Unii romani au tras lozul castigator cand au renuntat la traditionalele culturi de grau si porumb si s-au orientat spre cele exotice.
In Alba spre exemplu, un inginer s-a apucat de crescut goji – un fruct originar din Hymalaia campion la anti-oxidanti, dupa cum spun nutritionistii, iar in Gorj, doi soti cultiva aronia, un alt fruct bogat in vitamine.
Cultivator: „Anul acesta este foarte bun, plin de fructe, parca ar fi struguri.”
Acum patru ani acest gospodar a investit doar 50 de lei in cultura de goji. Semintele au dat roade si au prins radacini bune in pamant romanesc.
Reporter: „Unde vindeti fructele?”
Ioan Florea, producator goji: „Le vand in piata, cunostinte, prieteni.”
Reporter: „In strainatate exista cerere?”
Ioan Florea, producator goji: „Exista! M-a sunat un coleg de facultate, Miguel, din Peru si am ras ca nu pot sa trimit in Peru fructe goji.”
Producatorul roman vinde goji in pietele noastre cu 30 de lei kg, fara sa le mai usuce. Cererea este insa foarte mare pentru ca tot mai multi romani au aflat de virtutile acestui fruct exotic: are un continut bogat in vitamina A si antioxidanti si este o buna sursa de fibre. Goji se folosesc in industria farmaceutica.
Ioan Florea, producator goji: „Fructele sunt rosii, zemoase si au o tenta amaruie la inghitire.”
Ne mutam in sudul tarii, la Bustuchin, in Gorj. Sotii Croitoru cultiva aronia, un fruct ce seamana izbitor cu afinele, dar este mult mai bogat in vitamina C si antioxidanti.
Cultivatoare: „Ia uitati, astea sunt aproape de coacere.”
Dumitru Croitoru, cultivator de aronia: „Se anjunge la o productie pe planta intre 10 si 17 kg.”
Reporter: „Si pretul unui kilogram?”
Dumitru Croitoru: „Pleaca de la doi euro si ajunge si la 10 euro.”
La un hectar, sustine producatorul roman, fermierul castiga in jur de 50 de mii de euro. Fructele de aronia pot fi consumate in stare proaspata, desi sunt amarui. Dulceata este insa perfecta!
Dumitru Croitoru, cultivator de aronia: „Consum de peste un an de zile, si eu si sotia, si nu am mai fost expus racelilor. Acum avem imunitatea foarte puternica.”
Plantele nu sunt deloc pretentioase: se cultiva la cel putin doi metri distanta una de alta, pe orice teren arabil.