Justin Trudeau, premierul Canadei, se află în centrul unui scandal uriaș după ce s-a fotografiat cu un suspect de terorism, la sfârșitul anului trecut, în Montreal, scrie libertatea.ro
Autoritățile au deschis o anchetă pentru a afla cum a fost posibil ca un suspect de terorism să se apropie așa mult de premierul țării. Trudeau se pare că făcea o baie de mulțime și s-a oprit să salute şi să se fotografieze cu mai mulţi localnici din Montreal, moment în care un bărbat s-a apropiat de grupul cu care era Justin Trudeau şi i-a cerut să facă un selfie.
În urma unei ancheta jurnalistice s-a aflat însă că bărbatul este investigat pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup care a răpit patru cetăţeni americani în Siria. În plus, este bănuit de legături cu gruparea teroristă Al-Nusra, ar fi pe lista cetăţenilor care nu au drept de intrare în Statele Unite, iar casa sa din Quebec a fost percheziţionată de poliţie înainte cu câteva luni ca barbatul să se fotografieze cu premierul canadian, pe 18 decembrie 2015.
Suspectul a călătorit de mai multe ori în Turcia
Numele lui nu a fost făcut public, însă este un locuitor al unei suburbii din sudul orșaului Montreal și nu a fost acuzat de nici o crimă. El a călătorit în Turcia pentru câteva luni în 2012 și 2013, însă nu există nici o dovadă că ar fi trecut granița în Siria și nici nu s-a confirmat în ce măsură ar fi fost implicat în răpirea de acolo.
Cu toate acestea, publicația Toronto Star susține că de la întoarcerea în Canada, bărbatul a încetat să urmărească ideologia islamismului radical, iar reintegrarea lui în societate este o poveste de succes. Și-a început o familie, se duce la școală și a denunțat publc ideile extremiste.
Toate dovezile indică că acesta nu avea nici o intenție rea sau periculoasă când i-a cerut premierului să facă un selfie cu el. A avut doar „norocul” să se întâlnească cu Trudeau. Însă, simplul fapt că o persoană care a fost investigată pentru terorism a putut să se apropie așa mult de premier, a iscat numeroase controverse și a ridicat mai multe semne de întrebare, nu numai în ceea ce priveste securitatea premierului, ci și a nivelului de supraveghere al canadienilor care sunt suspectați că s-au radicalizat în Siria.
„Avem un premier care este foarte deschis. Însă, un tip ca acela nu ar trebui să poată să se apropie așa mult de el. Nu vreau să dau vina pe munca care a fost făcută, însă acest lucru demonstrează că nu există nici un fel de supraveghere pentru acest individ, întrucât oamenii de pe lângă premier nu au fost avertizați de prezența acestuia”, a declarat Paul Laurier, un fost investigator terorist.