Miile de români care nu au reuşit să voteze în primul tur aI prezidenţialelor au fost obstrucţionaţi în exercitarea dreptului constituţional de organizarea defectuoasă a Ministerului Afacerilor Externe şi ambasadele/consulatele din coordonare. O practică uzitată de către toate guvernările a fost trimiterea în poziţii-cheie a membrilor de partid ca recompensă pentru serviciile aduse unei anumite formaţiuni politice. Astfel că, pe lângă diplomaţii de carieră, în ambasadele româneşti se regăsesc şi membri de partid. Practic O analiză Gândul a determinat cel puţin 14 angajaţi MAE în ambasade care au legături cu partidele politice, în special cu PSD, relatează gandul.info
În contextul scandalului privind organizarea alegerilor din diaspora, gândul vă prezintă azi o „fotografie politică” a conducerii unor ambasade şi consulate româneşti din străinătate. Precizăm că practica atribuirii unor poziţii-cheie în diplomaţie unor membri de partid sau susţinători din vremea campaniei electorale nu este nouă nici în România, nici în alte ţări. În cel de-al doilea mandat al preşedintelui american, Barack Obama, 41% dintre numirile în funcţii de ambasadori şi însărcinat cu afaceri sunt politice, conform statisticilor American Foreign Service Association.
Cântăreţul Victor Socaciu, fost deputat PSD, a fost numit la începutul anului consul general al României la Montreal, în Canada. Victor Socaciu a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, fiind numit în ianuarie 2013 la conducerea forului. De precizat că Socaciu deţine un certificat de revoluţionar. El a candidat la ultimele alegeri parlamentare pentru un nou mandat la Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Diaspora, dar s-a clasat la numărătoarea voturilor în urma candidatului candidatului PPDD Mihai Aurelian.
În noiembrie 2012, Antonella Marinescu, fost deputat şi şefa organizaţiei municipale de femei PSD Constanţa, a fost numită de Guvern în postul de consul general al României la Toronto (Canada), prin hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri.
Absolventă a Facultăţii de Industrializare a Lemnului din Braşov şi având specializarea de inginer în industria lemnului, Antonella Marinescu este membru PSD din 2003. În 2006, a fost numită la conducerea organizaţiei de femei PSD Constanţa.
Cântăreţa Ionela Prodan, mama impresarei de fotbal Anamaria Prodan, este Reprezentant Special pentru Românii de Pretutindeni în cadrul “ministerului” Românilor de Pretutindeni. În 2012, Ionela Prodan a candidat la alegerile parlamentare din partea PSD într-un colegiu din diasporă. Prodan este membru PSD din 1997. Potrivit declaraţiei de avere din 2012 Ionela Prodan avea o avere estimată la peste 1,5 milioane de euro, dar şi saşe locuinţe şi două maşini.
Octavian Greblă, fiul fostului senator PSD, Toni Greblă, acum judecător la CCR, a fost numit în decembrie 2012 vice-consul la Ambasada României la Paris. Pe site-ul MAE nu există un CV al fiului lui Toni Greblă. Portalul româniacurată a notat că acesta şi-ar fi făcut studiile în străinătate şi că a fost asociat cu Mihai Prundianu la firma S.C Electra Balistic S.R.L. Potrivit unei declaraţii de avere din 2012, de pe portalul ANI, Greblă a fost angajat al Ministerului Afacerilor Europene tot la Paris şi tot pe funcţia de vice-consul.
Într-un răspuns trimis la o întrebare a senatorului Valer Marian, MAE a precizat cum a ajuns Octavian Greblă vice-consul la Paris:
“Domnul Alin Octavian Greblă a fost detaşat în Ministerul Afacerilor Externe şi trimis în misiune temporară la Ambasada româniei la Paris, în funcţia de viceconsul prin ordinul Ministrului Afacerilor Europene nr 1122/2012 respectiv, Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr,2087/2012, începând cu data de 5.12.2012”
În decembrie 2012, Ministru al Afacerilor Europene era tot Eugen Teodorovici, de la PSD, iar la MAE era, la fel ca si acum, Titus Corlăţean, astfel că ordinele de numire a lui Octavian Greblă au fost semnate de colegii din PSD ai lui Toni Greblă.
Cât despre CV-ul fiului lui Greblă, ministrul Corlăţean a menţionat în acelaşi răspuns următoarele: “Domnul Alin Octavian Grebl[ are studii superioare în domeniul managementului instituţiilor europene şi o experienţă de 7 ani în funcţie specifică, în cadrul Scretaritului General al Guvernului, Departamentului pentru Afaceri Europene, respectiv Ministerul Afacerilor Europene”
În ultima declaraţie de avere, spune că deţine 6 hectare de teren, un apartament, un autoturism, are în conturi 20 000 euro şi 195 000 lei. În calitate de viceconsul, a precizat că este plătit cu 2.300 de euro.
Iulia Cupşa Kiseleff are 32 de ani şi a fost numită de ministrul Corlăţean vice-consul la Torino, Italia, în aprilie 2013. A ajuns consul direct de pe scaunul de consilier local PSD în Beclean. Este avocat şi a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi Universitatea Bucureşti. A deţinut şi un mandat de consilier judeţean în Bistriţa. Într-un interviu pentru Adevărul, Iulia Kiseleff a declarat că este descendenta generalului rus Pavel Kiseleff.
În februarie 2013, Geanina Mihaela Boicu, vicepreşedinte PSD Diapora în Spania, a fost numită consul general al României la Barcelona, prin hotărâre de guvern. Geanina Mihaela Boicu, este din 2005 director economic la o firmă cu sediul social în Barcelona, având ca domenii de activitate construcţii, restaurante şi transport, iar din octombrie 2010 este şi vicepreşedinte al PSD Diapora, după ce în 2008 a fost preşedinte PSD Barcelona.
În martie 2014, Marian Popescu a fost numit consul general la Bilbao. El a fost secretar al organizaţiei PSD Diaspora şi candidat al PSD la alegerile parlamentare din 2008, iar ulterior a fost numit consul la Rio de Janeiro.
Tot în martie, Radu-Cătălin Mardare, fost şef al Oficiului Consular al României la Castellon de la Plana (Spania) şi prefect al judeţului Bacău (PSD) în Guvernul Năstase, a fost numit consul general la Sevilla. Radu Mardare a condus Oficiul Consular al României la Castellon de la Plana după ce anterior a lucrat ca inginer la Întreprinderea de Maşini Unelte Bacău, şef al serviciului „Analiză – Strategie”, pieţe reglementate la Societatea de Investiţii Financiare „Moldova, prefect al judeţului Bacău în Guvernul Năstase din partea PSD şi senator, secretar al Comisiei de politică externă.
În august 2014, Marian Sârbu a fost numit consul general al României în Dubai. Marian Sârbu a fost ministru al Muncii din partea PSD în Guvernul Năstase şi ministru pentru acelaşi portofoliu al Muncii, dar din partea UNPR, în Guvernul Boc. Ulterior, el a condus Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, structură care a fost înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi a fost membru ne-executiv în Consiliul ASF.
În 16 iunie, a fost votat în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar judecătorii Curţii Constituţionale au decis că numirea este neconstituţională, deoarece nu are o experienţă profesională specifică pentru această funcţie în ciuda faptului că Marian Sârbu a fost ordonator principal de credite privind finanţele publice. Judecătorii s-au pronunţat după ce au fost sesizaţi de PDL, care a reclamat că Marian Sârbu nu ar avea experienţa de minimum nouă ani în domeniu, cerută de lege. În urma deciziei judecătorilor CC, Sârbu a demisionat, la 18 iulie, din funcţia de prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. La finele lunii iulie, cu două zile înainte ca Marian Sârbu să fie numit consul general, preşedintele ASF declara că Marian Sârbu a fost numit consilier al instituţiei pentru relaţia cu Parlamentul, contractul fiind pe perioadă nedeterminată.
Vasilica Staicu, concubina liderului PSD, Dan Şova, a fost numită în 2013 secretar 3 la Ambasada României în Londra. Partenera fostului ministru Dan Şova, Vasilica Staicu, pe de altă parte, a avut şi funcţie politică, preşedinte PSD Belgia. Potrivit unui CV publicat pe net Vasilica Staicu a studiat dreptul. În ultima declaraţie de avere spun că deţine un apartamet de 120 mp şi altul de 160 mp. În conturi, spune că are peste 100.000 sterline, dintre care 78000 reprezintă darul de la botezul copilului.
Matei Dobre, fiul lui Victor Paul Dobre, este referent principal la Consulatul României în Chicago. Victor Paul Dobre a fost secretar de stat, dar şi ministru delegat pentru Administraţie. Victor Paul Dobre a fost anchetat de Parchetul General într-un doasar privind votul fraudat de la referendumul din 2012. El nu a mai ajuns să fie anchetat şi trimis în judecată deoare cererea de ridicare a imunităţii sale a fost respinsă de parlament cu suportul larg al PSD:
Fostul consilier al lui Adrian Năstase, Sabin Pop, este consul general al României la Strasbourg. El a fost numit de guvernul Ponta pe această funcţie în aprilie 2013. Sabin Pop a fost rechemat în activitate el având o vârstă înaintată.
Mihai Bujor Sion este ambasadorul României în Filipine. Despre Bujor Sion, presa a relatat că a fost protejatul preşedintelui Ion Iliescu. Bujor Sion a fost directorul de cabinet al lui Ion Iliescu la CFSN. De asemenea, şef al Cacelariei Prezidenţiale, şi consilier prezidenţial pe probleme economice. A fost şi consul general al României la Los Angeles şi ai apoi la Bangkok (Thailanda) .
În noiembrie 2013, Andrei Zaharescu a fost trecut din postul de purtător de cuvânt al Guvernului în cea de consul general la Cape Town (Africa de Sud). Numirea în funcţie a fost aprobată prin hotărâre de guvern. Andrei Zaharescu a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului în luna mai a anului trecut, imediat după instalarea Guvernului USL. Anterior, Zaharescu a lucrat ca prezentator al ştirilor din emisiunea „Observator” de la Antena 1, după ce anterior lucrase la mai multe posturi de televiziune.
Vasiloni Trandafir Florin este consul general al României la Gyula în Ungraia. Vasiloni Trandafir Florin este vicepresedinte PSD Diaspora . El este şi Preot, protopop la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco- Catolică Lugoj.
Cătălin Avramescu fostul şef al Cancelariei prezidenţiale şi un colaborator apropiat al lui Traian Băsescu este ambasadorul României în Finlanda.