baniMedicii vor primi mai multi bani, potrivit unei decizii a Guvernului condus de Victor Ponta, care a sacrificat un punct procentual de la scaderea TVA. Problema este ca economia nu suporta concomitent o scadere semnificativa a taxelor, prin noul Cod Fiscal, si o crestere a lefurilor in aparatul bugetar.

Premierul a anuntat o majorare salariala de 25% pe an in sectorul public de sanatate pana in 2017, pentru care a estimat un impact bugetar de 1,7 miliarde lei pe an (sau 0,2% din PIB). Prima crestere ar fi programata in octombrie.

Sectorul educational a venit cu doleante similare, iar alte categorii de salariati din mediul public ar putea urma avand in vedere flexibilitatea crescuta a Guvernului inaintea alegerilor din 2016, remarca analistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Pe langa profesori, si politistii au cerut sa aiba parte de acelasi tratament ca medicii.

Dar de unde are Guvernul bani pentru aceasta majorare?

Premierul a facut o concesie in ceea ce priveste proiectul de Cod Fiscal pentru 2016, cerand o revenire la planurile initiale care prevedeau o taiere a TVA cu 4 puncte procentuale anul viitor, nu cu 5%, ceea ce ar duce la economii la buget.

Practic, impactul acelui procent de la scaderea TVA echivaleaza cu suma prognozata pentru cresterea salariilor medicilor. Iar acest lucru e „tradat” tocmai de declaratiile guvernantilor.

  • „Impactul bugetar anual al acestor majorari salariale este in jurul sumei de 1,7 miliarde de lei.” (Victor Ponta, premier, 18 august)
  • „Deci un punct procentual la TVA ar insemna cam 1,8 miliarde de lei.” (Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, 22 iunie)

Insa analistii trag cateva semnale de alarma. De exemplu, profesorul universitar Bogdan Glavan ataca grupurile de interese, care „decid soarta tuturor”.

„Ieri – minerii, azi – medicii, maine – agricultorii. Romania nu poate merge inainte in acest fel, ne furam singuri caciula. Oare ce este atat de greu de inteles ca, daca nu ne unim toti impotriva politrucilor, nu vom avea decat de pierdut toti, pe termen lung?

Oare costa atat de mult sa iti pui interesul personal putin, macar putin mai prejos decat interesul colectiv? Scaderea impozitelor este in beneficiul tuturor, dar medicii au ales sa acorde prioritate propriului beneficiu. In aplauzele multor analisti, chiar sustinatori ai ‘dreptei'”, a scris pe Facebook Bogdan Glavan.

Ce alte riscuri mai exista

Analistii ING Bank, in nota remisa Ziare.com, sustin ca exista tot mai multe sanse, in contextul discutiilor privind majorarile salariale in mediul bugetar, ca deficitul sa ajunga in 2016 la 3,3% din PIB, depasind tinta prevazuta in tratatele europene.

Mai mult, „aceste evenimente sunt negative pentru pietele locale si ar trebui sa aiba un efect negativ asupra leului”, au mai punctat specialistii.

Pe de alta parte, economistul Florin Citu sustine ca amanarea Codului Fiscal si majorarea salariilor bugetarilor afecteaza mediul privat.

„Prima victima a cresterilor salariale din sectorul bugetar: TVA la 20% in loc de 19%.
Daca am fi avut Codul Fiscal promulgat, poate era o crestere salariala doar cu 10%. Amanarea promulgarii Codului Fiscal permite cresteri de salarii si amanarea sau eliminarea reducerilor de taxe.

Noi, cei din sectorul privat, vrem sa multumim celor care au amanat promulgarea Codului Fiscal si au salvat economia. Asa o sa avem o viata mai usoara. Ne ar fi fost greu sa ne obisnuim cu taxe mai mici”, a scris, ironic, pe Facebook Florin Citu.

Salariile bugetarilor, micsorate in 2017

Cresterile de salarii in sectorul bugetar nu sunt sustenabile, sustine analistul Dragos Cabat, daca se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 toate masurile cuprinse in actualul proiect al Codului Fiscal, concomitent cu majorarea lefurilor.

„Codul Fiscal e prima mare problema. Iar, odata ce oamenii au vazut ca se reduc taxele, s-au apucat sa ceara si ei salarii mai mari. Am vazut ca, daca au cerut unii bugetari, au inceput dupa aceea sa ceara toti. Problema este ca majorarea nu e sustenabila din punct de vedere economic”, a explicat acesta, pentru Ziare.com.

El mai sustine ca anul viitor este unul electoral, asa ca politicienii nu vor lua masuri drastice, insa starea economiei se va agrava, astfel ca 2017 va debuta fie cu taierea salariilor bugetarilor, fie cu cresterea taxelor.

sursa: ziare.com

4 COMENTARII

  1. Solutia ar fi ca Opozitia de azi sa NU se bage la guvernare daca castiga alegerile si sa lase PSD-ul sa rezolve sustenabilitatea pomenilor facute….ca sa stie oamenii in cine sa dea cu pietre.

  2. Se pregateste dezastrul economic cu scop electoral bine tintit pentru a obliga din nou pe orice alt guvern sa taie ce au dat fără nici un calcul sănătos pentru economia României guvernantii actualei puteri cu scopul bine tintit ca vezi Doamne ei sunt buni ca au dat si altii vin si taie(vedeti in antecedente si minunati-va!.)Asta am văzut eu dar nu vad majoritatea.

  3. cand spun ca romanii sunt pomanagii si lipsiti de creier( bineinteles, nu toti, doar vreo 50-60%), multi ma blameaza. dar eu gandesc LOGIC. daca scad taxele, t.v.a, se maresc salariile la sute de mii de angajati( culmea, NUMAI la bugetari), s-a constatat in decursul timpului ca automat trebuie recuperati acei bani de undeva. pentru ca economia nu CRESTE, asa ca guvernul este OBLIGAT sa ia acesti bani TOT de la noi, numai ca ia acesti bani DE LA TOTI, pensionari, salariati la privat si de la toti ceilalti. macar daca s-ar recupera MILIARDELE de euro de la cei care AU FURAT, ar fi recuperati FOARTE MULTI BANI, ceea ce ar usura povara bugetara. doar un exemplu. numai de la doi hoti, robert negoita si dan voiculescu trebuiesc recuperate 120 de milioane de euro, furt dovedit cu acte. cate salarii marite ar putea fi platite din acesti bani? si sunt doar doua cazuri. dar sunt mii, poate zeci de mii de HOTI CARE TREBUIE sa dea fiscului MILIARDE de euro. atunci alta ar fi situatia.

Comentariile sunt închise.