Astăzi este o zi crucială pentru justiţia din România. Completul de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) decide dacă Dan Voiculescu va rămâne definitiv în închisoare – aşa cum a stabilit, de fapt, justiţia română printr-o hotărâre…definitivă (sic!) şi irevocabilă – sau va fi eliberat. Dacă se va întâmpla aşa ceva, Voiculescu ar putea ajunge nesperat în studioul lui Mihai Gâdea, de la Antena 3, direct din penitenciarul unde a fost trimis în urma sentinţei de zece ani de închisoare pentru corupţie.

Ar fi un dezastru pentru imaginea României, ca un condamnat definitiv să fie eliberat pe uşa din dos graţie unui artificiu avocăţesc! Dar ar fi în acelaşi timp şi o mare victorie pentru angajaţii din trustul media al familiei sale care, în ziua condamnării acestuia, au pus la cale un atac public la adresa statului de drept. Antena 3 a organizat aşa-numita „plimbare” la Palatul Cotroceni. În fapt, o încercare de a provoca mişcări de stradă îndreptate împotriva independenţei justiţiei care să provoace, sub presiune, eliberarea lui Dan Voiculescu.

Operaţiunea a fost tolerată de Jandarmerie, de CNA şi de alte instituţii aflate sub controlul PSD, dar justiţia a rezistat presiunii şi Dan Voiculescu n-a fost atunci eliberat. Astăzi însă s-ar putea să se întâmple aşa ceva, dacă cei trei judecători chemaţi să judece contestaţia în anulare făcută de avocaţii mogulului vor decide admiterea cererii. Motivul invocat de avocaţii lui Voiculescu este că dosarul ICA, cel care i-a atras condamnarea, nu a fost repartizat aleatoriu, ci i-a fost dat direct judecătoarei Camelia Bogdan.

La ultimul termen, judecătorii Lupaşcu (pro-Voiculescu) şi Tocan (anti-Voiculescu) nu au reuşit să ajungă la o concluzie, astfel că a fost introdus un nou judecător care va înclina balanţa, scriu jurnaliştii de la Gândul, care descriu, pe scurt, cine este persoana de care depinde soarta lui Dan Voiculescu:

Corina Cornelia Dăescu este judecătoarea care va avea un rol esenţial în dosarul lui Voiculescu. Judecătoarea Dănescu este cea care judecă şi dosarul privind retrocedările suspecte de la Constanţa, unde inculpat este Radu Mazăre. Acest dosar trenează pe rolul instanţei de şase ani. Tot judecătoarea Dănescu deliberează în dosarul lui Mihail Vlasov.

În prima zi a anului, într-o postare pe blogul personal făcută din închisoare, Dan Voiculescu a dat primele semne prin care a vrut să arate că are situaţia sub control. Discursul său a fost unul dur la adresa judecătoarei care l-a condamnat – un mesaj de forţă menită să le arate pisica judecătorilor din completul de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti care vor hotărî azi soarta sa. Indiferent care va fi decizia magistraţilor, un lucru rămâne clar: justiţia din România are încă mari slăbiciuni, uşor de exploatat de către infractori dovediţi. Faptul că un condamnat DEFINITIV şi IREVOCABIL (fie că e Dan Voiculescu sau nu) poate fi eliberat după ce procesul s-a încheiat deja şi după ce statul a consumat resurse imense pentru finalizarea unui caz complicat, arată că România se poate întoarce oricând în epoca de dinainte de 2004…

sursa reportervirtual.ro