rosia-poieni

In aceasta seara, de la ora 20.00, ing. Doru Apostol demonstreaza cu argumente de ce la Rosia Montana exista o avere de 6,3 trilioane de euro.

Intr-un studiu publicat pe blogul personal, inginerul Doru Apostol atrage atentia asupra celorlalte minereuri care afla la Rosia Montana si face o analiza asupra sumei ce ar putea fi obtinuta de pe urma tuturor bogatiilor subterane din Tara Motilor – 6,3 trilioane de dolari.

„Studiul meu va fi un amalgam de simbolistică, cifre exacte, întrebări şi semnale de alarmă, fiind în acelaşi timp şi un denunţ penal adresat autorităţilor statului.

Roşia Montană este o bibliotecă. Iar o bibliotecă are 3 preţuri:

1. Preţul hârtiei din care sunt făcute cărţile, atunci când le vindem pentru reciclarea maculaturii. „Puţin, foarte puţin”, aşa se spunea într-o reclamă. Atunci nu contează dacă sunt cărţi de istorie, de economie, de ştiinţă, de filosofie, de bune maniere…

2. Preţul de achiziţie al cărţilor. Cine a cumpărat vreodată o carte, ştie că acestea nu sunt ieftine. Iar ca să-ţi faci o bibliotecă, efortul financiar este considerabil.

3. Cunoştinţele conţinute. Oricine are o bibliotecă acasă, ştie că nu a citit toate cărţile pe care şi le-a cumpărat. Şi aici nu este vorba despre faptul că nu aţi reusit să memoraţi un dicţionar sau vreo enciclopedie. Cartea se citeşte pentru informaţie, dar mai ales pentru spirit. Iar acesta este nepreţuit, este de sorginte divină. Cărţile sunt izvor de cunoaştere, iar suma lor, biblioteca, ne formează ca oameni, şi este izvor pentru alte cărti.

Deci ce facem cu biblioteca Roşia Montană?

1. O dăm la „fier vechi”, aşa cum am făcut cu toate combinatele, sistemele de irigaţii, resursele naturale (petrol, păduri s.a.) şi vom încasa câteva miliarde de euro?

2. O preţuim pentru că o avem şi o valorificăm cu puterile noastre, în interesul nostru? Cred că este motivant să te gândeşti la 6,3 trilioane de dolari. Apropo. Ştiti cum se scrie în cifre? Sau cât înseamnă? Să vă ajut: 6.300 miliarde de dolari (şasemiitreisutemiliardedolari). Pun pariu că ştiaţi.

3. O punem în valoare şi facem PLUS VALOARE, sau VALOARE ADĂUGATĂ, nu doar taxe pe valoare adăugată? Asta înseamnă că din lemn facem mobilă, din tablă facem maşini, din aur facem bijuterii. Şi nu doar aurul contează. Mai sunt câteva elemente chimice a căror valoare despre care vorbim să fie mult mai mare de 6,3 trilioane de dolari.

De ce 6,3 trilioane de dolari?

Pentru că în multe declaraţii ale unor persoane implicate în diverse perioade de timp în prospecţiuni geologice asupra zăcămintelor de la Roşia Montană se menţionează şi cantităţile de elemente continute de minereu. Acestea sunt susţinute de inginerul geolog şef Aurel Sântimbrean, de deputatul Mugurel Surupăceanu, de Călin Gabriel Tămaş, lector doctor la Departamentul de Geologie, Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, precum şi de multe ONG-uri. Pe lângă aceste date, mai sunt unele care reies dintr-un buletin de analiză, dar în care nu sunt precizate locurile de recoltare (puţuri, lacuri, ape curgătoare), adâncimea de prelevare şi alte date de identificare.

Astfel, în urma consultării mai multor surse, mi-am permis să fac o centralizare a acestora. Astfel, ele vor fi diferenţiate pe culori, după cum urmează:

– culoare roşie vor fi cele oficiale (Sântimbrean), exprimate în grame per tona de minereu;
– culoare galbenă vor fi cele din buletinul de analiză, despre care nu am date procentuale per tona de minereu;
– culoare albastră vor fi metalele platinice, despre care nu am găsit referiri nicăieri, dar despre care se ştie că însoţesc minereurile de aur şi argint.

Folosesc noţiunea de elemente deoarece este ştiut faptul că acestea se împart în metale, nemetale, metale tranziţionale, metale alcaline, metale alcalino-pământoase, metaloizi, halogeni, gaze nobile, lantanide şi actinide.
Vă prezint şi tabelul cu buletinul de analiză din care am extras elementele ce vor fi evidenţiate cu culoarea galbenă.

Cititi articolul complet pe blogul inginerului Doru Apostol.

6 COMENTARII

  1. Nu vedeti ca NU LE PASA ? Ba s-ar putea sa le mai platim hamesitilor strainezi si despagubiri, asa, d’anbo ulea, ca asea vrea muschii lor daca le „subminam” interesele murdare !
    In timp ce pont anacu’ „minte si gafeaza diplomatic”, in spatele usilor inchise ale „greilor planetei” se mai pune de ceva grobian, mai precis de „despăgubiri nelimitate din partea statului colonizat”.
    ASTA NE ASTEAPTA ?!?
    DIN CICLUL „CE MAI CLO CESC GLOB ALISTII”
    „Noua ordine mondială: interesele corporațiilor sunt legiferate în noul acord dintre SUA și UE, care diminuează până la sublimare suveranitatea statelor natiune. Astfel, corporațiile, considerate ca fiind privilegiate datorita statutului de investitor străin, sunt investite cu puterea de a cere și obține despăgubiri nelimitate din partea statului colonizat dacă se consideră că legile interne ale acelui stat le subminează interesele.
    Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană desfășoară negocieri cu ușile închise pentru a pune bazele unui Acord Trans-atlantic de Liber Schimb (TAFTA) care ar putea să aducă la același nivel corporațiile și statele națiune.”
    http://gandeste.org/general/tafta-%E2%80%9Eacordul%E2%80%9D-comercial-care-ar-putea-permite-cu-acte-in-regula-corpora%C8%9Biilor-sa-jefuiasca-statele-na%C8%9Biune/34341
    Sursa: http://www.huffingtonpost.com/lori-wallach/trade-deal-would-elevate_b_4143626.html

  2. o scrisoare dealtfel pe cit de naiva, subtil disimulata pe atit de inutila: va duceti la mama diavolului sa-i spuneti ca a facut dracul dracii! Nu credeti ca in urma dezamagirilor romanasilor un alt val de machiladoras vor pleca din tara? Nu credeti ca ei cistiga pe toate planurile? Asteptati pina nu va mai ramine nimeni, ba pardon ramin tiganii. http://rosiamontana.org/en/stiri/open-letter-ref-the-rosia-montana-mine-proposal-to-the-american-vice-president-biden

  3. Observ o MEGA ipocrizie ! Pe de o parte faceti gura ca vor fi rasi 4 (patru) munti de pe harta daca se da verde mineritului, pe de alta parte cand vine vorba de minerit bio lasati gura mica si nu mai ziceti nimic, ca e vorba de BANI. Credeti cumva in ignoranta voastra (sau poate nu), ca mineritul sub orice forma ar fi , va reusi sa salveze acei 4 munti sa nu fie rasi de pe harta ?

    Bleah, mi-e sila de prostia din Romania.

    • Ideea este ca, in situatia actuala, noi romanii ramanem si …ti si cu banii luati, cred ca esti de acord ca redeventa care se ia de RMGC e de rahat. Asa ca, daca ar fi sa se exploateze in extremis, macar sa se faca cu respectarea conditiilor de mediu si sa beneficieze Romania de bogatia care zace acolo. Oricum la momentul asta, eu personal nu sunt de acord cu exploatarea prin distrugerea a 4 munti, mai bine asteptam, poate apar noi tehnologii mai performante de extragere, cine stie?

  4. Mai multi specialisti sustin aceasta teza. Normal ar fi sa se respinga proiectul cianura si gasirea metodei prin care sa se exploateze toate metalele cu o firma serioasa. Totul de la zero. Daca se arunca aceste valori in haul cu steril aceste imense valori vor fi pierdute iremediabil. Iar treaba cu hartile trucate de RMGC si avizul fals al IGR, neconditionat si urgent anchetate de parchetul ICCJ.
    Nu inteleg dece nu pedalati in emisiuni cu acest ultim aspect.

Comentariile sunt închise.