Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a confirmat, azi, 28 februarie 2013, că România ar putea deveni un exportator de energie electrică.
„Producem anual între 54 şi 56 de terawaţi(TW) de energie electrică, iar consumul este de circa 46 TW, restul fiind pierderi din sistem. Unii producători au ieşit din piaţă, dar producţia de enegie verde este şi ea în creştere. Cea eoliană, de 1700 MW în prezent, va creşte la 2000 de MW, iar pentru cea fotovoltaică (solară – n.n.) unde producţia este acum de numai 60 de MW, sunt deja autorizate echipamente pentru producerea a 700 de MW. Putem deci spune că, într-adevăr, România poate deveni un jucător important pe piaţa energiei din această parte a Europei”, a declarat Havrileţ, în cadrul summit-ului organizat de „Ziarul Financiar”.
Scade numărul de certificate pentru energia solară
Preşedintele ANRE a confirmat că este foarte probabil reducerea la jumătate a numărului de certificate verzi alocate pentru producere de energie solare, începând din 2014, ca urmare a scăderii costurilor pentru echipamentele necesare producerii acesteia.El preconizează scăderea de la şase la trei certificate verzi pentru fiecare Megawatt de energie fotovoltaică produs. „Este puţin probabil să facem acest lucru înainte de 2014, dorim să păstrăm predictibilitatea în acst domeniu”, a declarat Havrileţ.
Producătorii de îngrăşăminte solicită mai mult gaz românesc
În cadrul aceluiaşi summit, Mihai Aniţei, preşedintele combinatului de îngrăşăminte chimice Azomureş, a subliniat necesitatea ca statul român să sprijine producţia naţională de îngrăşăminte chimice, prin alocarea unei cote mai mari din producţia de gaze naturale româneşti. În prezent aceasta este de doar circa 60% din gazele consumate, restul de 40% fiind din import. Cum preţul gazului românesc este de circa 150$/1000metri cubi, iar cel de import ajunge şi la 500 de USD. Oficialul Azomureş a explicat la solicitarea reporterului „Naşul TV”, de ce este importantă creşterea cotei de gaz românesc. „Pentru noi, gazul natural este materie primă, iar preţul gazului reprezintă circa 85% din costul de producere a îngrăşămintelor chimice. Fiecare dolar pe care-l plătim în plus se vede în preţul la care oferim aceste îngrăşăminte fermierilor români”, ne-a declarat Aniţei.
In Germania se folosește din ce în ce mai puțin îngrășămînt chimic.Ce ar fi dacă am trece și noi la îngrășăminte naturale,luînd legătura cu producătorii de animale (bovine,capre,porci) și firmele să
livreze aceste îngrăsăminte NATURALE agriculturii.
Așa numai sîntem dependenți de gaze din import și vom avea o agricultură ecologică.
Problema se pune si altfel.Ieftiniti,prima data energia livrata populatiei,scoateti taxele pentru energie verde suportate de catre romani si abia apoi ginditi-va ce dati altora!
Eliberati energia de capuse si va fi mai productiva,mai eficienta…
Da, D-le Antohe, am putea, dar ne lasa mama rasia?
Nu prea cred.
Cu respect………
Comentariile sunt închise.