Comisia Europeana a dat vineri publicitatii lista cerintelor Executivului European fata de Romania, anunta RFI. Premierul Victor Ponta a primit lista cu toate cerintele pe care Romania trebuie sa le urmeze pentru a respecta standardele europene. Prima cerinta si cea mai importanta este respectarea puterii Curtii Constitutionale. Ordonanta de Urgenta 38 trebuie astfel abrogata. Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului, inlocuirea ministrilor cu probleme de integritate ( caz in care se afla Ecaterina Andronescu), fara numiri la DNA si la Parchetul General in timpul interimatului lui Crin Antonescu, nici o gratiere prezidentiala (aluzie la Adrian Nastase), demisia parlamentarilor incompatibili (Sergiu Andon si Florin Pislaru) sunt cateva din cele 11 cerinte adresate Romaniei de catre Comisia Europeana pentru respectarea statului de drept, independent justitiei si increderea europeana. Executivul  European  mai cere Romaniei ca numirea Avocatului Poporului sa fie facuta cu sprijinul tuturor partidelor politice.

Cititi mai jos toate cerintele Comisiei  Europene  pentru Romania:

1.Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice): reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38, reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 4,
renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta, evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare, conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale, angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.

2. Redarea increderii : numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv, nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie, nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii.
* Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.
* Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.

2 COMENTARII

  1. acum speram ca vor face cum trebuie si sa mai inchida pliscul usl-istii.inca sint sceptic.
    de nu respecta aceste reguli care vor fi sanctiunile?
    -ecaterina aia chiar f enervanta ,antipatica muiere.asa o sa scapam si de ea.multumita europei.

  2. Dupa cum ati aflat din declaratia lui Crin Antonescu aceste cerinte sunt ilegale si de fapt nici nu exista.

Comentariile sunt închise.