Miliardarul rus Oleg Boyko si partenerii sai letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriase de pe urma imprumuturilor rapide catre cei mai saraci europeni, scrie ziare.com
Povestea unui roman disperat
Romania, toamna lui 2015
La 30 si ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie sa cumpere medicamente, sa imparta spagi prin spitale, iar asta il usuca odata cu boala. Dupa ce a luat bani de la rude si prieteni, a facut imprumuturi de la banci pentru a invinge cancerul. Ramane insa curand fara optiuni.
Intra pe Internet si gaseste o companie de imprumuturi rapide numita Zaplo. Reclamele de la televizor si de pe Internet spun ca primul imprumut e „fara dobanda si comisioane”, iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca sa fie adevarat. Face un contract online pe numele sotiei sale, fiindca ea are mai putine credite decat Daniel. In acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intra in contul ei.
Desi Daniel are deja cancer, cosmarul lui abia incepe. Lovit din toate directiile de facturi si rate, nu reuseste sa plateasca cei 800 de lei in termen de o luna. In doua luni, datoria la Zaplo se dubleaza. Compania il contacteaza zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: isi vor banii si vor dublu.
Cele doua parti ajung pana la urma la o intelegere: o sa plateasca 350 de euro in doua transe. Intr-o prima faza, Daniel plateste suma pe care o imprumutase.
„Dupa ce te-ai legat la gat nu mai scapi de ei”, spune el acum.
Cand n-a putut plati a doua transa, Zaplo a inceput o actiune in instanta. Daniel spune ca familia sa n-a primit nicio citatie.
La sfarsitul lunii februarie 2017, instanta decide executarea silita pentru 2.647 lei, inclusiv penalitati de 1.598 lei si comisioane; in schimb, suma deja platita nu e mentionata. La Zaplo, dobanda anuala efectiva (DAE) e de 1.988,6%.
„Fara niciun avertisment, dupa mai multe luni, primeste sotia de la un executor judecatoresc instiintare ca i se face poprire”, spune Daniel. Suma pe care trebuie sa o plateasca include si aproximativ 100 de euro pentru executorul judecatoresc, astfel incat datoria urca la aproximativ 3.100 de lei.
Intre timp venitul sotiei este „inghetat”, desi legea romaneasca prevede ca, in astfel de cazuri, poate fi oprita cel mult o treime din venitul lunar. „Le-am zis: ‘Privati de mancare o familie. Pur si simplu, ne-ati luat painea de la gura”, explica Daniel.
Intre timp, a incheiat tratamentul pentru cancer, insa datoriile au ramas. Ca sa le acopere, a decis sa mearga in Germania la munca. „Am ajuns sa plec din Romania pentru niste hoti care m-au inselat si m-au mintit in fata”, spune el.
Zaplo IFN, cosmarul romanilor in cautare de bani
Cazul lui Daniel este departe de a fi singular.
Zaplo IFN a inceput sa ofere imprumuturi rapide in Romania in iunie 2015, iar pana in aprilie 2017 compania a ajuns sa fie implicata in 1.570 de cazuri in instanta, marea majoritate dosare de executare silita impotriva clientilor.
Compania profita de faptul ca multi clienti nu reusesc sa achite imprumuturile la timp.
Si alti clienti romani ne-au spus despre dobanzile care se umfla in continuu dupa prima luna.
De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca sa-si acopere cheltuielile lunare. Fiindca n-a platit suma dupa 30 de zile, costurile au crescut pana la 1.400 de lei, iar femeia a plecat sa munceasca in Austria pentru a ingriji doua persoane varstnice si a reusi astfel sa-si acopere datoria.
„M-au sunat si au zis ca vin si recupereaza, ca au recuperatori, executori si tot felul din astea”, spune ea. „Dar cu 1.400 de lei ce poate sa-mi ia?”.
Avocatul Adrian Cuculis spune ca aproximativ o treime din totalul clientilor sai sunt din randurile celor care au luat creditele rapide.
Zaplo IFN nu este o companie romaneasca de sine statatoare. Este subsidiara companiei AS 4finance din Letonia, care opereaza in 17 tari europene – si are conexiuni cu SUA.
Un grup de creditare care jumuleste toata Europa
4finance pretinde ca este „grupul de creditare online si mobila cu cea mai mare si cea mai rapida crestere din Europa”.
De cand s-a infiintat, in 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de imprumuturi in valoare totala de peste 4 miliarde de euro.
Ratele dobanzilor pot ajunge pana la 2.000% pe an, ceea ce a atras atentia unor agentii nationale de protectie a consumatorilor.
In 2016, ombudsmanul finlandez pentru protectia consumatorilor a cerut o interdictie cu privire la una dintre filialele 4finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor si a aratat ca un credit in valoare de 2.010 de euro poate ajunge la 4.145 de euro in sase luni, in urma unor plati intarziate.
In Danemarca, filiala Vivus 4Finance a incalcat legile daneze cu privire la marketing, intrucat preciza pe site ca rata dobanzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protectia consumatorilor, cifra corecta ar fi fost de 730,1%.
In trecut, imprumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau amenintari si violenta pentru a se asigura ca-si vor primi banii inapoi. In prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri si de avocati, prin telefon si online.
In timp ce 4Finance se bazeaza pe cetatenii vulnerabili de pe intregul continent, Malta Files dezvaluie felurile in care fostii si actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscala care includ Luxemburg, Cipru si Bahamas.
Una dintre cele mai importante tari cu legislatie fiscala prietenoasa pentru oamenii de afaceri care beneficiaza de pe urma saracilor Europei cu imprumuturi rapide si costisitoare este Malta.