inundGuvernul va aloca 50 de milioane de lei pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii in judetele Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova, a anuntat joi premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres. Ponta a adaugat ca, daca este cazul, vor fi aprobati bani si pentru judetele Timis si Caras-Severin, dupa efectuarea unor evaluari.

„Avem o sedinta importanta pentru ca este si rectificarea bugetara, dar in mod sigur cel mai important lucru este modul de gestionare a situatiei din judetele afectate de inundatii. Domnul ministru Dusa este acum in zona Banatului si toate institutiile statului isi fac treaba in Timis, in Caras. De asemenea, in judetele in care a fost deja cod rosu s-au facut interventii, s-au salvat foarte multe vieti omenesti. Imi pare foarte rau de cele care nu au putut fi salvate, dar fiecare pompier, politist, jandarm, toti cei care au fost pe teren si-au facut treaba si si-o fac in continuare. Important este ca am scos de la rezervele statului toate materialele, alimente, apa, paturi, tot ce este nevoie pentru cei care nu se pot intoarce in casele lor. Si adoptam acum, imediat dupa rectificarea bugetara, ca sa avem bani in Fondul de interventie, primele sume de sprijin pentru judetele deja afectate, judetele din Oltenia si din sud”, a declarat premierul in sedinta de guvern.

Premierul a mai anuntat ca la Comandamentul pentru situatii de urgenta convocat joi seara se va face o evaluare a situatiei la zi a zonele afectate de inundatii.

„La ora 19,00 o sa vedem exact in ce situatie suntem si ce este nevoie sa intervenim rapid in perioada imediat urmatoare. Dupa care, cu resursele puse la dispozitie se va trece la ce este urgent, drumuri judetene, poduri, podete si, separat, pentru lucrarile de amenajari diguri si tot ceea ce e absolut necesar. De asemenea, pe sumele alocate se pot apuca de treaba imediat ce trece aceasta perioada si imediat ce au toate procedurile tehnologice clarificate”, a mai declarat Victor Ponta.

Victor Ponta: Daca cineva e mai preocupat de concediu decat de inundatii, gasim pe cineva mai bun

Responsabilii cu inlaturarea efectelor inundatiilor care se afla in concediu de odihna risca sa fie inlocuiti, a avertizat joi prim-ministrul Victor Ponta, care le-a cerut ministrilor cu atributii in domeniu sa coordoneze autoritatile pe care le au in subordine.

„Vreau sa va rog pe toti ceilalti ministri – cei principali responsabili, dar si pe ceilalti care aveti diverse atributii in domeniu, fie ca vorba de Sanatate, fie ca e vorba de ajutoare pe alte zone care tin de Guvern – sa va concentrati toata energia in acest sens. De asemenea, toata lumea la treaba. Daca directorul de la Ape (directorul demisionar al ANAR, Vasile Pintilie – n.r.) era in concediu, o sa ramana in concediu de acum incolo. Punem pe altcineva care tine mai mult la ce are el de facut decat la concediu. Acelasi mesaj va rog sa-l transmiteti catre toata lumea. Daca cineva are mai multa treaba cu concediile decat cu ce avem de facut zilele acestea, inseamna ca trebuie sa gasim pe altcineva mai bun”, a mai declarat premierul in sedinta de guvern.

Victor Ponta a reluat in context mesajul sau de multumire catre miile de oameni din institutiile guvernamentale care au actionat si actioneaza in teren in aceste zile pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii.

 
Primarul din Novaci: Codul roşu, emis DUPĂ viitură

Primarul din Novaci, județul Gorj, a declarat, joi, pentru Mediafax, că avertizarea cod roşu de inundaţii pentru oraş a fost emisă de către autorităţi după producerea viiturii pe râul Gilort, digul de protecţie fiind rupt, iar mai multe case şi gospodării din oraş fiind inundate.

Dumitru Leuștean a afirmat că avertizarea de cod roşu a fost primită la Primăria Novaci după ce apele rupseseră digul de protecţie şi inundaseră mai multe case şi gospodării, precum şi străzi din oraş, informaţia fiind confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Mihai Avramescu.

Purtătorul de cuvânt a declarat că era deja prezent, alături de colegii săi, în zona producerii viiturii pe Valea Gilortului, pentru limitarea efectelor acesteia, în momentul în care a aflat de la jurnalişti că fusese emis codul roşu de inundaţii.

„Avertizarea a fost emisă mai târziu, viitura era deja în desfăşurare când eu am fost întrebat de unii jurnalişti dacă ştiu că a fost instituit cod roşu de inundaţii. Eram la faţa locului, viitura trecuse de zona de nord a oraşului şi de-abia apoi a fost emisă avertizarea de cod roşu. Nu aş avea nişte repere orare pentru că în acele momente nu se mai uita nimeni la ceas ca să vadă cât e ora”, a afirmat Avramescu.

Acesta a mai menţionat că oraşul Novaci era însă sub cod portocaliu de inundaţii instituit de hidrologi cu o seară înainte de a se produce viitura.

Oraşul Novaci a fost lovit, marţi la prânz, de o viitură puternică de câţiva metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi, gospodării şi case, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a oamenilor din peste 70 de gospodării.

Râul Gilort a depăşit cota de inundaţie şi a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor abundente din ultimele trei zile, în zonă fiind instituită starea de alertă.

Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi, de la 14.15, până la 23.00.

 

UPDATE. 400 de oameni din orașul Gătaia, județul Timiș, au fost evacuați.

UPDATE. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 922A, între localitățile timișene Gătaia și Voiteni, la kilometrul 17+300, după ce pe calea ferată au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă, în urma precipitațiilor abundente.

UPDATE. Al doilea bărbat dat dispărut, în Vâlcea, după ce a fost luat marți de o viitură, a fost găsit mort.

UPDATE. Bărbatul dispărut în Stroiești după ce a fost luat de o viitură, a fost descoperit mort la șapte kilometri de locul unde a fost văzut ultima oară.

UPDATE. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, joi, în intervalul 11:10 si 13:10 în sud-estul judului Timiș, zona llocalităților Moravița – Jamu Mare – Denta – Gătaia -Tormac.
Se vor semnala cantități de precipitații care vor depăși izolat 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

În zona avertizată, in ultimele 6 ore, s-au acumulat cantităţi de apă de peste 70 l/mp.

UPDATE. Mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş se află, joi, sub cod ROŞU de inundaţii, conform unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază.

”Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele Moraviţa şi Bârzava din judeţul Timiş.

Cu probabilitate şi severitate mai mare fenomenele se pot produce în bazinul hidrografic Moraviţa”, informează INHGA.

UPDATE. Circulația feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 923 Oravița – Berzovia, între localitățile Doclin și Surduc Banat (tronsonul kilometric 16+600 – 17+200), după ce pe calea ferată au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă, în urma unor ploi torențiale, informează Centrul Infotrafic.

UPDATE. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în județul Caraș-Severin, circulația auto pe DN58B Reșița – Timișoara se desfășoară dificil în zona localității Măureni, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă, în urma unor ploi torențiale.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis joi un avertisment de portocaliu pentru inundaţii în cazul mai multor râuri din din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

Potrivit Mediafax, una dintre avertizări, valabilă până la ora 14.00, vizează râurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timişului, Bârzava şi Moraviţa din judeţul Timiş.

Tot sub cod portocaliu se află, până la ora 15.00, râurile mici din bazinele hidrografice Caraş, Cerna şi bazinul superior al Timişului din judeţul Caraş-Severin, conform unei alte avertizări.

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu.

Totodată, hidrologii anunță că au instituit cod roșu de inundații în bazinul hidrografic Pârâul Câinelui. Se așteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE PERICOL.

Avertizarea este valabilă, joi, între orele 05.15 și 10.00

”Având în vedere evoluţia hidrometeorologică din bazinul hidrografic Pârâul Câinelui, ca urmare a propagării viiturii formate anterior în partea superioară a bazinului, se instituie COD ROŞU pe sectorul aval Vârtoapele (judeţul Teleorman).

Pe baza informaţiilor actuale se prognozează menţinerea tendinţei actuale de creştere uşoară a nivelurilor cu un nivel maxim de 360 cm cu un debit de 21.2 mc/s în jurul orei 600”, anunță INHGA.