Un român a negociat Alaska pentru SUA, atunci când acest teritoriu de pe continentul nord-american a fost cumpărat de la Rusia. S-a întâmplat în 1867, an care a devenit unul de referinţă în istoria Statelor Unite ale Americii. Românul se numea George Pomuţ şi s-a născut în comunitatea românească din oraşul maghiar Gyula în anul 1818.
Pe parcursul vieţii, George Pomuţ a avut o traiectorie profesională remarcabilă, pornind de la studiile militare, care i-au asigurat o carieră strălucită în justiţie (procuror şi avocat), dar şi în armată şi diplomaţie. A fost ofiţer în armata Ungariei, general şi maior în armata americană, iar la sfârşitul carierei – consul în Rusia. George Pomuţ s-a născut la data de 31 mai 1818, într-o familie românească din oraşul Gyula. Tatăl său era fierar pe moşia grofului Wenckheim.
Părinţii, români înstăriţi de religie ortodoxă, i-au asigurat accesul la învăţătură, încât a putut studia arta militară la Academia Militară din Viena şi la cea din Saint Etienne (Franţa). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu şi-a deschis un birou de avocatură. La izbucnirea Revoluţiei de la 1848, era în vârstă de 30 ani şi sub influenţa mişcării de înnoiri politice şi sociale care a cuprins întreaga Europă, a participat la revoluţia paşoptistă ungară, iar la scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armată.
Unitatea militară în care a luptat a obţinut o serie de victorii în luptele din vara anului 1849, iar Pomuţ a fost ridicat la rangul de căpitan. Entuziasmul lui Pomuţ pentru revoluţia maghiară s-a datorat în principal educării sale în şcolile ungureşti. George Pomuţ a părăsit fortăreaţa de la Komárom în perioada 1-3 octombrie 1849, după ce fortăreaţa a fost cucerită de generalul Julius Jacob von Haynau. Spre sfârşitul anului 1849, pentru a scăpa de condamnarea hărăzită lui de guvernul austriac, s-a refugiat mai întâi în Italia şi apoi în Germania. Fiind încă tânăr şi fără obligaţii, a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii.
Împreună cu un mic grup de 30 de camarazi, George Pomuţ a părăsit portul Hamburg, ajungând la New York la 24 februarie 1850, unde a rămas numai câteva luni. De aici, împreună cu un alt român, bănăţeanul Drahoş (Dragoş), cu câţiva revoluţionari maghiari, emigranţi şi ei, au hotărât să se îndrepte spre Vest. Grupul de emigranţi s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de ”New Buda” şi se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraş era doar plănuit de către emigranţi, el neexistând niciodată ca aşezare urbană.
Citeste articolul integral pe adevarul.ro