sebastian lazaroiu

Cred că prin 2006 era cand, ajuns pe aeroportul din Manila, la ieșire, la trecerea frontierei, am văzut că erau două benzi și două ghișee. Pe una dintre benzi scria: pentru muncitorii migranți sau așa ceva. Filipine e una din țările care beneficiază cel mai mult de remitanțele celor plecați să muncească în străinătate și sunt mulți, nu mai știu exact numărul, dar o pondere mare din populația țării. Mi-am dat seama ce mult reprezintă acești cetățeni pentru țara mamă, dacă le-au făcut o bandă specială de intrare în țară, ca să nu se înghesuie la cozi cu turiștii.

În România, migrația forței de muncă a luat amploare odată ce, în 2002, guvernul PSD și în special Ioan Rus, pe atunci ministru de interne (ironic, nu?), au obținut circulația cetățenilor români în țările europene fara vize. De atunci încoace numărul celor plecați la muncă în străinătate a crescut exponențial, ajungând acum la o cotă amețitoare, în jur de 3 milioane. Cei mai mulți în Spania și Italia, dar și în alte țări din UE.

Plecarea lor din țară a însemnat o presiune mai mică pe piața forței de muncă din România. Din cauza asta rata șomajului la noi, chiar și în timpul crizei economice, a avut cote foarte scăzute. A însemnat presiune mai mică și pe alte bugete cum ar fi educația și sănătatea. Banii pe care i-au trimis în țară în ultimii 10 ani au echilibrat balanța de plăți. Vorbim de 3-5 miliarde de euro pe an (cu mici scăderi pe perioada crizei economice).

N-a fost deloc ușor pentru cei care au plecat. Mulți și-au lăsat familii în urmă, soții și copii, alții au reușit să le aducă cu ei câțiva ani mai tărziu. Salariile pentru care lucrează în țările de destinație sunt mult mai mari decât ar putea obține în România pentru aceeași muncă.

Mai important decât banii pe care i-au trimis sunt însă mentalitățile și o anumită etică a muncii pe care noi le-am importat, fără să ne dăm seamă, prin simplul contact al acestor români cu civilizația occidentală (instituții, piața muncii etc.). Pentru că cei mai mulți dintre ei țin legătura cu familiile, vin o dată sau de două ori în țară de sărbători și își obligă rudele, chiar vârstnici sau de la țară, să învețe să comunice pe skype, ca să le mai treacă dorul de țară.

Ce face statul român pentru ei?

Păi, în primul rând statul român pare că nu înțelege că oamenii ăștia au plecat din două motive: salarii mai mari și instituții funcționale. Dacă îi vrea înapoi, n-are decât o soluție: să construiască instituții credibile în România și să asigure o creștere economică care să permită salarii egale cu cele pe care le obțin în țările de destinație. Vi se pare că se întâmplă asta? Mie, nu.

Când e vorba să voteze, statul român, sigur, prin partidul la guvernare, PSD, îi împiedică și îi umilește obligându-i să stea la cozi de 8 ore, de frică să nu voteze pentru adversarii lor politici.

Din când în când statul român, tot prin politicile PSD, se gândește dacă nu ar putea ca, pe lângă banii pe care îi trimit în țară, să le mai ia și alte taxe acestor români.

Când se întorc în țară în vacanță, statul român îi obligă să stea la cozi la frontieră, pentru că domnii parlamentari nu catadicsesc să ridice imunitatea colegilor, în așa fel încât să intrăm și noi, românii, în spațiul Schengen.

După ce trec de frontieră, dacă vin pe căi rutiere, românii din afară sunt obligați de statul român să-și rupă mașinile pe drumurile naționale infecte și să facă de la Nădlac la Focșani cât fac din Sicilia până la Nădlac. Domnul Rus e responsabil cu autostrăzile, dacă nu știați.

Și, ca să fie tacămul complet, Rus, membru marcant PSD și membru al guvernului Ponta, le spune românilor din afară că nu merită cei 1500 de euro salariu, de vreme ce, în România, copiii lor devin golani și nevestele curve.

Rar mi-a fost dat să văd atâta cinism și lipsă de sensibilitate față de drama unor români de-ai noștri care au luat drumul băjeniei, alungați de un stat impotent, care, altfel, beneficiază la maximum de plecarea lor.

Nu vot prin corespondență, nu autostrăzi decente, nu servicii de educație și sănătate pentru copiii și bunicii migranților.

Și, când vezi toate astea, nu-ți vine să-ți iei și tu câmpii prin lume, luând bineînțeles și nevasta și copiii cu tine, ca să nu rămână aici să fie abuzați de PSD și de Ioan Rus?

 

Sursa: facebook.com

13 COMENTARII

  1. staul roman, statul ROMAN!! NOI SUNTEN STATUL ROMAN SI INDIFERENT DE INTENTIE TREBUIE SA FACEM O DIFERENTIERE INTRE CE INSEAMNA ROMANIA CA STAT SI GOLANII CARE S-AU BARICADAT IN POLITICA SI NE FURA PERMANENT!

  2. De 25 de ani, PROSTII au dat tara pe mana escrocilor, si tot nu s-au invatat minte!
    Poporul care voteaza corupti nu este victima, este COMPLICE! Asta este marea problema a Romaniei! Prea multi romani s-au invatat sa traiasca in MINCIUNA SI HOTIE si li se pare ceva normal!

  3. daca iesim in strada ne amendeaza sau ne aresteaza sau ne bat in cap ….in tara asta noi nu mai avem nici-un drept decat acela de a plati taxe si impozite ,eventual si pe kakat ca alesii neamului cei 600 parlamentari boschetari sa traiasca bine si cat mai mult timp in fruntea tarii !

  4. Nici sa injur nu mai imi vine cand isi bate joc de tara aceasta o sleatha de hoti.

  5. daca iesim in strada suntem batutzi…….. in casele noastre suntem injuratzi…..de anaf suntem furatzi,

  6. deci cine se naste din pisica soareci mananca!sa intzeleg ca golanni aia sunt fii de curve?
    ca asa iese!
    adica…..fillio di puttana?

  7. Ce a inteles provincialul din mine din tot ce s-a intamplat zilele astea….
    ca acei copii batuti de mineri erau golani, ca acei golani muncesc in strainatate pentru a trimite bani acasa iar curvele sunt cele care populeaza partidele politice de la noi.
    Daca am inteles gresit imi cer scuze si va rog sa ma corectati.

    • orice roman care nu-i parte din „elita’ de borfasi/securisti/lipsiti de scrupule din parlament si guvern, e golan..
      Cam asa se traduce aroganta acestor nimicuri, morti de foame, luati de pe strada de securitatea lui ceausescu, intorc milioanele furate cu lopata si insulta un intreg popor, direct si indirect de 26 de ani

Comentariile sunt închise.