Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, pe 27 iulie, la Salzburg, premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur), în valoare de 25.000 de euro, pentru întreaga sa operă literară, care se bucură de recunoaştere internaţională.
Ceremonia de acordare a premiului a avut loc în deschiderea Festivalului Salzburg, distincţia fiind acordată de ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer, iar discursul de laudatio a fost rostit de Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin, conform portalului www.boersenblatt.net, citat de editura Humanitas.
În luna aprilie a acestui an, Mircea Cărtărescu a fost desemnat câştigătorul acestei prestigioase distincţii literare europene, în valoare de 25.000 de euro, pentru întreaga opera literară, care se bucură de o importantă recunoaştere internaţională.
După Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970, Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu literar, decernat din 1965.
Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului se numără scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville.
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureştişi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri,
marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit “generaţia optzecistă”.
Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din “Nostalgia” le-au urmat un scurt roman (“Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, “Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane.
Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.
Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.
În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.
sursa: ziarulmetropolis.ro
Nu era un senator comunist urmarit penal, pe numa Adam, care se lauda ca a castigat cei mai multi bani din carti? Unde e marele scriitor? :))
Sunteti oribili acest scriitor este apreciat in lume si noi romanii vorbim foarte urit despre el pentru ca este basist, ca si ceilalti PLESU,LIICEANUSI PATAPIEVICI
Vedeti articolul : Cărtărescu şi homosexualii. Sau despre ce nu face omul pentru un premiu Nobel
Cărtărescu este doar o marioneta globalista, un propagandist al noii ordini mondiale : distrugerea statelor nationale suverane, casatoria intre homosexuali, omul global, fara identitate . . .
De ce credeti ca este promovat in Occident ? Pentru ca este valoros ? Nici vorba de valoare. Este doar un „scriitor” Corect Politic !
Vedeti si articolul : Cei mai vestiţi plagiatori în viaţă: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu şi Manolescu
Toti sunt marionete globaliste, scriu Corect Politic .
Cine l-a cunoscut, zice ca e un zero absolut!
Zero ca ce? Ca om? Dar ce treaba are asta cu valoarea literara a ceea ce scrie? Cand citesc pe Cartarescu, ce ma intereseaza pe mine de simpatiile lui politice sau de cum este el in viata privata? Astea sunt lucruri cu totul secundare, cand vine vorba despre un scriitor.As putea sa pun pariu ca toti astia care mananca verzi si uscate despre Cartarescu( ca si despre altii) nu au citit in viata lor o pagina din Cartarescu, sau daca au citit, nu au inteles nimic.Dar asa e romanul,isi da cu parerea mai ales despre ce nu stie.
…ca om(mai ales) si ca scriitor! e vorba despre persoane care au lucrat 4 ani impreuna cu dansul!
Deja am spus ca valoarea ca om nu importa,pentru ca nu pentru asta este premiat! Iar valoarea ca scriitor e mare, spune asta cineva care preda literatura,inclusiv pe Cartarescu.Cititi,, Orbitor”(macar) sau un fragment din Levantul(macar cantul acela cunoscut cu subtitlul ,,Totul este scriitura”).Hai sa nu ne mai dam cu parerea despre ce nu stim, e rusine sa ne batem joc pana si despre putinele valori pe care le avem!Cartarescu este singura valoare de talie internationala pe care a dat-o literatura romana din anii 80 incoace,in rest cam bate vantul…Aia care au lucrat 4 ani cu Cartarescu sigur plesnesc de invidie(invidia si egocentrismul sunt mari in acest domeniu).Inca o data ,nimeni nu il citeste pe Cartarescu pentru ca e om bun,ci pentru ca e un scriitor foarte bun.Asta e tot ce conteaza.In rest,comentariile despre valoarea umana sunt barfa ieftina,iar acelora care au lucrat 4 ani cu domnia sa,pentru ca apoi sa toarne laturi, ar trebui sa le fie rusine.
corectura: ,,sa ne batem joc pana si DE putinele valori”
Domnu’ Gigi,ai citit vreodata ceva de Cartarescu? Sau l-ai citit cum l-a citit Basescu?!? Multi dintre scriitorii lumii au avut tot soiul de preferinte sexuale,multi au avut simpatii politice discutabile , sa le spunem asa, dar asta nu i-a impedicat sa ramana in istoria lumii ca mari valori.Peste 50 de ani,Cartarescu va fi un nume( este deja) in istoria literaturii romane,in timp ce despre ,,critici” fara rost ca voi,nu va sti nimeni nimic….,,Corect politic”? Ce inseamna asta in cazul lui Cartarescu? Ai putea sa explici, sa ne dai niste exemple din cartile lui? Asa, ca sa intelegem si noi, astia mai putin stiutori…
Mah, tu cam puti a comunist!… Ce e cu retorica asta venita din strafundurile lui Putinica micul dictator?
BRAVO MIRCEA! Bine ca te-au recunoscut austriecii, ca ei inteleg mai bine romaneste decit noi!
Comentariile sunt închise.