Mai multe organizatii ale romanilor din diaspora critica marirea bugetului Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) si ii transmit premierului Victor Ponta ca romanii de peste hotare „nu pot fi cumparati” si cer reprezentantilor Guvernului sa desfiinteze acest departament, informeaza ziare.com
„Stirea privind marirea bugetului DPRRP cu peste 22 de milioane de euro ne surprinde placut, pe de o parte, iar pe de alta parte, ne ofenseaza profund. Ne surprinde pentru ca, in sfarsit, Guvernul Romaniei a acceptat romanii ‘de pretutindeni’ drept o componenta importanta in dialogul cu societatea civila, dupa cum se poate vedea clar din bugetul MAE.
Ne ofenseaza deoarece Guvernul opereaza pe o imagine simplista a ceea ce inseamna diaspora romaneasca, un cadru care se rezuma doar la cateva asociatii-satelit ale formatiunilor politice romane, neluand in considerare majoritatea romanilor din diaspora care au asimilat in timp culturi diferite de cea romaneasca, oameni care cunosc regulile democratiei si care prefera valoarea civica in actiunile pe care le initiaza. Caracteristica esentiala a acestei diaspore majoritare este faptul ca nu este de vanzare!”, se arata intr-o scrisoare deschisa, remisa Ziare.com.
ONG-urile semnatare amintesc si de elicopterul prabusit in lacul Siutghiol, accident in urma caruia patru oameni si-au pierdut viata.
„Pentru romanii din diaspora care au reusit, prin actiunile si indarjirea lor, sa fie aproape de semenii lor din Romania, decizia voastra de a mari fondurile de 20 de ori pentru DPRRP este doar o actiune ofensatoare, atat timp cat un elicopter SMURD se prabuseste cu personal cu inalta calificare la bord, dupa nici macar un an de la un alt accident din Apuseni in care au murit alti oameni pe care inca ii plangem, cand romanii nu beneficiaza nici macar de perfuzii in spitale, copiii in scoli nu au manuale, iar batranii sunt lasati de izbeliste, cu pensii derizorii, dupa ce au muncit o viata intreaga si si-au respectat toate obligatiile catre stat!”, se mai arata in scrisoarea deschisa.
Romanii din tarile in care „democratia e optionala”
Singurele zone in care astfel de finantari sunt necesare, spun semnatarii, sunt comunitatile de romani „in tari unde democratia e optionala: Republica Moldova, Ucraina ori Serbia, in niciun caz in tarile bine dezvoltate ca Italia, Franta, Spania, Germania si multe alte tari cu un nivel de trai ridicat”.
„Care este scopul? Daca incercati sa ne castigati bunavointa, va asiguram ca o puteti face doar respectand legea si regulile democratiei. Nu ne puteti cumpara cu concerte de gusturi dubioase sau cu sindrofii consulare. Ca romani rezidenti in strainatate, interactionam, colaboram, ne raportam unor institutii publice romanesti, asa cum sunt misiunile diplomatice si Institutului Cultural Roman.
Cum este posibil ca activitatea ICR sa se rezume, in unele tari, doar la orasele in care-si are sediul o filiala a acestuia, uneori, cu activitati aproape invizibile sau chiar inexistente, in ciuda faptului ca ocupa imobile opulente, inchiriate la preturi exorbitante? Cum este posibil ca DPRRP sa propuna concursuri de creatie literara, daca avem deja ICR? De ce nu eficientizati ICR, chiar si cu cateva controale asupra activitatilor desfasurate si a disponibilitatilor financiare cheltuite?
In concluzie, de ce avem nevoie de DPRRP cand avem ICR? De ce trebuie sa platim un departament care nu-si are rostul? Dialogul cu diaspora vi-l asiguram noi, romanii din diaspora, fara instituirea unui departament inutil. Redundanta institutionala nu face altceva decat sa iroseasca resurse financiare care ar putea fi folosite pentru rezolvarea unor probleme mult mai arzatoare”, continua romanii din diaspora.
Scrisori, peste scrisori, peste scrisori
Acestia spun ca vor scrie atatea scrisori deschise „pana cand veti realiza ca dialogul nostru este mult mai eficient decat un departament care nu este altceva decat un alt punct de hemoragie din banii publici, cu rezultate zero”.
„Nu e nevoie de ‘strategiile’ DPRRP pentru a dialoga si a intelege diaspora. E suficient doar bunul simt. Ne intrebam si va intrebam si pe dvs, domnilor politicieni: care este rolul real al acestui departament? Noua, romanilor de pretutindeni, aceasta institutie alipita MAE nu ne-a demonstrat utilitatea sa, nici prin viziune si nici prin actiuni cat de cat memorabile.
Marirea fondurilor de 20 de ori, mai ales in conditiile in care acest departament nu si-a demonstrat utilitatea, este o absurditate costisitoare si cerem asadar eliminarea lui imediata si alocarea acestor fonduri acolo unde se va considera ca urgenta o impune. E de ajuns sa mentionam Sanatatea si Invatamantul, care se zbat in lipsuri cumplite. Noi, de la mii de km distanta, suntem uluiti ca voi nu observati aceste probleme si continuati sa le ignorati!
Noi, ‘romanii de pretutindeni’, NU suntem dispusi sa acceptam acest Departament al Risipei, cerem cat mai repede eliminarea acestuia, alocarea reala a fondurilor spre invatamant si sanatate, eficientizarea misiunilor diplomatice si a filialelor ICR cu personal selectionat exclusiv prin concursuri publice reale si rentabilizarea serviciilor si a atributiilor acestor institutii care sunt deja suficiente”, conchid romanii de peste granita.
Printre semnatarii scrisorii sunt Canada Save Rosia (Canada), Romanii din Italia impotriva exploatarii gazelor de sist (Italia), WARNED (Canada), Raw (Romanian Activists Worldwide), Romanian Community of Ireland (Dublin), Romanii din Italia Impotriva Super-Imunitatii, Berlin against Rosia Montana cyanide mining and fracking, Salvati Rosia Montana Washington DC.