În şcolile bucureştene şi-a făcut simţită prezenţa un fenomen extrem de periculos – segregarea rasială şi socială a şcolarilor din ciclul primar. Deşi sare în ochii oricărui om înzestrat cu bun simţ, fenomenul este negat de către autorităţile care caută să ascundă, cu hârtii mincinoase, drama unor elevi care au venit să înveţe tainele abecedarului, nicidecum să li se administreze lecţii de discriminare.

Clasele Şcolii 130 „Luceafărul” din sectorul 5 al Capitalei au fost aranjate în funcţie de literă: „A”-urile şi „B”-urile sunt clasele bune, iar „C”-urile sau „D”-urile (care s-au alcătuit mai rar) au fost constituite din clase slabe, cu probleme. La I C, au fost „selectaţi” copii provenind din medii defavorizate social. Majoritatea părinţilor au un nivel socio – economic şi cultural redus, iar elevii sunt înregistraţi cu situaţii speciale (solicitări de burse/ajutoare sociale, rechizite). Unii dintre copii provin din centre de plasament, orfelinate sau din familii monoparentale. „Metoda” afectează încă de la început egalitatea de şanse şi calitatea în educaţie.

„Selecţia” şcolarilor de clasa I, făcută pe 5 septembrie 2011, a dus la împărţirea „polarizată” a copiilor. Comisia a trimis majoritatea copiilor de etnie romă în clasa „C”, restul clasei fiind completat cu copii din familii marginalizate social. Dacă în clasele „A” şi „B” sunt câte doi-trei copii de etnie rromă, la „C” sunt 16 din această etnie. Opt dintre ei au cerinte educative speciale (CES). Aceştia au un ritm mai lent de învăţare, rezistenţă mai scăzută la efort intelectual, interes scăzut faţă de şcoală, deficit de atenţie. Cu ei, învăţătorul trebuie să lucreze separat, dublu sau chiar triplu, pentru a-i aduce sau păstra la nivelul celorlalţi. Tocmai de aceea, singura şansă de salvare este integrarea lor în clase obişnuite, fără probleme deosebite, nu de izolarea în clase de paria ai societăţii, încă din clasa I. Iar problema se va accentua din clasa a II-a.

Segregarea prin preferinţe

Directorul şcolii, Doina Popescu, ne-a declarat că principalul criteriu a fost cel al opţiunii părinţilor pentru un anume învăţător, proporţia egală fete – băieţi şi frecventarea învăţământului prescolar (grădiniţă). Astfel s-au creat clasele A şi B, iar la C au rămas cei din „drojdia societăţii”. Metoda s-a dovedit profund eronată.

Învăţătoarea Manuela Chişlaru i-a reproşat împărţirea directorului Doina Popescu, imediat ce a văzut dosarul cu împărţirea copiilor. „La ieşirea din secretariat am întâlnit-o pe doamna director, spunându-i că este inadmisibil ca o clasă întreagă să aibă o asemenea componenţă socială. Mi-a răspuns sec: <<Bine. Am luat act că este inadmisibil>>”, afirmă Chişlaru în sesizarea depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Faptul că metoda preferinţelor este cea care a facilitat segregarea, în cazul şcolii 130, ne-a fost confimat de unul dintre părinţii unui copil de la o clasă paralelă. Acesta mi-a recunoscut, sub rezerva anonimatului, că i s-a spus de către alţi părinţi „informaţi” că trebui să „opteze” pentru A sau B pentru a nu-i ajunge copilul în clasa „defavorizată”.

Pe unul dintre forumurile dedicate acestei probleme, Gabriel Stoica, inspector pentru educaţia copiilor rromi a postat următoarele: „Am împărţit copiii rromi şi nerromi în mod egal, deşi pe cererile copiilor nerromi scria că doreau la o anume învăţătoare. Este adevărat că învăţătoarei respective nu i-a convenit, dar nu am avut ce-i face, toţi copiii trebuia să beneficieze de acelaşi tratament. Părinţii copiilor români nu au avut încotro şi cu toate ameninţările că <<îşi vor lua copiii şi îi vor transfera la altă şcoală>>, noi ne-am respectat traiectoria şi legislaţia care prevede interzicerea segregării în şcoli pe anumite criterii”.

Inspectoratul ascunde mizeria sub preş

Venit să verifice reclamaţia învăţătoarei, inspectorii de la Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti (ISMB) au pupat Piaţa Independenţei. După ce au verificat documentele, inspectorii Ştefan Pacearcă (pentru învăţământul primar) şi Elisabeta Naghi (pentru minorităţi) au constatat că „problema etniei” nu a fost evidenţiată şi că structura claselor I este echilibrată. Inspectorii şi-au argumentat ultima afirmaţie printr-o minciună gogonată: „în proporţie de 90%, elevii claselor I au frecventat învăţământul preşcolar”. În realitate, din clasa I C doar 9 copii au frecventat grădiniţa (37,5%). Cum de au greşit în asemenea hal, am înţeles abia cînd Doina Popescu a vrut să ne dovedească, cu aceeaşi afirmaţie că totul este legal la ea în şcoală. Când am confruntat-o cu situaţia reală a refuzat să o comenteze, tot aşa cum a refuzat să „explice” şi eroarea echipei de inspectori.

Recidivă

Neglijenţa echipei de control este cu atât mai mare, cu cât ei nu au menţionat nimic despre faptul că în urmă cu un an au fost desfiinţate două clase (a III-a D şi a IV-a D), tocmai din cauza aceloraşi vicii de constituire a claselor precum cea de la I C. Făţărnicia celor de la Inspectorat a ieşit însă la lumină: deşi au negat criza, au luat măsuri pentru îndreptarea ei pe viitor! Din acest an, comisia va fi neutră, fără învăţătoarele care vor prelua clasa I iar opţiunile pentru învăţători vor fi limitate. Întrebată de ce se schimbă criteriile de împărţire a copiilor din acest an dacă cele de până acum au fost corecte, directorul Doina Popescu a scos la iveală mâţa din sac. „Ca să nu mai ajungem în astfel de situaţii!”, s-a dat de gol Popescu.

Doina Popescu, flagrant de incompetenţă

Rezultatele clasei vin să întărească, din păcate, cele de mai sus. Cum Doina Popescu a susţinut că nu este nicio diferenţă între clasele I A, B şi C, i-am solicitat doamnei director să ne prezinte rezultatele la teste şi situaţia absenţelor. A refuzat să ni le pună la dispoziţie, tot aşa cum a refuzat să o cheme pe Manuela Chişlaru, învăţătoarea de la I C. La insistenţele noastre ferme şi abia după ce i-am spus că avem informaţii certe asupra uriaşului decalaj al clasei „segregate” faţă de celelalte două, Popescu ne-a adus o situaţie a absenţelor pe primul semestru al anului şcolar. Dacă la clasa I A erau înregistrate 118 absenţe toate motivate, iar la „B” doar 20 de absenţe, la „C” au fost înregistrate 492 de absenţe, dintre care mai mult de jumătate sunt nemotivate. Solicitată să comenteze, Popescu a refuzat să o facă. Este practic imposibil de crezut că nu cunoştea adevărata situaţie, decât în caz de incompetenţă.

CNCD, anchetează din birou

Incapabile, incompetente sau lipsite de interes, instituţiile abilitate de lege să îndrepte astfel de abuzuri ascund mizeria sub preş. Concluziile mascaradei de control a inspectorilor ISMB au fost transmise Ministerului Educaţiei şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care nu a luat încă o decizie în dosarul constituit în urma sesizării şi a documentelor depuse de Manuela Chişlaru. Condamnabil este că în cele din şase luni scurse de la depunerea sesizării şi a documentelor, nimeni de la CNCD nu a catadicsit să facă un drum până la Şcoala 130 să verifice aspectele. În urmă cu două luni, i-am solicitat date despre evoluţia acestui caz lui Ferenc Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. Ne-a spus că dosarul e în lucru, dar că la acel moment nu rezulta din acte că s-a dorit segregarea după criteriul etnic. Nimeni de la CNCD nu s-a deplasat însă măcar o dată la şcoala cu pricina, în cele 6 luni scurse de la sesizarea cazului de segregare. Copiii din clasa I C a şcolii 130 „Luceafărul” vor trece din toamnă în clasa a II-a. După toate aparenţele nici Inspectoratul Şcolar, nici ministerul, nici conducerea şcolii nu intenţionează să ia vreo măsură de îndreptare a situaţiei, confirmând încă o dată că „peştele de la cap se împute”.

Definiţie

Segregarea este o formă gravă de discriminare şi are drept consecinţă accesul inegal al copiilor la o educaţie de calitate, încălcarea exercitării în condiţii de egalitate a dreptului la educaţie, precum şi a demnităţii umane” – Ordin al ministrului învăţământului

 

12 COMENTARII

  1. Buna ziua ma numesc Andrei Sergiu Florin si doresc sa particip la oprirea acestui murdar articol; doresc sa mentionesc faptul ca am fost elev in scoala generala nr. 130, ba chiar in clasa D si nu s-a pus niciodata problema discriminarii. Inca din clasele mici pana in clasa a 8 a, repet am fost alaturi de colegii alaturi de care am alcatuit colectivul D. In prezent am terminat o universitate de prestigiu cu bursa in Paris si sunt licentiat in psihologie!toate astea …va spun sincer…se datoreaza si faptului ca am avut parte de profesori BUNI care „duhneau” a carte in 130. Acum fac apel la gradul de inteligenta al dumneavoastra de a-mi intelege epitetul…sunt numai minciuni si „manevre” de distorsionare a realitatii in care scopul politic scuza mijloacele. Doresc sa finalizez acest comentariu spunandu-va ca sunt mandru de faptul ca am terminat scoala generala 130. in clasa D in care invatatoarea si profesorii nu au facut nici un fel de dscriminare. In ceea ce o priveste pe doamna Popescu Doina am mumai cuvinte de lauda; am avut onoarea de a participa la orele de istorie in care doamna profesoara ne-a invatat tot ce era mai bun pe TOTI iar notele au fost date pe masura. Cand spun pe masura ma refer ca daca luam 4 il luam pentru ca nu am invatat lectia respectiva. Tin minte ca am avut colegi care indiferent de nationalitate si etnie primeau notele pentru ce stiau nu pentru ce erau. In final va voi lasa un exercitiu de logica care sa mai scuture putin praful de pe numele scoolii 130: Credeti ca daca avea loc discriminarea intre clase (respectiv a, b, c, d etc.) sau intre copii mai exista competitivitate intre elevi? In primul rand ar trebui sa fie judecata aceasta idee conform careia nu ar fi in interesul nimanui sa aiba loc discriminarea. De ce? Cum altfel ar fi stimulati toti copii? Cum? Traim intr-o lume in care judecata nu mai este principala caracteristica a gandirii iar din pacate copii vor fi afectati. Opriti aceasta murdarie! Va multumesc.

  2. mare dreptate ai atena.CHISLARU MANUELA sa se mute in Germania daca nu suporta tigani.Sa ne lase copii sa vina cu drag la scoala.nu cu teama. E IN STARE SA II IA SI LA BATAIE PT.SIMPLU FAPT CA SUNT TIGANI DE PE FERENTARI.In cunostinta de cauza.

  3. NASUL TV = ANTENA 3 Din pacate articolul dvs. este un exemplu clar de manipulare a realitatii. Imi pare rau, chiar credeam ca v-ati creat acest post ca o contrapondere la televiziunile pline de minciuni ale securistilor, dar reporterul dvs. va face de ras: fie a fost influentat gresit si nu a reusit sa distinga prin norul de fum creat, fie a dezinformat intentionat. E ruda cu doamna? Prin articolul dvs. se incearca debarcarea directoarei pentru ca nu cedeaza la atacuri si cineva vrea locul ei, nu pentru ca ar fi incompetenta… In scoala e o bisericuta de 3 persoane care reclama tot ce se poate, peste tot, si care ar trebui sa mearga la un serios control psihiatric – si un rest insignifiant de vreo 30 de oameni care-si vad de treaba lor. D-na Chislaru reclama diverse probleme din scoala de 20 de ani,indiferent de director, reporterul putea sa intrebe in dreapta si stanga daca e vorba de un om serios sau o reclamagioaica pe care o stie tot sectorul… Doamna Chislaru nu a dorit sa participe la „impartirea” copiilor de clasa I pentru ca era „FOARTE OCUPATA”, desi facea parte din comisie, iar repartizarea pe baza de optiuni ale parintilor se face in toate scolile din tara, in masura posibilitatilor. In 2011 nu se putea refuza un parinte care dorea la o anumita invatatoare, ca-si lua dosarul si se ducea in alta parte. Nici sa-l pui cu forta la d-na Chislaru nu puteai, din acelasi motiv. Mai ales intr-o scoala mica, in care fiecare copil conteaza. Adevarul e ca parintii o evita pentru ca e dificila, nu are respect pentru copiii slabi si pentru parintii saraci, nu pentru ca e incompetenta. De aceea clasa e cum e, au ramas cei dezinteresati, iar copiii buni din clasa au plecat nu pentru ca mediul social era dezavantajos, ci din cauza atmosferei create de invatatoare. Este culmea ca CNCD-ul sa ancheteze scoala ca sunt in clasa IC mai multi romi, si nu pe d-na invatatoare, care se plange peste tot ca e sufocata de tigani in loc sa-si faca treaba…Daca nu-i plac romii sa se mute din Ferentari, sa se duca in Primaverii… Iar in comisia metodica literele claselor se pot trage la sorti, asa cum s-a intamplat de multe ori la noi in scoala, doar ca nu te poti intelege cu doamna in nicio privinta…Si apropo, CNCD-ul a fost de cel putin doua ori in scoala anul acesta, i-am vazut cu ochii mei :))Iar masurile de indreptare a situatiei ar fi, asa cum spuneam, controale psihologice mai severe si sanctionarea celor care isi rezolva problemele in mass-media, daca adevarul nu le permite sa le rezolve pe caile legale.

  4. Buna ziua , m a numesc Nita Dan am fost elev al scoli 130 si in prezent sunt stundet in cardul
    Universitatea Politehnica din Bucuresti.
    Doresc sa va impartasesc ca era corect ca poza din articol sa fie a scolii 130 apoi va pot spune ca
    anul trecut sefa de promotie a apartinut clasei 8-a C prin urmare clasa a 8 C a fost una din cele mai bune clase , sefa de promotie a fost eleva doamneai Manuela Chişlaru , anul in curs doamna Manuela Chişlaru are clasa I c . Cele 2 clase care sau desfiintat au ramas sub 25 de elevi deoarece legea educatiei spune ca in clasa numarul de elevi trebuie sa fie minim 25 deci nu sa urmarit desfiintarea claselor terminale cum sustineti in articol . imi permit sa dau copy paste din articolul dumneavoastra “Astfel s-au creat clasele A şi B, iar la C au rămas cei din „drojdia societăţii” da din drojdia societatii s-a copt sefa de promotie ce a fost in clasa a 8 c

  5. …Sa stiti ca nu este chiar asa!!!!…Clasa a IV-a D nu a fost desfiintata din cauza… acestor „vicii”…Ramasesera 17 elevi in clasa iar in legea invatamantului scrie ca este nevoie de un minim de 25 elevi.Ei au fost 23 de elevi in clasa I, dintre care 2 s-au mutat de prin semestrul doi in strainatate,la sfarsitul clasei a III-a au mai plecat inca 3(si-au schimbat domiciliul sau/si nu au fost multumiti de invatatoare(alta decat dna.Chislaru-dansa ne-a preluat din a IV-a)deci au ramas 18 pentru clasa dnei.Chislaru si dupa cel de-al patrulea an de scoala a mai plecat un elev DECI….cum sa mergi mai departe cu 17 elevi?…Iar acesti 17 elevi au fost impartiti pe clase acolo unde au fost locuri libere,adica intr-o completare,zic eu egala,fata de nr.de elevi maxim pe clase.

    semnez: persoana in cunostinta de cauza

  6. Am un copil si nu doresc sa stea cu tiganii in clasa. Vorbesc din propria experienta ca am avut si eu un tigan pe timpul lui nea nicu. Era un chiulangiu, un prost si pe deasupra si bataus ca mereu aveam de furca cu el. Stiu din propria experienta ca intro clasa de top toti vor trage in sus, dar intro clasa mixta destepti se vor prosti si prostii se vor destepta. Eu nu am chef in viata asta sa destept pe altii. Scurt. Tiganii sunt tigani ci nu rromi.

  7. Felicitari domnule Antohe, ati atins un subiect delicat. Merita dezbatut pe larg chiar intr-o emisiune. Veti vedea ca unele prevederi ale ordinului de ministru nr. 6552 din 19 ian. 2012 suna frumos, dar sunt greu de aplicat.
    Stiu, nu pot exista ,,scuze” care sa ne impiedice in realizarea integrarii copiilor cu CES ( cerinte educationale speciale), subiectul are insa multe paliere, iar unele aspecte nu se pot aplica din motive obiective.

  8. La fel se intampla si in Sc.Gemerala 310,174 si in multe altele din capitala.A,B si C cei cu parinti „buni” si D,E,etc. restul

  9. seamana foarte mult cu experimentul ochi albastri ochi caprui, de vazut link-ul
    http://www.scientia.ro/homo-humanus/52-psihologie-experimente-cu-oameni/339-experimentul-jane-elliott-ochi-albastri-ochi-caprui.html
    Din pacate in aceasta scoala copii nu pot schimba rolurile cu ajutorul invatatorilor si sa inteleaga adevarata lectie de viata. O tema de gandire despre cum se poate aplica acest experiment si explicat copiilor ca sa inteleaga la nivelul lor ce inseamna segregarea

    • Excelent, Georgiana!
      Acest experiment face trimitere si la Teoria etichetarii. Asa cum suntem etichetati, asa ne purtam. Iar implicatiile in plan psihologic sunt devastatoare.
      Cat despre cazul scolii mai sus amintite, sugerez directoarei si invatatoarei sa ceara ajutor consilierului scolar psiholog; el poate da o mana de ajutor. Exista si un Ordin de ministru nr.6552/19 ian. 2012 cu privire la metodologia de integrare a copiilor cu CES. Poate d-na director nu il cunoaste.

  10. Domnule CATALIN din pacate aceste aspecte se intimpla de multa vreme poate chiar de pe vremea raposatului ,nu sunt surprinsa de loc .Ma intreb de ce nu scapam de incompeteni,ce poate fi asa de greu ?ce ar trebui sa facem ?parca suntem intr-un cerc care nu are iesire,devine sufocanta aceasta caracatita din toate ministerele.Trebuie sa ia cineva masuri,sa-i puna la punct pt. ca,pina la urma sunt DOAR oameni nu EXTRATERESTRII!!!

  11. Romania noastra cea de toate zilele….invatamantul e sub nivelul zero si scade incontinuu din pacate.

Comentariile sunt închise.