autostrada_deficienteControlul dispus de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la CNADNR, cu privire la constructia autostrazii Orastie – Sibiu, a relevat nereguli si disfunctionalitati, fiind astfel sesizate organele abilitate ale statului, dupa aparitia unor suspiciuni de natura penala.

Printre constatarile facute de Corpul de Control se numara inregistrarea de mari intarzieri inca din faza de proiectare, care au continuat si in faza de constructie, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, relateaza ziare.com.

De asemenea, potrivit sursei citate, antreprenorul a solicitat o majorare de 30% din valoarea de contract pentru solutiile tehnice in zonele cu instabilitate a terenului.

In plus, pe parcursul derularii lucrarilor au fost emise 275 rapoarte de neconformitate, din care 249 Consitrans si 26 DRDP Brasov, mai arata Ministerul Transporturilor. Printre deficientele in sarcina antreprenorului s-au numarat neconformitatea materialelor utilizate sau neaprobarea acestora de catre CNADNR, nerespectarea de catre antreprenor a prevederilor Contractului si ale Caietului de sarcini, proiectului tehnic si a detaliilor de executie si a prevederilor legii nr. 10/1995 privind calitatea constructiei.

Inginerul FIDIC Consitrans, si inginerul FIDIC DRDP Brasov nu si-au indeplinit corespunzator obligatiile prevazute de serviciile de supervizare, mai releva controlul Ministerului Transporturilor, dar si faptul ca decizia conducerii CNADNR de a prelua lucrarile executate in cadrul contractului a presupus asumarea unui risc.

In raportul Corpului de Control se arata ca antreprenorul va duce la indeplinire obligatiile privind construirea autostrazii si va remedia toate defectiunile lucrarilor.

In raport se mai arata ca s-a modificat modelul de contract, in defavoarea companiei, ca CNADNR nu a luat masuri pentru a se asigura ca furnizorul isi indeplineste obligatiile de intretinere si reparare in perioada de garantie si ca nu s-au respectat tehnologiile de executie de catre antreprenor.

Astfel, incheie documentul Ministerului Transporturilor, au aparut suspiciuni de natura penala si au fost sesizate organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de catre proiectant, constructor, diriginte de santier (inginer FIDIC) a prevederilor legislatiei in vigoare, precum si cu privire la modul in care a actionat conducerea CNADNR in derularea contractelor.

„Solicit Consiliulul de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor de la CNADNR sa faca o analiza complexa si sa ia masuri urgente, masuri care privesc asigurarea unui management performant, atat in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene, cat si pentru reprofesionalizarea Companiei. De asemenea, solicit intregii conduceri a CNADNR sa isi faca o analiza serioasa a intregii activitati si in special directorului general, Narcis Neaga”, a transmis ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

Saptamana trecuta, Compania de Autostrazi a depus o plangere penala impotriva constructorului, iar directorul CNADNR, Narcis Neaga, a anuntat vineri ca sesizarea in justitie reclama greseli de executie.

Inaugurata cu mare fast in campania alegerilor prezidentiale de anul trecut de premierul Victor Ponta, autostrada Sibiu-Orastie a fost demolata in dreptul kilometrului 60 din cauza infiltrarilor de apa subterane.