Ne vedem obligați, în contextul creat de dezvăluirea de aseară a președintelui și, mai ales, de replica de azi a lui Teodor Meleșcanu, să reamintim unele episoade mai vechi care ar putea ajuta la clarificarea scandalului.
Într-o conferință extraordinară de presă, ex-directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat public, azi, că nu el a fost inițiatorul de acum celebrei HG 223 din aprilie 2013, prin care erau secretizați foștii ofițeri acoperiți.
“Potrivit prevederilor constituţionale şi a tuturor legilor în vigoare, serviciile de informaţii şi şefii acestora nu au drept la iniţiată legislativă. Eu consider însă oportună HG, pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile la care face referire această HG să fie utilizate în campanie electorală, aşa cum aţi văzut aseară. Nici preşedintele, nici primul ministru, nici directorul SIE nu poate trimite oameni cu bună ştiinţă care să-şi rişte libertatea şi uneori chiar viaţa, aşteptându-i ca la întoarcerea în ţară să-i deconspire”, a declarat Meleşcanu.
Se pune, în mod firesc, întrebarea: de unde pînă unde s-ar fi gîndit la vremea respectivă SIE, ori guvernul, că Băsescu ar preconiza, la un moment dat, să facă uz politico-electoral de informații de acel tip? La urma-urmei, scandalul candidatului acoperit a fost amorsat abia acum cîteva săptămîni de președinte.
Răspunsul e simplu: posibilitatea ca Băsescu să îl execute politic pe Victor Ponta pe baza apartenenței sale la SIE fusese deja evocată public încă dinainte cu cîteva luni, mai precis într-un comentariu al ”Vocii Rusiei” din 10 decembrie 2012, despre care am mai amintit, și în care se scria, negru pe alb:
”Ce ar mai putea să facă Traian Băsescu în condiţiile unei victorii clare a USL? De fapt, în afara recunoaşterii înfrângerii, i-au rămas la dispoziţie doar „opţiunile nucleare”(…) Într-un timp foarte scurt se va vedea dacă preşedintele va utiliza această „opţiune nucleară”. Preşedintele poate încerca să demonstreze, cu documente mai mult sau mai puţin credibile, faptul că Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, făcându-l astfel incompatibil cu funcţia de premier. În acest caz, Traian Băsescu va avea şi o scuză perfect plauzibilă pentru neutilizarea acestei informaţii în campania electorală: trebuia văzut dacă USL îl va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier”.
E posibil ca, după trecerea momentului-cheie, Ponta și PSD să se fi liniștit, văzînd că Băsescu a renunțat, finalmente, la ”opțiunea nucleară”, și l-a nominalizat pe actualul premier la șefia guvernului.
Relaxarea a durat, însă, doar cîteva luni. Pe 6 aprilie 2013, socrul lui Ponta, l-am numit pe Ilie Sîrbu, a primit prin e-mail de la senatorul PSD Valer Marian o serie de întrebări precise vizavi de statutul de ofițer acoperit al ginerelui său, Victor Ponta.
Senatorul nu a primit răspuns, dar panica începea să se instaleze. Cîteva zile mai tîrziu, după ce Ilie Sîrbu avusese vreo două întîlniri cu Teodor Meleșcanu în biroul său de la Senat, s-a născut celebra Hotărîre de Guvern prin care acoperiții SIE erau secretizați, chiar și în cazul celor retrași din activitate.
În paralel, la congresul PSD din 22 aprilie, senatorului Valer Marian i-a fost blocat cu bodyguarzii accesul la tribună, conducerea partidului temîndu-se de un atac pe tema respectivă.
Ulterior, Valer Marian avea să transforme mailul către Ilie Sîrbu într-o interpelare directă la adresa premierului, citită în plenul Senatului pe 2 septembrie același an, textul acesteia fiind invocat aseară de însuși Traian Băsescu drept sursă de informații.
Numai că ar fi o naivitate să credem că Traian Băsescu avea să se gîndească abia după luna septembrie 2013 la un scenariu livrat pe piață de ”Vocea Rusiei” încă din decembrie 2012.
Avînd, în acest caz, serioase motive să creadă că Băsescu e decis să folosească, la un moment dat, în scopuri electorale, anumite informații despre ofițerii acoperiți ai SIE, e de înțeles de ce conducerea serviciului a hotărît, cu sprijinul guvernului, să blocheze pe cît se poate asemenea demers.
Evident, dacă Ponta a fost ofițer acoperit, se poate spune că el e un beneficiar direct al acelei HG din aprilie.
Mare întrebare rămîne, totuși, dacă ceea ce a făcut SIE este chiar atît de lipsit de motivație, știut fiind ce impact devastator poate avea pentru întreaga siguranță națională un atac direct la rețeaua acoperiților unui mare serviciu secret.
Cu atît mai mult un atac cu implicații politice și electorale. (Bogdan Tiberiu Iacob)