Scandal în Comisia de muncă, la legea salarizării unitare. Parlamentarii dezbat în comisia de muncă din Camera Deputaților, proiectul, pentru a elabora raportul final. Sindicaliștii din sistemul de apărare, prin vocea lui Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (
UPDATE ora 18.00 Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă spune că modificările aduse în ce priveşte modalitatea de acordare a sporurilor va limita drastic veniturile angajaţilor din sectorul de ordine publică şi în aceste condiţii ”închid sau protestează”.
El a arătat că ordonatorul principal trebuie să rămână la nivel de Minister de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, sistem de apărare, siguranţă şi ordine publică.
”Sigur că acolo trebuie să fac pe cale de excepţie din plafon ce avem noi: vânători de munte, aviaţie şi marina. Trebuie să-I scot de acolo pentru că sunt indemnizaţii de paraşutare, de scafandri, militari, aviator, pentru că sunt zone speciale. Nu oricine poate să execute aceste misiuni şi sigur că trebuie plătiţi ca atare. Ori, în această logică, oamenii aceia nu vor fi plătiţi şi vom închide şi vom pleca. O să se scufunde doamna Olguţa Vasilescu împreună cu domnul Solomon (Adrian Solomon – preşedintele comisiei de muncă). O să coboare ei cu paraşuta la situaţii de urgenţă”, a mai declarat Coarnă.
”Ați votat distrugerea sistemului de apărare. Ați închis Ministerul de interne, sistemul de apărare, cu această ecuație juridică. Nimeni nu va mai primi niciun spor. Nu mai mințiți la televizor că ne măriți salariile, că ne luați. Transferați și contribuțiile de la angajat la angajator și o să venim cu bani de acasă. Ați distrus și spitalele”, a spus Dumitru Coarnă, în cadrul dezbaterilor.
”O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament! V-aţi bătut joc de noi (…) Asta e o lege de rahat!”, a spus Dumitru Coarnă. Preşedintele comisiei i-a atras atenţia asupra limbajului, Coarnă a replicat: ”Daţi-mă afară!”. Comisia a luat o pauză de la dezbateri, după schimbul de replici dintre reprezentanții sindicatelor și președintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).
Dragnea: Informaţia e că, de exemplu la medici, salariile cresc cu mai mult de 100%; Deci cresc, nu scad, ca să ne înţelegem!
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a discutat marți cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pe forma finală a legii. Și spune că votul final în plen se va da miercuri.
„De la 8,00 dimineaţa sunt aici, am discutat pe forma finală a legii salarizării cu preşedintele Comisiei de muncă, cu ministrul Muncii, iar proiectul de lege va intra mâine (miercuri – n.r.) în plen la dezbateri. O să vă spună mult mai bine Olguţa Vasilescu astăzi după comisie şi eu mâine o să vorbesc în plen. Ca să lămurim toate lucrurile. Până la urmă ştiţi care este informaţia? Informaţia e că, de exemplu la medici, salariile cresc cu mai mult de 100% , deci cresc, nu scad, ca să ne înţelegem. Am spus mereu şi în campania electorală şi după alegeri, am spus mereu că e o creştere etapizată. Noi facem o lege care la final, 2018 pentru unii, 2020 pentru alţii, 2022 pentru alte categorii, la final o să existe o grilă de salarizare simplă, clară şi corectă, nu să facem o lege care să intre în vigoare de mâine şi peste o lună să fie anulată cum s-a mai întâmplat”, a spus Dragnea la Parlament.
Turcan: Votul PNL pe legea salarizării va fi în principiu de respingere, dar vor fi și colegi care vor vota pentru
”Foarte mulţi colegi vor vota împotrivă. Probabil că în plen votul va fi, în principiu, de respingere. Vor fi însă şi câţiva colegi care au discutat cu colegii prezenţi în administraţia publică locală şi care i-au încurajat să voteze. Aşadar, e posibil să fie şi câteva voturi de susţinere a legii salarizării unitare, dar cei mai mulţi colegi din PNL resping această făcătură de lege pe sistemul public de salarizare. Sunt colegi care au discutat cu colegii din organizaţiile judeţene pe beneficiile legii salarizării unitare. Au primit impulsionări de a privi partea plină a paharului pe legea salarizării unitare, anume majorări salariale pe educaţie, sănătate şi ierarhizarea din administraţia publică locală. Rămâne în continuare aspectul sustenabilităţii şi al haosului generat pentru diferite categorii de angajaţi în administraţia publică locală”, a declarat Raluca Turcan, la Parlament.
Deputații din comisia de muncă au dezbătut săptămâna trecută cea mai mare parte din proiectul legislativ. Au fost adoptat și mai multe amendamente la proiect. Astfel, s-au majorat cu jumătate de coeficient indemnizaţiile viceprimarilor Capitalei şi ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene și s-a decis acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru complexitatea muncii funcţionarilor publici din Ministerul de Finanţe, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei, precum şi pentru funcționarii din Parlament.
Comisia a mai stabilit salarii majorate cu sume cuprinse între 100 şi 800 de lei începând cu anul 2022, pentru personalul de specialitate al muzeelor. Potrivit modificărilor aduse, muzeografii, restauratorii, conservatorii, bibliografii, arheologii, arhitecţii, istoricii, curatorii, designerii, taxidermiştii, fotografii, desenatorii artistici, pedagogii muzeali şi arhiviştii vor avea salarii de 4.828 lei și 5.517 lei, până în 2020.
Deputaţii au introdus în legea salarizării, la anexa dedicată demnitarilor, şi funcţiile de conducere din Academia Română. Potrivit noilor reglementări, preşedintele Academiei va avea, din momentul intrării în vigoare a legii, un coeficient salarial identic cu al unui ministru, iar vicepreşedinţii şi secretarul general vor avea un coeficient identic cu al secretarilor de stat.
Proiectul legii salarizării s-a aflat săptămâna trecută dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Votul final se va da în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.