Rusia impune embargou Moldovei asupra carnii de porcRusia continua presiunile economice asupra Republicii Moldova. De data aceasta a fost interzis importul produselor de carne de porc din R. Moldova, a informat Alexei Alexinko purtatorul de cuvant al Agentiei federale ruse pentru siguranta agroalimentara Rosselhoznadzor. Acest lucru s-a intamplat dupa ce Moscova a anuntat ca nu au fost respectate cerintele Uniunii Vamale si ale Moscovei in domeniul alimentar, potrivit Europa Libera.

Purtatorul de cuvant a declarat ca interdictia intra in vigoare incepand de marti, 8 aprilie si a fost aplicata dupa ce o companie din R. Moldova a trimis in Rusia carne care provenea de fapt din Germania.

Anuntul privind noul embargou din partea Rusiei pentru Moldova apare in perioada in care la Moscova se afla o delegatie guvernamentala moldoveneasca ai societatii SC Carne-Sudo SRL.

Rusia, care foloseste embargoul pentru a rezolva probleme politice, a impus in ianuarie o interdictie asupra carnii de porc din UE, dupa ce a descoperit unele cazuri de pesta porcina in Lituania si Polonia. Interdictia aplicata de Moscova a afectat mai multe tari europene, in special Germania, Danemarca, Olanda, care asigurau un sfert din exporturile de produse porcine pe piata rusa.

In ce priveste Republica Moldova, Rusia a interzis recent si importul de vinuri moldovenesti. Embargoul asupra produselor din carne de porc este impus in preajma semnarii de catre R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE, aceasta fiind o metoda de presiune asupra Moldovei pentru politicile sale proeuropene.

Rusia a fost acuzata de multe ori ca impune sanctiuni comerciale asupra fostelor republici sovietice, in contextul apropierii acestora de Uniunea Europeana.

2 COMENTARII

  1. Implicatiile si originile sunt cu totul altele.
    Rusia a dat flit alimentelor moificate genetic. Deci nu va permite nici macar mici bijniterii sa ii afecteze sistemul alimentar.
    Bravo lor. Nu se otravesc precum boivacii de americani si unii europeni.

  2. De pe facebook.
    ––––––

    Privatizarea France Telecom

    Dintr-o societate de stat, France Telecom a devenit in 1997 o firma cotata la bursa, cu numai 21% din actiuni detinute de actionari privati. Cu trecerea anilor, partea statului francez s-a tot micsorat, in anul 2004 ajungand minoritara (26,65%). A fost de asemenea cotata la Bursa din New York. Totusi doua treimi din cei 102.000 de angajati ai FT au statut de functionari publici si, prin urmare, nu pot fi concediati.
    FT emite in toamna lui 2008 obligatiuni in valoare de 2,5 miliarde de $.
    Prospectul citeaza printre riscuri : « daca FT va fi incapabila sa reduca costurile, marja de rentabilitate, pozitia ei financiara si rezultatele ei vor fi grav afectate ».

    Rezulta un sistem de bonusuri semestrial pentru presedinti si directori generali si se are in vedere indicatorul cresterea organica a trezoreriei. Cu alte cuvinte cadrele superioare vor fi recompensate daca vor reduce costurile in pofida angajamentelor de siguranta a locurilor de munca.
    Pietele bursiere asteapta …
    Cum sa faci pentru a le multumi in acest context (personal cu statut de functionar public ?)
    Programe cu conditii de lucru ingrozitoare pentru a parasi institutia de buna voie : retrogadari umilitoare, transferari care impun o relocalizare perturbatoare a familiilor cu ambii soti angajati ; afisarea performantelor individuale comparate, etc.
    In 24 de luni , 32 de angajati s-au sinucis.

Comentariile sunt închise.