşedintele României.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost invitat să ia cuvântul în faţa şefilor de stat şi de guvern din UE, pentru a arăta susţinerea europenilor pentru Ucraina.

Pe agenda reuniunii de la Bruxelles mai figurează discutarea numirilor-cheie care urmează a fi efectuate pentru principalele posturi de conducere ale Uniunii Europene, cea de preşedinte a Consiliului şi cea de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă.

Este aproape sigur că viitoarea şefă a diplomaţiei, care o va înlocui în noiembrie pe britanica Catherine Ashton, va fi italianca Federica Mogherini, comentează France Presse. Iar premierul polonez, conservatorul Donald Tusk, este favorit pentru a-i succeda în decembrie lui Herman Van Rompuy, la şefia Consiliului European.