Romania a incheiat, cu inexplicabil de mare intarziere, o criza politica aberanta care a pornit de la obiective aberante, s-a acutizat din pricina unor argumente si mai aberante si, iata, intr-un final, se stabilizeaza politic, ca orice sistem, fiind obligata practic sa se normalizeze in ton cu normalitatea democratica in contextul care se afla astazi.

Cristian Diaconescu

Spun ca obiectivele initiale ale crizei pe care o incheiem astazi, au fost aberante, pentru ca in esenta lor ascundeau lucruri nefiresti – neconforme cu mersul natural al emanciparii societatii omenesti. Daca in 1974, in intreaga lume, existau putin peste 30 de state in care se putea recunoaste un sistem electoral veritabil democratic, in 1997, numarul statelor cu sistem electoral democratic era de 117. Este logic pentru cine intelege democratia si mersul lucrurilor la nivel international, ca demagogia politica de sorginte comunista si nationalismul preistoric, nu mai pot ameti masele pe care le capacitau odata. Este firesc sa constatam ca mersul inapoi nu mai este posibil, nici macar pentru societatea romanesca.
Imi aduc astazi aminte de vorbele lui Tony Blair care referindu-se la procesul de pace din Irlanda de Nord spunea: “am parcurs pasi importanti, dar mai avem inca enorm de mult de parcurs, insa am parcurs suficient de mult pentru ca drumul inapoi sa nu mai fie posibil”. Acesta este, daca doriti, deznodamantul crizei politice care, sper, paraseste astazi Romania.

Astazi, ceea ce inca nu era spus cu subiect si predicat, s-a spus – “am ales ce este mai bine pentru tara” – spunea un social democrat in contextul renuntarii la boicotul parlamentar, prilej cu care ma intreb daca nu argumentul cu “ce este mai bine pentru tara” a lipsit la momentul declansarii crizei politice romanesti. Pe un alt lider de mesaj il auzeam spunand ca s-a renuntat la boicotul parlamentar de teama ca nu cumva presiunile din strainatate sa tulbure guvernul USL – ma intreb in care tara de pe pamant, un politician si-ar mai permite luxul de a se prezenta atat de. ..necorespunzator, ca sa nu spun altfel, intr-un moment de deznodamant al istoriei tarii sale. Deplorabil, ceea ce inca nu era savarsit in materie de ruinare a prestigiului acestei tari, astazi s-a desavarsit.

Criza ne-a distrus institutiile – pentru a se acoperi esecul referendumului, USL ne-a facut de ras in intreaga lume – Romania nu este capabila sa isi numere cetatenii. Nimic mai fals – dovada, atunci cand au dorit sa afle cu adevarat cati suntem, au aflat. Tot USL este vinovat de a denigra Curtea Constitutionala, de a compromite institutii cheie in sistemul de securitate nationala. Cand vom putea repara aceste daune profunde aduse statului roman? Oare a meritat aceasta implozie institutionala, doar pentru a nu se recunoaste un adevar evident?

Poate ca cea mai mare pierdere pe care o inregistreaza elita sau, ceea ce se pretindea a fi parte din elita acestei tari, este ca angajata intr-o lupta absurda si necalculata, abulica si fara fundament solid in societate, s-a compromis. Opinii ale unor redutabili politologi, astazi devin slogane ieftine de campanie electorala si analize ale unor presupus onesti analisti, astazi se dovedesc farse si gogosi aruncate multimii pentru propria lor devenire sau devenirea unora care le-ar fi garantat un standard de viata mai elocvent. Pe fondul unei acute penurii de repere intelectuale si morale, criza politica provocata de USL a mai facut noi victime, a mai matuit ceea ce poate pana astazi scapase nematuit si necompromis.

Dragi prieteni, in realitate, Romania trebuie sa plateasca de astazi nota de plata a unei aventuri politice fara precedent – trebuie sa reconfirmam ca drumul democratic al tarii ramane cel promis partenerilor nostri, ca angajamentul nostru pentru Uniunea Europeana ramane valabil si nu in ultimul rand, ca suntem un partener serios in cadrul NATO. Romania ve trebui de astazi, inainte de a castiga teren, sa se opreasca din a pierde la capitolul reputatie si incredere.

In contextul unei concurente aspre intre statele democratice, de a se dovedi mai stabile, mai principiale, mai atractive pentru investitiile straine, Romania a fost deturnata pe un drum “dubios”, cum spuneau unele cancelarii europene. Nedrept!

Sigur ca nu imi imaginez o coabitare onesta din partea unei puteri care trebuie sa isi alimenteze sustinatorii permanent cu sange si dovezi de vitejie. Sigur ca nu ma iluzionez ca ceea ce numim coabitare astazi nu se va transforma in cine stie ce monstru din pricina unei crase nestiinte, o necunoastere obraznica in domenii cheie, ce ne poate face mult rau, astazi, maine si pentru mult timp de acum inainte. Si mai stiu ca USL isi imagineaza ca dupa episodul suspendarii, presedintelui ii va fi teama sa atraga atentia in mod clar, ferm si public. Toate acestea sunt date de la care trebuie sa pornim orice proiectie pentru viitor.

Am fost uimit sa vad cum unii politicieni isi faceau deja socoteala sondajelor, pentru a cantari cat au castigat si cine ce a pierdut din toata aceasta harababura, iar obraznicia politicii marunte nu da semne ca se opreste aici.

Cu toate acestea, sa nu isi imagineze cineva, ca ceilalti 7,4 ori 8,4 sau 10 milioane de romani care nu au participat la referendum, vor ramane muti. Sa nu isi imagineze cineva, ca romanii care lucreaza in strainatate si care trimit anual in tara cam tot atat de multi bani cat reuseste clasa politica sa atraga prin investitii straine, vor ramane muti dupa ce USL i-ar fi aruncat cat colo de pe listele electorale. Nu, sa nu credeti ca acesti oameni vor ramane muti. Nu vor ramane muti nici cei care ii ascultau astazi pe liderii USL cum nu vor sa se supuna unei decizii “profund nedrepte” a Curtii Constitutionale, dar mai negociaza….adica, altfel spus, asteapta o oferta de refuzat pentru supunerea in fata aceleiasi decizii “profund nedrepte”. Nu vor ramane muti nici cei care asteptau un gest de onoare din partea celui care promitea de la tribuna Parlamentului ca se va retrage din politica daca referendumul esueaza. Nu vor ramane muti nici cei care au avut incredere in asigurarile premierului ca nu se va incerca o boicotare aberanta in Parlament. Iata prieteni, cate categorii de oameni nu vor ramane muti la viitoarele alegeri si iata care au fost si marile erori de onoare ale celor care se erijau in depozitarii nemultumirii unui popor. Si tot de acum inainte, sa nu isi mai imagineze cineva ca in campaniile electorale se va mai putea cumpara votul oamenilor, macar in felul in care s-a petrecut aceasta profanare a democratiei pana astazi.

Astazi Romania primeste garantia mersului inainte. Se pare ca tanara democratie romaneasca trebuie sa se vaccineze din cand in cand impotriva comunismului.

articol publicat pe blogul lui Cristian Diaconescu